17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAdministraţiile locale resping ferm reorganizarea

Administraţiile locale resping ferm reorganizarea

În toată Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, la Constanţa, Galaţi, Tulcea, Brăila, administraţiile locale şi conducerile instituţiilor medicale se opun măsurilor de reorganizare a spitalelor în varianta anunţată de Ministerul Sănătăţii (MS).

În unele cazuri, preşedinţii de consilii judeţene şi reprezentanţii instituţiilor medicale sunt de comun acord în a accepta desfiinţarea unor spitale din localităţi rurale, cum ar fi cel din comuna Iveşti, judeţul Galaţi. Dar în cazuri de tipul desfinţării spitalelor dintr-o localitate izolată, cum este Sulina, opunerea este cât se poate de fermă. Şi comasarea unor spitale de specialitate sau sanatorii se loveşte de refuzul administraţiilor locale şi instituţiilor medicale. În pofida acestor reacţii, MS nu pare dispus să renunţe la reorganizare. La finalul unei întâlniri care a avut loc ieri dimineaţă la minister, secretarul de stat Cristian Irimie a declarat că această comasare a unor instituţii de sănătate nu înseamnă desfiinţarea acestora şi a dat asigurări angajaţilor spitalelor ce vor fi comasate că acestea nu îşi vor schimba activitatea şi că nu se vor desfiinţa secţii sau unităţi.

La Galaţi, se opun şi Colegiul Medicilor şi CJ

La Prefectura Galaţi a fost organizată o întâlnire a reprezentanţilor CJ şi Primăriei Galaţi, parlamentarilor şi şefilor instituţiilor medicale, pentru discutarea măsurilor MS. Reprezentanţii administraţiei şi cei ai instituţiilor medicale se opun comasării celor 3 spitale, de Boli Infecţioase, de Pneumoftiziologie şi de Psihiatrie, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă.

„Am consultat o bună parte dintre medicii gălăţeni. Toată lumea a fost iritată de această idee. Nu suntem de acord cu această comasare. Un spital mare înseamnă cheltuieli mari”, a declarat dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi. „Poate că nu e bine ca spitalele de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase să intre la cel judeţean. Poate o soluţie de comasare ar fi numai între spitalele de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase şi Psihiatrie. Voi decide după ce voi avea consultări. Un lucru e sigur, la toate măsurile voi cere expertiza cost-beneficii”, a spus preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Participanţii la întâlnire au fost de acord cu MS într-o singură privinţă, a transformării în cămin de bătrâni a spitalului din comuna Iveşti.

CJ Constanţa: Autorităţile locale nu au fost consultate

„Eu n-am auzit până acum ca autorităţile locale să fie consultate în această problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu. Spre exemplu, a mai spus el, primarii de la Hârşova şi Cernavodă au aflat târziu ce li se pregăteşte. „La fel şi noi. Noi am aflat din presă ce se întâmplă cu unităţile sanitare din teritoriu. Oricum, aceste desfiinţări sunt ciudate”, a concluzionat Moldovanu.

Lucrurile arată bine pe hârtie

Directorul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperări Medicale Eforie Sud, Viorel Pascaru, spune că nu e de acord cu comasarea unităţii cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa. „Nu mă pot bucura că o parte din cei 182 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă. Cel mai mult va suferi personalul administrativ. Acum trebuie făcută altă organigramă, deoarece, pentru a desfiinţa o unitate cu o asemenea vechime şi tradiţie, din 1908, întreaga activitate se destabilizează. Sunt sigur că pe hârtie lucrurile arată foarte bine, dar realitatea este cu totul alta”, a declarat dr. Pascaru.

Primarul Brăilei: Nu există cadrul legal!

Includerea în Spitalul Judeţean Brăila a Spitalului de Pneumoftiziologie şi a celui de Obstetrică-Ginecologie e considerată ilegală de către primarul Brăilei, Aurel Simionescu. „Din punctul meu de vedere, adică al unui om din administraţie, ceea ce se întâmplă ca act de decizie nu e un act corect şi nu are suport legal. Spun asta pentru că spitalele sunt în administrarea Consiliului Judeţean, respectiv a Primăriei Brăila. Din punctul meu de vedere, banii care vin de la Casa de Sănătate nu sunt un atribut al Ministerului Sănătăţii. Casa de Sănătate e o bancă în care cetăţenii depun bani. Deci nu are treabă ministerul cu banii de la Casa de Sănătate”, a spus primarul. La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Gh. Bunea Stancu, e împotriva acestor măsuri: „Atât timp cât spitalele sunt în patrimoniul nostru, Ministerul Sănătăţii nu poate lua decizia comasării lor peste capul autorităţilor locale. Comasarea nu e o variantă bună”.

Cernavodă: „Oraşul nu este interesat de proiect”

Primarul din Cernavodă, Mariana Mircea, se opune ca singurul spital din oraş să fie transformat în cămin pentru bătrâni, în condiţiile în care în oraş mai există un astfel de cămin, în care sunt ocupate numai 22 din cele 55 de locuri, iar spitalul deserveşte peste 30.000 de locuitori, din oraş şi localităţi de pe o rază de 45 km. În 2010, la Spitalul Cernavodă au fost internate aproximativ 5.000 de persoane, numărul consultaţiilor în urgenţă a ajuns la 11.000, iar 9.500 de pacienţi au beneficiat pe spitalizări pentru o zi. „Oraşul nu este interesat de un asemenea proiect”, a concluzionat primarul din Cernavodă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă