Ambasadorul României la Cairo, Gheorghe Dumitru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că cetăţenii români continuă să ceară sprijin ambasadei în diferite probleme cu care se confruntă, că aproape toţi turiştii români din Egipt au plecat şi că nu s-au înregistrat cereri de evacuare în masă.
„Au plecat cetăţeni români cu avionul de marţi seară. Toţi turiştii au cam plecat. Mai sunt câţiva care au venit individual”, a spus ambasadorul, care a precizat că există în mod regulat trei curse săptămânale între România şi Egipt.
„Aş dori să se reţină că aceste violenţe – care sunt transmise pe posturile de televiziune – se circumscriu unei suprafeţe mici a oraşului şi este vorba despre câteva mii de protestatari. În restul oraşului, oamenii îşi urmează viaţa”, a mai explicat ambasadorul.
Gheorghe Dumitru a mai spus că, în ceea ce îi priveşte pe români, aceştia nu au formulat solicitări de evacuare sau de repatriere în masă.
„Au fost solicitări individuale pentru sprijin la revenirea în ţară. Noi le-am acordat toată asistenţa, tot ajutorul. Oamenii ne-au contactat, în funcţie de ce au avut nevoie, telefonic sau personal”, a spus ambasadorul.
În ceea ce priveşte situaţia ambasadei, Gheorghe Dumitru a spus că lucrurile sunt calme, activitatea se desfăşoară normal.
Confruntări au izbucnit miercuri după-amiază între susţinători ai preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, şi manifestanţi care cer plecarea lui, în piaţa Tahrir din Cairo, centrul revoltei populare de nouă zile împotriva regimului său, relatează AFP.
Aceste confruntări intervin la o zi după discursul solemn al preşedintelui, în care a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale, prevăzute pentru septembrie. Acest anunţ nu i-a convis însă pe protestatari să îşi întrerupă mişcarea.
Mii de manifestanţi antiguvernamentali au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în piaţa Tahrir, din centrul capitalei Cairo, şi au reluat sloganurile prin care cer plecarea imediată a preşedintelui.
La un kilometru de piaţă, aproximativ 500 de susţinători ai preşedintelui au defilat miercuri dimineaţă cu banderole pe care se putea citi „Da lui Mubarak, pentru protejarea stabilităţii”, sau „Cei care iubesc Egiptul nu-l fac să se prăbuşească”.
Marţi seară, după o zi de mobilizare uriaşă în toată ţara, preşedintele Mubarak a anunţat, într-un discurs televizat, că rămâne la putere, dar că nu va candida la alegerile prezidenţiale din septembrie.
Mubarak, în vârstă de 82 de ani, aflat la putere de 32 de ani, s-a angajat să pregătească, în cele opt luni de mandat care-i mai rămân, o tranziţie paşnică, în special prin modificarea Constituţiei, pentru a ameliora depunerea de candidaturi la alegerile prezidenţiale.