Alimentarea cu energie electrică a fost reluată pentru 81% dintre clienții afectați de furtuna care a avut loc, duminică, în vestul țării, a anunțat E-Distribuţie Banat. Potrivit reprezentanților companiei, pe teren mai sunt peste o sută de echipe care lucrează pentru realimentarea tuturor consumatorilor.
E-Distribuţie Banat a precizat, într-un comunicat de presă, că a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de circa 182.000 de clienţi care au fost afectaţi de furtuna de duminică. Echipajele de specialitate au lucrat şi pe parcursul nopţii.
„La această oră, intervin un număr de 107 echipe, din care 82 ale E-Distribuţie Banat şi 25 ale firmelor contractoare. Acestea au ca prioritate intervenţia la avariile înregistrate pe liniile de înaltă şi medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienţi, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupţi şi a celor de metal îndoiţi, în special în judeţul Timiş, dar şi în Caraş Severin, Hunedoara şi Arad”, precizează sursa citată.
Un număr de 26 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Muntenia şi E-Distribuţie Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuţie Banat.
Potrivit DSU, în urma fenomenelor meteo severe de duminică seară înregistrate în vestul țării, opt persoane au decedat: o persoană în Arad, două persoane în Bistrița Năsăud, cinci persoane în Timiș, iar 137 de persoane au fost rănite, între care șase în Alba, 15 în Arad, 35 în Bihor, 15 în Bistrița Năsăud, cinci în Cluj Napoca, o persoană în Hunedoara, 10 persoane în Maramureș, o peroană în Sălaj, 49 în Timiș. Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii.
Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase. La nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile) și au fost avariate 35 autoturisme.
Pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile. Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și 6 drumuri județene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).
Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor, luni, în 42 unități școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22). Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică au fost sunt afectate 568 de localități din 13 județe (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Iași, Suceava), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.