29.5 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialAdministratori de firme, trimişi în judecată pentru evaziune de peste 9 mil....

Administratori de firme, trimişi în judecată pentru evaziune de peste 9 mil. lei

Administratorii a două firme din Bucureşti au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală de peste nouă milioane de lei.

În perioada 2008-2010, în calitate de asociaţi şi administratori ai S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. şi S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L., inculpaţii Roşu Bogdan şi Roşu Ion nu au înregistrat în contabilitate toate operaţiunile economice desfăşurate şi veniturile realizate de cele două firme, evidenţiind totodată în actele contabile operaţiuni economice fictive.

Cele două firme aveau ca obiect de activitate achiziţionarea de ceasuri de lux şi bijuterii din metale preţioase, ce erau comercializate ulterior către persoane fizice prin intermediul magazinelor de prezentare din Bucureşti şi Constanţa, dar şi al site-ului dedicat, belgravo.ro

Cea mai mare parte a banilor încasaţi de la astfel de clienţi, pentru care nu erau întocmite documente fiscale, iar operaţiunile nu erau înregistrate în contabilitate, se întorceau în conturile BELGRAVO TRADE S.R.L. şi S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L. prin intermediul unor plăţi fictive, din partea unor societăţi cipriote, controlate de aceştia ori sub formă de contracte de împrumut – creditare societate.

În realizarea activităţii infracţionale, cei doi inculpaţi au fost sprijiniţi de către Roşu Andrei şi Pagliotto Paolo, în calitate de împuterniciţi ai celor două societăţi comerciale dar şi de Ivan Florin Cătălin. Acesta din urmă a furnizat către S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. facturi care nu corespund unor operaţiuni economice reale şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestei firme, beneficiind de deducerea TVA aferentă.

În anul 2010, în scopul sustragerii de la urmărirea penală , inculpatul Roşu Ion a cesionat fictiv părţile sociale ale S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. către o altă societate comercială.

Prin aceste activităţi a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 9.786.965 RON.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

Începând cu anul 2008, S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L., deţinută de inculpaţii ROŞU ION şi ROŞU BOGDAN ar fi iniţiat o relaţie de afaceri cu un partener intracomunitar, din Italia, constând în achiziţionarea de la acesta de ceasuri de lux şi bijuterii în scopul revânzării în România.

Persoana care a intermediat relaţia dintre cele două societăţi şi care s-a şi ocupat de transportul bunurilor şi de plăţi ar fi fost inculpatul PAOLO PAGLIOTTO, care deţinea şi o firmă din Italia.

Relaţiile comerciale s-ar fi derulat în condiţii bune şi cu respectarea obligaţiilor asumate de ambele părţi până la sfârşitul anului 2009 – începutul anului 2010, când S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. ar fi achiziţionat în mai multe tranşe, marfă în valoare de 502.427,65 euro, pe care nu ar mai fi plătit-o furnizorului.

În luna decembrie 2009, inculpatul PAOLO PAGLIOTTO ar fi ridicat marfă în valoare de 297.700 Euro de la partenerul italian, care urma să fie predată de asemenea inculpatului ROŞU BOGDAN. Documentele însoţitoare ale mărfurilor ar fi fost unele de predare în regim de consignaţie către o societate cipriotă, despre care inculpatul ar fi cunoscut că îi aparţine lui ROŞU BOGDAN.

Ulterior, inculpatul PAOLO PAGLIOTTO ar fi reclamat autorităţilor italiene comiterea unei tâlhării asupra sa, la biroul său din Verona, în urma căreia ar fi fost deposedat de bunurile pe care le transporta, motiv pentru care reprezentanţii BELGRAVO TRADE S.R.L. ar fi refuzat să mai achite marfa achiziţionată.

La data de 01.06.2010, partenerul italian ar fi formulat plângere penală împotriva inculpaţilor ROŞU BOGDAN şi PAGLIOTTO PAOLO pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.

La data de 06.09.2010, la dosarul privind plângerea formulată de partenerul italian ar fi fost conexate alte două plângeri penale, formulate de societăţi comerciale italiene, împotriva partenerilor români pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prejudiciul fiind de 502.200 euro.

În urma unui control efectuat de A.N.A.F. – D.G.F.P. Bucureşti, la data de 28.11.2011, a rezultat că, pe de o parte, S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. ar fi omis înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni contabile, iar pe de altă parte că ar fi înregistrat în mod fictiv operaţiuni de livrări intracomunitare de ceasuri, bijuterii, etc. către societăţi comerciale din Cipru, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 11.807.296 lei.

Astfel, deşi vânzarea ceasurilor, bijuteriilor şi altor accesorii achiziţionate se făcea în cea mai mare parte către persoane fizice, nu ar fi fost întocmite documente fiscale în acest sens, marfa fiind facturată şi înregistrată în contabilitate ca vânzare intracomunitară către un număr de 4 societăţi din Cipru, în scopul deducerii frauduloase de T.V.A.

În cursul anului 2010, inculpatul ROŞU ION ar fi cesionat fictiv părţile sociale ale S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. către o firmă, reprezentată de un cetăţean moldovean , în scopul sustragerii de la urmărirea penală.

Începând cu acelaşi an, inculpaţii ROSU BOGDAN şi ROŞU ION ar fi început să utilizeze în vederea realizării de operaţiuni comerciale o altă societate pe care o deţineau, S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L., care ar fi fost de altfel folosită pentru vânzarea bunurilor achiziţionate anterior prin intermediul S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L.

Cu ocazia unei verificări fiscale, întocmite de către consilieri superiori din cadrul A.N.A.F. – D.G.F.P. Bucureşti, s-a stabilit faptul că S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L. ar fi dedus nelegal Taxa pe Valoarea Adăugată pentru perioada 01.01.2010-30.11.2011, în cuantum de 787 081 lei .

Documentele prezentate de societate pentru justificarea deducerii de TVA cu ocazia livrărilor intracomunitare nu ar fi reprezentat documente justificative care să ateste că bunurile ar fi fost transportate în afara teritoriului României şi ar fi ajuns în celălalt stat membru(contractele cu clienţii nu ar fi avut înscrise numele şi calitatea persoanelor care reprezintă aceste firme, ci doar ştampile însoţite semnături ilizibile şi nu ar exista documente care să reprezinte dovada transportului, în fapt a mărfurilor ).

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul IVAN FLORIN CĂTĂLIN, acesta ar fi furnizat facturi nereale privind achiziţionarea mai multor ceasuri de valoare de către S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. de la una din firmele sale, care la rândul său, le-ar fi cumpărat de la o altă societate, declarată contribuabil inactiv. Mai mult, această firmă, care nu ar fi deţinut documente de provenienţă a bunurilor, avea ca obiect de activitate comerţul cu cereale.

În cauză s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra a două imobile, apartinând inculpatului ROŞU BOGDAN şi asupra bunurilor mobile aparţinând inculpaţilor ROŞU BOGDAN, ROŞU ION, S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. şi S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L.

A fost dispusă instituirea popririi pe sumele existente în conturile bancare ale inculpaţilor ROŞU BOGDAN, ROŞU ION ŞI PAGLIOTTO PAOLO.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Cele mai citite

Salariul minim în România crește la 3.700 lei brut, de la 1 iulie 2024

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește la valoarea de 3.700 de lei lunar, începând de la 1 iulie 2024. În...

Salariul minim în România crește la 3.700 lei brut, de la 1 iulie 2024

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește la valoarea de 3.700 de lei lunar, începând de la 1 iulie 2024. În...

Scumpiri de la 1 iulie. Vom plăti mai mult pentru carburanți și gaze

De la 1 iulie sunt anunțate noi scumpiri. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din bucunar pentru factura la gaze, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă