» Violonistul Alexandru Tomescu ii asteapta pe iubitorii de muzica clasica, astazi, de la ora 19.00, la un concert cu intrare libera desfasurat la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta a Romaniei.
Solistul va fi acompaniat de pianistul Horia Mihail, alaturi de care a initiat in 2007 o serie de turnee nationale cu scopul de a populariza acordurile muzicii clasice.
Concertul din aceasta seara este parte a expozitiei "Ipostaze ale modernismului – pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940", cei doi artisti dand o mana de ajutor la realizarea unui dialog intre muzica si pictura. Repertoriul include "Balada" de George Enescu, "Dansuri romanesti" de Bela Bartok, "Suita Italiana" de Igor Stravinski sau "Sonata" de Ravel (piese compuse exact in perioada modernista), iar cei prezenti vor mai beneficia de proiectii video cu lucrari din expozitie, selectiunile fiind alese chiar de cei doi interpreti. Alexandru Tomescu este liderul tinerei generatii de violonisti romani si are o cariera muzicala impresionanta, ce se intinde pe patru continente. Tanarul artist face uz in concertele sale de celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu din 1702, instrument de o inestimabila valoare, ce face parte din Patrimoniul National al Romaniei.
Detinator al unor premii precum Medalia UNICEF (1991, Parma, Italia), Premiul I Kloster Schöntal (1993, Germania) sau Premiul I al Concursul International "George Enescu" (1999), violonistul a concertat alaturi de dirijori precum Horia Andreescu sau Christoph Eschenbach. Artistul este si singurul muzician din Romania care a participat la asa numitul "Experiment Stradivarius" (initiat de ziarul Romania libera), pe 10 aprilie 2009 el concertand timp de o jumatate de ora in statia de metrou "Piata Victoriei", imbracat in haine modeste. Calitatea muzicii nu i-a lasat indiferenti pe trecatori, care s-au oprit din drum pentru a-l audia, dar si pentru a pune bani in cutia din fata acestuia, violonistul reusind sa stranga peste 3 milioane de lei vechi in cateva minute.
Modernismul in toata splendoarea artistica
Expozitia "Ipostaze ale modernismului – pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940", este parte a proiectului Balkan Modernism, iar dupa popasul de la Bucuresti va pleca la Sofia. Ea contine 120 de exponate, cate 40 din partea fiecarei tari participante, iar Romania este reprezentata, printre altele, de picturi ale unor personalitati din avangarda ca Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis-Teutsch sau Jules Perahim, dar si de alti pictori precum Margareta Sterian. Cei prezenti la concertul din aceasta seara vor avea ocazia sa se bucure de o parte a exponatelor prin intermediul proiectiilor.