Consumatorii de substanţe cu efect halucinogen sau beţivii ar trebui să-şi plătească singuri tratamentele atunci când li se face rău, este de părere directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), dr. Dan Căpăţână. El a declarat că vrea să discute cu parlamentarii pentru ca această modificare să apară şi în Legea asistenţei medicale de urgenţă. Decizia a fost luată întrucât pentru tratamentul unei singure persoane aflate în comă alcoolică este nevoie de sume importante de bani.
În plus, susţin cadrele medicale, acest gen de pacienţi devin de cele mai multe ori agresivi, astfel încât durata unei consultaţii se triplează şi este nevoie de cât mai mulţi angajaţi. „Nu este normal să suportăm noi costurile tratamentelor unor astfel de indivizi. În ultima vreme, ne-am confruntat cu o avalanşă de accidente şi sunt de acord ca pedepsele în cazul celor care le provoacă să fie înăsprite, pentru că numai aşa putem pune stavilă unor pierderi de vieţi omeneşti. În plus, pe departamentul de Traumatologie apare un consum foarte mare de resurse materiale şi umane.
Acesta este şi motivul pentru care vom face o întâmpinare către parlamentarii constănţeni să susţină o iniţiativă legislativă vizavi de prezenţa celor care consumă substanţe interzise sau alcool, ca pe viitor să-şi plătească în totalitate consultaţiile“, a precizat dr. Căpăţână. El a menţionat că aceste cazuri sunt din an în an tot mai dese şi trebuie taxate într-un fel, întrucât nu este normal ca medicii să trateze oameni care au băut cu bună ştiinţă, care au produs accidente… În vară, a arătat şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor, dr. Rodica Tudoran, numărul celor care au ajuns la Traumatologie a crescut foarte mult. Spre exemplu, în luna iulie au consultat în jur de 3.500 de cazuri, comparativ cu 2.400 cât aveau în iarnă.
Fără asigurare medicală
„În alte ţări, cei care consumă alcool nu-s acoperiţi de asigurarea medicală. Este şi normal din moment ce-ţi faci un rău singur, să plăteşti, pentru că noi trebuie să le facem spălături gastrice, le administrăm pastile etc. Unii vin căzuţi, plini de sânge şi toţi trebuie trataţi“, a declarat Dănuţ Căpăţână.