Înăsprirea condiţiilor de creditare de către instituţiile bancare din România a dus la apariţia şi proliferarea unor firme care promit împrumuturi rapide, cu dobânzi minime, ce pot fi accesate mai cu seamă de către persoanele cu venituri reduse sau cele ajunse pe lista răuplatnicilor la bănci. Reclamele acestor societăţi comerciale, cu rădăcini în zona jocurilor piramidale, pot fi văzute în gazetele de largă circulaţie din Timişoara.
Afaceriştii promit sume cuprinse între 15.000 şi 200.000 de lei şi rate fixe de rambursare în 36 de luni. Pentru omul necăjit, acest gen de credit poate fi o adevărată mană cerească. „Am văzut reclama şi am mers la Favorit Solution să iau un împrumut. Citisem că au chiar o promoţie, îţi dau 5.100 de lei, pe care-i rambursezi în trei ani, cu o rată lunară fixă de 170 de lei. Un consultant m-a întrebat pentru ce-mi trebuie banii, i-am spus că pentru nişte reparaţii, şi a spus că-mi dau banii. Am plătit o taxă de înregistrare de 220 de lei, o altă rată de 170 de lei şi am aşteptat.
În momentul în care am fost pus în întârziere cu o rată, iar eu nu primisem nici un ban, am mers la ei să-i întreb cum este posibil aşa ceva. Abia atunci mi-au arătat că, printre alte hârtii, am semnat un material de informare, anexă la contract, în care se preciza că momentul în care primeşti banii nu poate fi anticipat sau predeterminat, iar acest termen poate fi după 5, 10 sau 15 ani. Am cerut rezilierea contractului şi m-am retras din afacere”, a declarat Florin Chifor, din Timişoara, unul dintre sutele de păgubiţi ai Favorit Solution. Valoare pagubei – 390 de lei, pentru că s-a trezit la timp. Prietenul său, de meserie poliţist, a pierdut aproape 800 de lei.
Bani pierduţi definitiv
„N-am făcut nici o plângere, consider că aceşti bani îs pierduţi definitiv. Şi prietenul meu a stat de vorbă cu un avocat, care i-a spus că ţeapa e la limita legalităţii şi că o să-i ia mult timp să o demonteze în instanţă”, mai spune timişoreanul.
Reprezentanţii Favorit Solution, firmă originară din Cluj-Napoca, cu punct de lucru în Timişoara, spun că această societate nu execută nici un fel de prestaţii financiare. „Favorit Solution nu este o instituţie de credit, nu este o bancă, nu acordă credite şi nu execută nici un fel de prestaţii financiare. Societatea noastră se ocupă cu organizarea unor grupuri de consumatori, care este o formă alternativă de finanţare, iar solicitările sunt atribuite fondului monetar comun al grupului. În ultima zi a fiecărei luni se organizează o adunare generală în prezenţa unui notar public sau a unui avocat”, explică Norbert Tamaş, consultant la Favorit Solution, fără a dezvălui, spre exemplu, că din cele 1500 de persoane care au apelat la serviciile acestei firme în 2011, doar şapte au primit banii. În ultimele luni, sute de timişoreni s-au adresat organelor de control şi cercetare penală, însă, până în prezent, nici un păgubit nu a reuşit să-şi recupereze banii.
Zeci de plângeri
„Chiar în această perioadă avem în lucru două astfel de sesizări, în care oamenii reclamă că au fost prejudiciaţi cu anumite sume de bani. În ultimele trei luni, am înregistrat zeci de plângeri în acest sens, am fost acolo, am făcut verificări, i-am invitat la noi la sediu pe cei responsabili şi i-am amendat. Prin reclama publicitară se induc în eroare grupuri ţintă de persoane vulnerabile, cum sunt pensionarii sau categorii de populaţie cu venituri scăzute. E ca un joc de noroc, ca la loterie, nu ai nici o garanţie că vei câştiga sau că vei primi împrumutul”, a declarat Marinela Iliaş, comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş.
Amendă modică
La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei se declară neputincioşi în faţa metodelor de lucru gen „Caritas” ale firmei din Cluj-Napoca. „Poliţia Timiş a fost sesizată, de mai mult timp, cu privire la faptul că zeci de persoane au semnat contracte cu Favorit Solution şi-au pierdut banii. S-a efectuat un control la sediul acelei firme, undeva în zona Pieţii Bălcescu, împreună cu comisari ai Gărzii Financiare, şi s-a aplicat o amendă în valoare de 5.000 de lei pentru că nu au putut fi prezentate anumite registre de evidenţă fiscală. Noi am emis un comunicat de presă în care am atenţionat populaţia să nu cadă în plasa publicitară întinsă de Favorit Solution”, a informat Andreea Cinteză, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, care, când a aflat că printre păgubiţi se află şi poliţişti a exclamat: „Probabil, au un sistem de marketing foarte bine pus la punct, din moment ce pot păcăli până şi poliţişti”.