Autorităţile sunt în alertă, străzile din New York şi Washington sunt împânzite de poliţişti, iar panica a reînviat. Tunelurile, podurile, mijloacele de transport în comun din cele două mari oraşe ale SUA sunt supravegheate în permanenţă de autorităţi în aceste zile, relatează presa americană.
„Poliţia din New York va mobiliza resurse suplimentare în oraş şi va lua şi alte măsuri pentru a asigura securitatea în oraş, unele pe care le veţi vedea, altele nu”, declara, joi, primarul oraşului New York, Michael Bloomberg.
Astfel, locuitorii din New York, unde acum 10 ani teroriştii au deturnat două avioane cu pasageri în Turnurile Gemene, văd în aceste zile cu 30% mai mulţi poliţişti patrulând pe străzi. Orice geantă lăsată nesupravegheată într-un mijloc de transport este imediat verificată. Monumentele, clădirile emblemă din New York şi Washington au pază suplimentară. În stradă sunt scoşi şi mai mulţi câini special antrenaţi în descoperirea bombelor.
Totul de teama unui nou atentat. Serviciile secrete anunţau la mijlocul acestei săptămâni că al-Qaida ar pregăti un nou atac. Trei persoane, dintre care un cetatean american, au intrat pe teritoriul Statelor Unite în luna august, cu scopul de a lansa un atac terorist, erau informaţiile primite de serviciile secrete.
„Din informaţiile obţinute după raidul împotriva lui Osama ben Laden, al-Qaida a arătat un interes deosebit pentru date importante şi aniversări, precum 11 septembrie. De aceea, trebuie să fim atenţi la informaţii privind posibile atentate. Luăm în serios toate informaţiile privind ameninţări şi luăm toate măsurile necesare”, arătau, într-un comunicat, oficialii Departamentului de Securitate Internă, citat de ABC News.
Terorismul le-a furat americanilor libertatea
Evenimentele de acum 10 ani au schimbat SUA din temelii. Ţara libertăţilor a devenit teritoriul restricţiilor, după instaurarea „Patriot Act”, legea semnată de George W. Bush în octombrie 2001 şi care impunea mai multe măsuri de securitate împotriva terorismului. Războiul împotriva terorismului a făcut ca statul să monitorizeze mesajele electronice, apelurile telefonice şi tranzacţiile financiare ale cetăţenilor americani şi străini şi să le stocheze în baze de date.
Au fost introduce restricţii în călătoriile cu avionul şi au fost sporite măsurile de securitate în aeroporturi. Astfel, de teama unor noi atacuri, în care şi-ar putea pierde rudele, prietenii, vecinii sau colegii, aşa cum s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001, americanii s-au arătat dispuşi să renunţe chiar şi la intimitate pentru a se simţi în siguranţă.
Pe lângă piederea libertăţilor personale, SUA au investit miliarde de dolari în lupta împotriva terorismului, sume care au sporit şi datoria externă a ţării. La acestea se adaugă pierderea de vieţi umane. Peste 7.500 militari americani, dar şi ai ţărilor aliate au murit în ultimii 10 ani pe fronturile din Afganistan şi Irak. De asemenea, aproape 100.000 de militari americani se află în continuare în Afganistan.
Cu astfel de consecinţe, americanii se pregătesc de comemorarea evnimentelor 9/11, ce vor avea loc duminică, la Ground Zero din New York, printre participanţi aflându-se Barack Obama şi fostul preşedinte George W. Bush.