"Vreau sa ma asculte cineva. Daca nu ma asculta nimeni, sparg telefonul. Alo, sa ma asculte imediat cineva! Vreau sa mi se intercepteze telefonul. Completati litera lipsa din cuvantul …BUZ. Am nevoie de o singura litera, «a» de la abuz, atata trebuie. Nu e greu, e doar abuz. M-am saturat sa vorbesc singura. Hai, ma asculta cineva, ca ma enervez, idiotilor, vreau sa ma asculte dracului si pe mine, sa ma asculte cinevaaaa!…"
Cam asa ar trebui sa sune istericalele fetei agitate care prezenta concursul TV interactiv cu ghicitul literelor din cuvinte incomplete, de zi ceai ca a dat strechea in ea. In acest fel am avea la un loc doua prostii, un concurs tembel si o lege inutila, legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice. Despre concurs pot spune doar ca verifica intru totul proverbul: nu jocul este de vina, ci prostii care-l joaca. Daca vreti sa aflati ce sunt de fapt aceste concursuri interactive, va propun sa formati un cuvant cu urmatoarele litere alese la intamplare: e, s, c, r, o, c, h, e, r, i, e. L-ati descoperit? Bravo! Nu sunteti prost deloc. Iar ca rasplata veti primi o vacanta in cea mai mare statiune balneara cu ape termale din Europa, Bucuresti. Cand incepe vacanta? Exact atunci cand Bucurestiul va fi statiune balneara, adica niciodata. Intrebati-o pe doamna Elena Udrea, ca ea stie cel mai bine. Oricum, felicitari!
Oare este cineva atat de naiv incat sa creada ca tot ceea ce se transmite pe fir sau prin eter in lumea asta nu este pastrat intr-o stiva de memorie digitala? Pai, care este rostul comunicarii electronice? Sa fie interceptata, normal. Interceptarea este de doua feluri, legala si ilegala. Acum, cu noua lege, este legala si cea ilegala. Nu-i un pas inainte? Nu e bine? Care-i nemultumirea? Cine nu vrea sa i se intercepteze comunicarile electronice sa foloseasca mijloacele clasice de transmitere a mesajelor: porumbeii voiajori, semnalele cu fum pe dealuri sau vorbitul singur la vitrina. Acesta din urma este din ce in ce mai frecvent, mai ales in fata caselor de schimb valutar, unde zilnic se aduna grupuri compacte de romani care se uita holbati la cursul euro/leu si vorbesc singuri. Pe astia nu-i asculta niciodata nimeni. Intrebarea pe care mi-o pun este urmatoarea: ce rost are sa stochezi datele unei conversatii telefonice daca nu se inregistreaza continutul ei?
De exemplu, ce motiv avea sa stie dl Traian Basescu ca au vorbit la telefon domnii Iliescu si Geoana daca nu afla si ce au discutat? De asta a aparut la televizor dl Claudiu Saftoiu, ca sa ne lamureasca. A intors-o el ca la Ploiesti, dar vorba s-a dus. El a intrat in belea, iar noi am intrat la banuieli. E groasa, frate! astia scapa porumbeii pe gura si apoi se chinuie sa-i doboare cu prastia. Pana la urma, ca au fost ascultati Geoana si Iliescu nu-i nici o surpriza. Dar cine oare il asculta pe Traian Basescu? Nimeni? Imposibil. Eu cred ca pe Traian Basescu cel mai tare il asculta Emil Boc. Nici nu apuca sa deschida presedintele gura, ca Boc spune: "Sa traiti, am inteles!".
Care ar mai fi rostul serviciilor secrete daca nu s-ar mai face interceptari de nici un fel? De ce s-ar lupta toti politicienii pentru controlul acestora? Doar ca sa-si arate muschii? Nicidecum. Este vorba despre timpane si ochi. Cooperativa "Ochiul si Timpanul" este baza oricarui sistem politic. Fara ochi si timpane, muschii sistemului n-au nici o putere. Dorinta noastra este ca aceste institutii sa nu intreaca limita si sa ne lase pe noi, oamenii simpli, in plata Domnului, ca in plata statului, pe bani grei, sunt chiar ele. Alo, alo, ma asculta cineva?
La final, doua bancuri dupa obicei.
1. Bugetul tarii de anul acesta se va numi Bocget.
2. Bocgetul pe 2009 va fi mai mic cu 20% fata de anul trecut fiindca si Boc este cu 20% mai mic decat Tariceanu.