2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfaceri de "familie"

Afaceri de „familie”

Cooperarea regionala dintre mafiile din Asia s-a aratat la lumina zilei cu prilejul funeraliilor din Taiwan ale unuia dintre nasii celebri si cei mai respectati. Este ceva rar ca membrii mafiei sa iasa din sinistrul lor univers pentru a se afisa la lumina zilei. Recent, 10.000 de membri ai sindicatelor crimei din Asia s-au reunit la Taipei pentru a aduce un ultim omagiu unui mafiot celebru, Hsu Hai-ching, cunoscut de toti sub numele de „Wen ge”, „fratele tantar”. „Retras” din anii '80, el era recunoscut pentru talentele de negociator intre grupurile rivale si a murit la varsta de 93 de ani din cauza complicatiilor survenite dupa o nefericita „intalnire” cu o bucata de sushi.
La ceremonie a venit toata „Gotha” asiatica a crimei organizate, reprezentanti ai Bambusului Unit, ai celor Patru Mari sau ai Caii Celeste, cele mai importante organizatii criminale din Taiwan, dar si oamenii uneia dintre cele mai puternice yakuza din Japonia si ai mai multor triade din Hong Kong si Macao. Cateva sute de politisti au fost prezenti pentru ca lucrurile sa nu degenereze, filmand participantii si obtinand astfel date despre gangsteri si „familiile” acestora. Toti imbracati in camasi negre, mafiotii au format un cortegiu in randuri de cate trei, escortand cenusa lui Hsu Hai-ching zece kilometri, pana la cimitirul din Taipei.
Potrivit politiei, organizatiile criminale din Taiwan sunt divizate dupa originile etnice. Cele mai importante sunt compuse din chinezi originari de pe continent – Bambusul Unit si „Cele Patru Mari” – iar al treilea gang din insula, „Calea Celesta”, este constituit in principal din hakkas, sositi din provincia chineza Fujian in urma cu patru secole. Grupurile venite de pe continent sunt in general disciplinate si bine organizate, cu un sistem ierarhic, cu posibilitati de promovare si cu avantaje.
Politia taiwaneza arata ca membrii grupului Bambusul Unit sunt implicati in aproape toate sectoarele imaginabile ale activitatilor ilegale, de la prostitutie, jocuri de noroc si racket la nivel local pana la trafic de arme, de droguri si fiinte umane la scara planetara. Gruparile taiwaneze obtin peste 1,85 miliarde de dolari anual din aceste activitati si detin tot atatea implantari internationale ca oricare societate multinationala. Grupari din Bambusul Unit au fost localizate si in Coreea de Nord, serviciile secrete taiwaneze apreciind ca regimul totalitar al lui Kim Jong-Il s-a folosit de aceasta organizatie – care intretine legaturi cu „fratii” din China continentala si cu descendentii „Armatei nationaliste pierdute”, care si-au gasit refugiu in Triunghiul de Aur din Asia de Sud-Est dupa razboiul civil chinez si victoria comunistilor – ca intermediari in comertul cu stupefiante. Conexiunile din ce in ce mai numeroase dintre diferitele organizatii criminale asiatice au incitat politia americana sa considere Taiwanul o importanta placa turnanta pentru traficul de droguri, de arme si de fiinte umane, bandele neavand nici o dificultate in a lasa deoparte rivalitatile in schimbul obtinerii de venituri fabuloase din respectivele activitati ilegale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă