2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialAgentii STS au semnal doar pe Motorola

Agentii STS au semnal doar pe Motorola

» Caietul de sarcini al licitatiei organizata de STS – serviciul care coordoneaza telecomunicatiile speciale pentru autoritatile publice – este contestat deoarece punctajul maxim este acordat statiilor care au caracteristicile specifice pentru marca Motorola.

» Una dintre firmele care furnizeaza astfel de echipamente apartine familiei Nasui, care a fost implicata in celebra "afacere Motorola", in care statul roman a fost prejudiciat cu sase milioane de dolari.

» In scandal a fost acuzat si generalul Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii Nationale in perioada semnarii contractului. Nimeni nu a fost condamnat in dosarul respectiv.

Cu doua saptamani inainte de licitatia organizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru Terminale Tetra (radiotelefoane mobile si fixe), un participant a contestat caietul de sarcini pe motiv ca este realizat fix pe criteriile de performanta ale aparatelor Motorola. Purtatorul de cuvant al STS, colonelul Adrian Fulea, a negat ca ar fi vorba despre un contract cu dedicatie si ne-a spus ca un raspuns oficial, cu argumente, il vom primi dupa licitatia programata pentru 27 noiembrie. Nu este prima data cand STS a fost acuzat ca favorizeaza firma Motorola. Un alt dealer, societatea CSR, in care a fost actionar si ziaristul Bogdan Chireac, a incheiat in trecut mai multe contracte cu serviciul de telecomunicatii speciale.

Punctaj maxim pentru caracteristicile unei singure firme
Pe data de 16 octombrie, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a postat pe pagina sa de internet (www.sts.ro) caietul de sarcini pentru achizitia de statii de emisie-receptie speciale (terminale Tetra). Intinsa pe 56 de pagini, documentatia pentru licitatie priveste opt loturi, dintre care doua pot fi castigate de o singura firma care are caracteristica solicitata: Motorola. De criteriul privind afisajul color nu poate trece nimeni in afara de compania mentionata. Problema nu ar fi castigarea a doua loturi din opt, ci faptul ca STS nu a divizat loturile, iar cine nu indeplineste conditiile pentru toate nu se califica.

 

Adrian Barbu, patronul unei societati care participa la licitatie, ne-a precizat ca a contestat acest caiet si ca exista mai multe criterii care favorizeaza Motorola. "Noi solicitam modificarea acordului-cadru cu un singur operator in cel cu mai multi operatori, pentru ca altfel nu ar exista libera concurenta. Dar sunt si alte criterii suspecte. De exemplu, se solicita firmelor o cifra de afaceri de minimum un milion de euro in ultimii trei ani pentru un contract care ajunge la 100.000 de euro, in conditiile in care se achizitioneaza numarul cel mai mic de terminale. Prin aceasta conditie sunt favorizati vechii furnizori, iar cei noi sunt obligati sa se asocieze sau sa renunte", ne-a declarat contestatarul, care a facut si o sesizare la Consiliul National de Studierea Contestatiilor.
 
Criterii tehnice intre evitare si favorizare
Sub sanctiunea descalificarii, participantii la licitatia organizata de STS sunt pusi in fata unui caiet de sarcini care pare realizat pentru terminalele Motorola, chiar daca acest lucru este negat de reprezentantii institutiei si de dealerul Ageximco. Cateva puncte sunt suficiente pentru a observa ca punctajul maxim nu poate fi obtinut decat de Motorola. Spre exemplu, dupa cum explica Adrian Barbu, organizatorul licitatiei cere ca puterea RF (radio-frecventa) sa fie de 1W, in situatia in care doar terminalul Motorola are aceasta caracteristica. Mai sunt cerute "conector antena mufa N" si o capacitate a bateriei de 1500mAh, in loc de lasarea performantei de 10 ore. La fel, doar Motorola poate indeplini cerintele.

Pe de alta parte, STS nu cere modulul de criptare E2E, care este folosit de agentiile guvernamentale. Adrian Barbu spune ca Motorola nu are acest modul inclus ca alte firme, ci este o optiune care poate costa mai mult ca aparatul. In situatia in care Motorola ar castiga licitatia, STS va fi obligat sa organizeze o alta pentru modulul de criptare, dar nu poate fi altul in afara de cel al producatorului de radiotelefoane. Institutia a creat astfel un caiet de sarcini in care sunt descrise produsele Motorola, asa cum este subliniat in contestatie, dar evita criterii care ar putea defavoriza compania de mai sus. Chiar daca sunt necesare, mai sustine Adrian Barbu.

Negarea aranjamentului, la unison
Colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, si Gavril Nasui, patronul firmei Ageximco – dealer Motorola – au negat la unison ca ar fi vorba de o licitatie cu dedicatie. "Va garantez ca nici nu se pune problema unui astfel de aranjament. Va vom comunica metoda intocmirii caietului de licitatie pentru evitarea suspiciunilor care ar putea plana", ne-a declarat colonelul Fulea. "Nici pomeneala. Pe moment nu pot sa va spun mai mult decat ca nu ne-am inscris inca la licitatie, chiar daca ne gandim la aceasta posibilitate, si ca nu am impresia ca am fi favorizati.

Au fost cazuri in care si noi am facut contestatie, dar ni s-a respins, chiar daca au existat semne de intrebare serioase ca acele caiete de sarcini au fost intocmite cu dedicatie. Ne supunem insa deciziilor celor care conteaza", ne-a declarat patronul de la Ageximco. Totodata, purtatorul de cuvant al STS ne-a subliniat ca institutia pe care o reprezinta nu are un interes anume pentru cumpararea de terminale Motorola, iar cu Ageximco nu a avut nici un contract. Momentan, procedura de licitatie este suspendata pana la decizia CNSC.

» Marca preferata a STS
Cu toate ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale neaga simpatia pentru marca Motorola, anul trecut a explodat scandalul afacerilor jurnalistului Bogdan Chireac, asociat in CSR (Centrul de Servicii pentru Radiocomunicatii). CSR este al doilea dealer important al produselor Motorola, iar STS a platit pana acum 24 de milioane de euro societatii mentionate. Banii au venit in transe prin cele opt contracte, dintre care cinci au fost prin consultarea unei singure oferte, asa cum a dezvaluit "Evenimentul zilei".  Bogdan Chireac spune ca in prezent nu mai este actionar in aceasta firma. "Nu stiu daca societatea participa la licitatie, pentru ca din august am vandut compania unei firme din Elvetia. Puteti sa-i intrebati pe ei", ne-a declarat Bogdan Chireac care, dupa scandalul de anul trecut, a demisionat din conducerea ziarului "Gandul".

Afacerea Motorola, o teapa de milioane fara vinovati
In 1990, Ministerul Apararii a achizitionat 1.000 de statii Motorola si a platit 6.172.509 dolari, pret extrem de mare, avand in vedere ca valoarea contractului nu avea cum sa depaseasca 600.000 de dolari. Ministerul condus atunci de generalul (r) Victor Stanculescu s-a laudat ca a facut o economie de 38 de milioane de lei la aceasta afacere. Nu foarte tarziu, presa a scris despre modul in care s-a ajuns la o suma exorbitanta, iar cei implicati au fost dati pe mana justitiei.

Printre ei a fost si stefan Nasui, tatal actualului patron al firmei Ageximco. Nu a fost condamnat nimeni pentru ca faptele s-au prescris intre timp. Fiecare personaj implicat a incercat sa explice ca ministerul nu avea cum sa foloseasca valuta si atunci a apelat la o firma din Tulcea, care vindea peste si  trimitea dolari institutiei. Nu a explicat nimeni insa de ce s-a ajuns la un schimb valutar in care un dolar era cumparat de MApN cu 112 lei, cand pe piata pretul era de 34,46.

Cele mai citite

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă