14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAlistar vrea să fie din nou ministru

Alistar vrea să fie din nou ministru

Victor Alistar, fost nominalizat de Victor Ponta pentru portofoliul Strategii Guvernamentale, susţine  că a  câştigat procesul cu ANI.  În realitate, el n-a deschis niciodată un astfel de proces.

 

Victor Alistar a anunţat că a câştigat procesul împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate, care  i-a descoperit în 2009 starea de incompatibilitate, adică a descoperit că era în acelaşi timp înalt funcţionar public (purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici- ANFP), avocat şi director executiv al asociaţiei neguvernamentale Transparency România.

În realitate, Alistar nu a câştigat pentru simplul motiv că nu  atacat niciodată în instanţă decizia de incompatibilitate constatată de ANI, deşi avea acest drept.

  Dacă Alistar nu a deschis nici un proces împotriva ANI, cum de a îndrăznit să declare public că a câştigat? Simplu. A profitat de faptul că în noiembrie 2009 (deci după ce decizia de incompatibilitate a rămas definitivă), Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP)  a deschis  un proces împotriva lui Alistar pentru a-i da o pedeapsă complementară , mai precis să-i anuleze suspendările din calitatea de funcţionar public  în perioada  în care era şi avocat şi director executiv la o asociaţie neguvernamentală, pentru că au fost aprobate nelegal. Instanţa de judecată  a Curţii de Apel Bucureşti  a introdus şi ANI în proces ca instituţie care a descoperit nelegalitatea.  Instanţa a respins cererea ANFP  pe motiv că a fost tardiv introdusă (nu că nu ar fi fost reală!), iar ANI au făcut recurs la Înalta Curte.

 Alistar a profitat de acest proces deschis de ANFP şi a înaintat şi el o excepţie de nelegalitate a actului ANI de constatare a incompatibilităţii,  pe care însă Curtea de Apel Bucureşti a respins-o din start. Împotriva acestui decizii,  Alistar a făcut recurs la Înalta Curte. Înainte de pronunţarea Înaltei Curţi, Alistar şi-a retras excepţia de nelegalitate, iar instanţa a consemnat-o ca atare.

Ce spune Înalta Curte

„Instanţa a luat act de renunţarea la judecata recursului declarat de Alistar Teodor Victor şi a respins, ca nefondat, recursul ANI”.

Ce spun specialiştii

Laura Ştefan, expert anticorupţie  de la organizaţia EXPERTFORUM ne-a declarat: „Alistar nu a câştigat procesul cu ANI pentru simplul motiv că acest proces n-a existat. El nu a atacat niciodată în instanţă actul de incompatibilitate întocmit de ANI”.  

Cele mai citite

Peștera din comuna lui Brâncuși unde s-au găsit vestigii unice în lume. Arheologul care a făcut descoperirile, „Cetățean de Onoare“

Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, din Gorj, acolo unde s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, este considerată cea mai valoroasă din România din...

Probleme pentru FC Hermannstadt. Unul dintre acționari nu mai vrea să rămână la echipă

FC Hermannstadt a înregistrat două înfrângeri severe, 1-4 la Ploiești împotriva Petrolului și 0-4 pe teren propriu cu Sepsi, ceea ce a generat frustrare...

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...
Ultima oră
Pe aceeași temă