Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a declarat că speră ca până la sfarșitul lui 2017, SUA și România să ajungă la o înțelegere pentru achiziționarea rachetelor Patriot, arată Agerpres.
Prezent la un vernisaj organizat la Biblioteca Națională, Klemm a apreciat că declarația potrivit căreia statul român este interesat de achiziția acestor rachete reprezintă "știri foarte îmbucurătoare".
"Sperăm că până la finalul lui 2017 vom ajunge la un acord cu privire la achiziționarea Patriot", a transmis Hans Klemm.
Diplomatul american a vorbit despre cooperarea comercială româno-americană în contextul primirii de către premierul Grindeanu a reprezentanților AMRO în martie.
"Am fost recunoscător premierului Grindeanu, dar și întregului său Guvern pentru primirea caldă și generoasă pe care au făcut-o Consiliului de Afaceri Americano-Român în martie. Cred că există perspective importante pentru creșterea investițiilor companiilor americane în România, dar și pentru acorduri individuale între membrii misiunii comerciale", a afirmat el.
"Îi va urma o alta, în toamnă, chiar mai amplă, în octombrie… Sperăm că 100 de companii vor veni atunci în România", a mai adaugat ambasadorul.
În context, el a subliniat că Statele Unite "sunt foarte recunoscătoare României pentru decizia de a crește alocarea pentru Apărare la 2% din PIB, în concordanță cu prevederile NATO".
Acest lucru semnifică, potrivit lui Klemm, o "oportunitate pentru companiile americane de a colabora cu cele române în domeniul Apărării, pentru a dezvolta echipamente noi ce vor ajuta România și Alianța, inclusiv Statele Unite ale Americii, pentru mai bune acțiuni de apărare și descurajare".
Duminică, ministrul Gabriel Leș a declarat că sistemul de rachete Patriot este una dintre soluțiile pe care Ministerul Apărării le are în vedere pentru a asigura securitatea aeriană.
Deși ministrul consideră că este vorba despre „un sistem foarte bun”, nu a fost luată încă o decizie privin achiziția lor.
„Aceste rachete Patriot de care s-a discutat în ultimele zile este apărarea antiaeriană care este extrem de importantă pentru România în acest moment. Patriot este una dintre posibilele soluții pe care le avem în vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem încercat în luptă, un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preț echilibrat. Aș vrea să specific de la bun început, am discutat până acum și vom discuta de apărarea antiaeriană cu niște cerințe operaționale care să răspundă categoriilor de forță, nu avem încă luată o decizie în acest sens", a spus Gabriel Leș.
Întrebat despre criticile aduse acestui sistem că ar fi prea vechi, ministrul Apărării a subliniat că specialiștii și tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerințelor.
„Eu nu am discutat în acest moment de un anumit sistem, discutăm de apărarea antiaeriană și toți specialiștii și tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forță, vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerințelor stabilite de către categoriile de forță. Acest sistem nici nu este pentru apărare antibalistică, ci este vorba de un sistem de apărare antiaeriană împotriva tuturor avioanelor posibile. Așa și apărarea împotriva rachetelor de croazieră e un alt lucru. La momentul la care vom avea o soluție în această direcție, venim și o anunțăm public pentru că până la urmă asta este intenția noastră, să fim extrem de transparenți", a mai spus el.