7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialAlertă naţională de viscol. Ce ne aşteaptă în următoarele zile

Alertă naţională de viscol. Ce ne aşteaptă în următoarele zile

Autorităţile din toată ţara au fost mobilizate pentru a face faţă, în următoarele zile, viscolului şi ninsorilor abundente. Câteva mii de militari sunt pregătiţi să intervină pentru deszăpezire, mai ales dacă se va anunţa cod roşu, aşa cum au afirmat unele surse.

Meteorologii au infirmat probabilitatea de a ne trezi în următoarele zile cu zăpezi la fel de mari ca cele din 1954, însă autorităţile au intrat de ieri în alertă şi au convocat mai multe comandamente de urgenţă pentru a stabili cum vor interveni.

„Noi nu putem vedea astăzi mai departe de şase zile, asta este tehnologia momentului peste tot în lume. Vă spun clar că din ce vedem acum nu pare să avem mari motive de îngrijorare. Nu putem spune că urmează fenomene meteo de intensitate extremă”, a declarat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Armata este pregătită să intervină cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, pentru misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană.

Ministrul Gabriel Oprea a ordonat pe 1 februarie pregătirea efectivelor şi tehnicii militare de pe întreg teritoriul ţării pentru a fi în măsură să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor.
În perioada 31 ianuarie – 2 februarie, remorcherul militar fluvial al Forţelor Navale Române a transportat pe Dunăre peste 250 de persoane, între municipiul Tulcea şi suburbia Tudor Vladimirescu.

Interdicţia de circulaţie pe Dunăre a navelor comerciale instituită marţi de Căpitănia Zonală Tulcea, ca urmare a apariţiei formaţiunilor de gheaţă pe fluviu, rămâne în vigoare, precizează MApN.

Cod galben până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat cod galben, valabil de vineri dimineaţă până duminică seara, avertizând că aria ninsorilor va cuprinde treptat toate regiunile, începând din sud-vest. Local, ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 de centimetri, mai ales în zonele de deal şi munte.

Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50-60 de kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 de kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada. Codul galben ar putea fi prelungit de meteorologi în funcţie de evoluţia vremii.

Polei în centru şi sud

În afară de zăpadă, în anumite regiuni se va forma polei din cauza creşterii temperaturilor. Începând de sâmbătă dimineaţă, în sudul şi centrul ţării, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va forma polei.

Codul portocaliu de ger, emis pentru pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, cu temperaturi cuprinse între -27 şi -17 grade Celsius expiră astăzi. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în noaptea de miercuri spre joi a fost la Rădăuţi, unde termometrele au arătat minus 31 de grade Celsius.

Aprovizionarea cu alimente

În condiţiile în care mai multe drumuri din ţară vor fi închise din cauza viscolului, iar traficul va fi restricţionat, ar putea apărea probleme la aprovizionarea cu alimente a magazinelor. „Până acum nu au fost probleme. Nu pot face predicţii, dar nu cred că vor fi nici în perioada următoare decât la aprovizionarea cu legume, fructe, peşte şi în general alimente proaspete. Nu lucrează nimeni cu stocuri suplimentare pentru că nu poţi face stocuri, de exemplu, la pâine. Important e ca alimentele de bază să se găsească în magazine”, a declarat Delia Nica, vicepreşedinte la Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.

Culturile de orz şi grâu, afectate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că gerul din ultima vreme ar putea afecta producţia agricolă din acest an.

„Ştiu sigur că acea cantitate de apă necesară plantelor a fost satisfăcută de ploile şi ninsorile din acest an. Dar atunci când îngheţul se duce la sub -25 de grade Celsius ne punem probleme. Există emoţii până se duce gerul acesta”, a spus Tabără. El a adăugat că la temperaturi de -25 de grade Celsius în zona marilor podgorii mugurii nu ar putea rezista.

Viscolul din ultimele zile a afectat culturile de grâu şi orz, care sunt mai sensibile, şi la care s-au constatat necroze în zonele unde stratul de zăpadă a fost sub 10 centimetri, iar omătul a fost viscolit. Gerul nu a afectat culturile şi nici una dintre acestea nu a îngheţat.

„Zonele unde culturile au fost afectate sunt cele din sudul ţării, unde a fost viscol”, a declarat Elena Mateescu, şefa Serviciului Agrometeorologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Zeci de mii de cazuri de viroze

În ultima săptămână, au fost confirmate 24 de cazuri de gripă, peste 15.400 de pneumonii şi aproape 62.000 de viroze respiratorii, numărul persoanelor care au mers la medic fiind mai mare cu 15% faţă de cel din săptămâna precedentă.

Peste 77.000 de persoane cu infecţii respiratorii acute au mers la medic, potrivit raportului transmis de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii. Până în prezent au fost confirmate 24 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal tip A, subtip H3.

Drumuri închise

Ieri dimineaţă, a fost întreruptă circulaţia pe patru drumuri naţionale, iar alte zece au fost închise mai târziu. Autostrada Soarelui a fost închisă timp de câteva ore, pe tronsonul Bucureşti-Lehliu, iar apoi se circula în condiţii de iarnă. 

Drumarii au precizat că acţionează cu 2.127 utilaje de deszăpezire şi dispun de 62.000 de tone de sare şi 13.000 tone de nisip. Tot ieri, au fost anulate 41 de trenuri, o linie a fost închisă, iar pe şine acţionează 148 de utilaje de deszăpezire. Pe Dunăre se află trei nave de intervenţie, în zonele Galaţi, Tulcea şi Sulina.

Nu sunt probleme la gaze

Consumul naţional de gaze naturale se menţine la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, însă alimentarea se desfăşoară fără probleme deosebite, au declarat responsabilii din Ministerul Economiei. Producţia internă de gaze şi livrarea din depozitele subterane s-a derulat la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic. Autorităţile au precizat că au necesarul de gaze asigurat şi pentru zilele următoare.

Cursuri suspendate în 180 de şcoli

Elevii nu au mai participat la cursuri ieri în 180 de unităţi de învăţământ din 16 judeţe, iar în şase judeţe au fost probleme mai mari, printre care Alba, Botoşani şi Constanţa. În alte 20 de judeţe, activitatea unităţilor de învăţământ nu a fost afectată de temperaturile scăzute.

Secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a anunţat că autorităţile locale şi directorii de şcoli vor decide suspendarea cursurilor în zonele unde drumurile sunt închise, elevii nu pot ajunge sau în clase este foarte frig. Orele pierdute urmează să fie recuperate, atunci când vremea va permite, după un orar special.

Încă opt morţi

Opt persoane din judeţele Argeş, Buzău, Satu Mare, Hunedoara, Prahova şi Dolj au murit în ultimele 24 de ore din cauza hipotermiei, iar peste 360 au fost transportate de serviciile de ambulanţă şi SMURD la spitale şi în centre sociale.

Din cele 363 de persoane, 186 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe, iar 73 încă se mai află internate. De la avertizarea cod galben de ger emisă de meteorologi şi până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate 22 de decese din cauza hitopermiei severe.

Cele mai citite

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă