0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAfaceri dubioase pe cotizatiile patronilor din Ardeal

Afaceri dubioase pe cotizatiile patronilor din Ardeal

Liderii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) au demarat un tur in randul filialelor din Ardeal, pentru a dezbate problemele industriei romanesti in anul premergator aderarii. Discutiile au vizat, inevitabil, si problemele aparute la varful Uniunii, intre presedintele Ioan Cezar Coraci si directorul Stelian Dorobantu, care ii afecteaza direct si pe patronii din Ardeal, platitori de cotizatii.
Coraci a avut mai multe intalniri cu reprezentantii filialelor UGIR 1903 din Alba (Dorel Tamas, patronul fabricii „Ardeleana” si presedinte al UGIR 1903 Alba), Cluj (reprezentantii „Prodvinalco”) si Bistrita. „Scopul este legat de problemele industriei romanesti. Vrem ca UGIR sa devina o voce puternica si coerenta pentru sprijinirea industriei autohtone”, a declarat presedintele. El a adus, insa, in discutie si situatia tensionata de la varful Uniunii, unde s-au cristalizat doua tabere.
Astfel, Coraci l-a acuzat pe directorul Stelian Dorobantu de management defectuos si incalcarea legii. El a spus ca Dorobantu a fost pensionat incepand de luni, dar ca si-a pastrat pozitia (fara prea multe atributii), el fiind, totodata, si ales in aceasta postura.
Presedintele UGIR 1903 a mai afirmat ca saptamana viitoare va fi organizat un Consiliu National in care vor fi prezentate datele unui audit intern care-l incrimineaza pe Stelian Dorobantu in ceea ce priveste modul de conducere al Uniunii. Este vorba de acumularea unor datorii de miliarde la bugetul de stat in anii trecuti, inchirierea dubioasa a unui spatiu din cladirea institutiei, situata in centrul Bucurestiului, dar si de alte nereguli. Numai pana in anul 2002, restantele ajung la sapte miliarde lei.
„Cenzorii mi-au spus ca in contabilitate exista deconturi ale unor bunuri personale si deconturi imaginare, in acelasi timp in care nu se plateau taxele la stat”, a completat Coraci.
De asemenea, 600 de metri patrati din cladire au fost inchiriati pe 20 de ani, la pretul de 0,74 euro pe metru patrat, unei firme la care directorul Dorobantu detine 75 la suta din partile sociale. Adica o chirie de aproximativ 500 de euro lunar, bani pentru care in zona poti inchiria un spatiu comercial de cativa metri patrati. Razboiul fatis dintre cele doua tabere ar putea duce chiar la dezmembrarea patronatului respectiv, ceea ce ar afecta inclusiv firmele mari din Ardeal, care sunt membre ale UGIR. Acestea platesc cotizatii la Uniune si trebuie sa stie ce se intampla cu banii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă