Doar situatia homosexualilor din Iran a umbrit succesul lui Ahmadinejad la dezbaterea de la Columbia University. Abia cand a fost pusa in discutie tema executiei publice a homosexualilor in Iran au aparut si proteste ferme la adresa liderului de la Teheran. Ahmadinejad a raspuns natang stupid ca "in Iran nu avem homosexuali ca la voi", atragandu-si pentru prima si singura data dezaprobarea ferma a elitei liberale prezente la celebra universitate americana.
Altfel, lucrurile au mers bine pentru liderul iranian. Desigur, Ahmadinejad a trebuit sa indure ipocritul portret de "dictator meschin si crud" facut tocmai de cel care ii daduse platforma sa-si expuna ideile. Ahmadinejad i-a replicat insa imediat ca in Iran studentii si profesorii si-ar putea forma singuri opiniile, fara a le fi inoculate prejudecati ca in SUA. Crema liberala a izbucnit in aplauze, emotionata pana la lacrimi de o asemenea nemaiintalnita manifestare a libertatii de exprimare in Iran si pe teritoriul Statelor Unite.
Spre deliciul audientei, Ahmadinejad a denuntat apoi guvernul Statelor Unite, a pus sub semnul intrebarii versiunea oficiala privind autorii atentatelor de la 11 septembrie si a evitat sa raspunda daca vrea sa mai stearga Israelul de pe harta. Incercand sa justifice ulterior stanjenitorul entuziasm al audientei, mai multi studenti americani au acuzat o echipa de zgomot iraniana.
Dar Ahmadinejad nu e un tip ale carui idei ar putea fi dezbatute. Nu e nici macar personaj izolat, incremenit intr-un proiect, care se limiteaza la cateva idei fixe precum stergerea Israelului de pe suprafata pamantului sau credinta privind aparitia iminenta a imamului ascuns, Mahdi, diparut in secolul X si asteptat sa instaureze legea islamica universala. Ahmadinejad nu dezbate aceste obiective si credinte, ci urmareste activ implinirea lor. Nu accepta amendamente. Ridica moschei, largeste bulevarde si construieste cai ferate pentru buna primire a lui Mahdi, dar si dezvolta tehnologia nucleara necesara amenintarii Israelului si grabirii Armaghedonului.
Si mai concret: Ahmadinejad este liderul statului acuzat ca pregateste teroristi care-i ucid pe americani in Irak. Gruparile siite sustinute de Iran sunt in spatele a trei sferturi dintre atacuri. Iar seful statului care le antreneaza primeste viza pentru SUA, un ideal greu de atins de romanii sau polonezii ale caror rude isi risca viata in Irak alaturi de soldatii americani. Ahmadinejad calatoreste liber in Occident. Sa ne amintim doar cum judecatorii spanioli l-au vanat pe Augusto Pinochet aflat in vizita la Londra sau cum Ariel Sharon si-a contramandat o vizita la Bruxelles, amenintat cu proceduri judiciare privind presupuse crime de razboi.
Prezenta nestingherita a lui Ahmadinejad pe teritoriul SUA si la Columbia University nu poate fi sustinuta nici de principiul libertatii de exprimare. Decanul de la Columbia marturisea ca i-ar fi dat tribuna si lui Adolf Hitler sa-si expuna ideile. Dar invocarea libertatilor academice si de exprimare este ipocrita. La presiunile organizatiilor de stanga, Jim Gilchrist a fost impiedicat sa conferentieze la Columbia, iar Universitatea din California i-a retras o invitatie adresata lui Larry Summers, fost presedinte al Universitatii Harvard. E adevarat, Gilchrist e un oponent al imigratiei ilegale, iar Summers – un avocat al pietei libere care isterizeaza gruparile ecologiste si feministe. Idealurile lor modeste nu se compara insa cu ideile de distrugere a Israelului si grabire a Armaghedonului care ghideaza politica lui Ahmadinejad si de aceea au fost tinuti deoparte in numele acelorasi libertati academice si de exprimare invocate in favoarea satrapului iranian.
Prezenta lui Ahmadinejad la Columbia University arata fascinatia pe care dusmanii Statelor Unite o exercita asupra elitei liberale din SUA, precum si dispretul acesteia fata de aliatii Americii. Studiind astfel de exemple, intelegem si de ce America nu poate pierde razboaie pe campul de lupta, in confruntare directa cu inamicul, ci doar acasa, in spatele liniei intai.
Gelu Trandafir, publicist, membru al Consiliului National al Audiovizualului