16.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialAdjuncta şefului Parchetului Deva, demisă de CSM

Adjuncta şefului Parchetului Deva, demisă de CSM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis să o demită pe procuroarea Sorina Cecilia Ciornei, care ocupa postul de adjunct al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Membrii Consiliului au luat această decizie, după ce au fost sesizaţi chiar de şeful procuroarei Ciornei. De asemenea, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis şi sancţionarea disciplinară a Sorinei Cecilia Ciornei.

În urma unei anchete pornite de Consiliul Superior al Magistraturii la sesizarea conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, a rezultat faptul că procuroarea Sorina Cecilia Ciornei a încălcat cu bună ştiinţă mai multe prevederi legale, care reglementează redactarea declaraţiilor de interese ale magistraţilor, precum şi regimul incompatibilităţilor, aşa cum este el reglementat de Codul de Procedură Penală. Concret, procuroarea Sorina Cecilia Ciornei a soluţionat un dosar în care apărător era nepotul ei de soră. În cauză, era anchetat un bărbat, acuzat că ar fi condus sub influenţa băuturilor alcoolice. Expertiza medico-legală făcută în acest caz a arătat că alcoolemia bărbatului era de 1,7 la mie.

Adică, mai mult decât dublul alcoolemiei dincolo de care fapta este considerată infracţiune, nu contravenţie. Codul rutier stabileşte această limită la 0,8 la mie. În acest dosar, Sorina Cecilia Ciornei a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi sancţionarea şoferului implicat în acest caz cu amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. „Noi credem că sancţiunea dispusă în acest caz nu ar fi fost atât de blândă dacă persoana aflată sub urmărire penală nu ar fi fost apărată de nepotul procuroarei. În astfel de cazuri, practica, fără a fi obligatorie, este aceea de a obţine o pedeapsă cu suspendare. Însă există şi posibiliatea de a obţine în instanţă o pedeapsă de condamnare la închisoare cu executare, dacă vorbim de o depăşire considerabilă a alcoolemiei, dacă persoana a comis accidente grave tot sub influenţa alcoolului. În general, este vorba de antecedente în sensul în care persoana depistată cu o alcoolemie peste limita de 0,8 la mie nu se află la prima abatere gravă”, au spus surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Procuroarea Sorina Cecilia Ciornei nu a fost implicată în alte scandaluri importante. Un comunicat al Biroului de Presă al Consiliului Superior al Magistraturii precizează că Sorina Cecilia Ciornei poate ataca cu recurs, în termen de 15 zile, decizia prin care a fost luată măsura sancţionării sale disciplinare, precum şi revocarea sa din funcţia de conducere pe care o ocupa în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Sorina Cecilia Ciornei nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima o poziţie în legătură cu măsurile decise împotriva sa de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Ce spune legea

Codul de procedură penală interzice procurorilor să soluţioneze cauzele în care sunt implicaţi, inclusiv în ipostaza de avocat ori de mandatar, soţul, soţia, rudele ori afinii săi, până la gradul al IV-lea inclusiv. În acest caz, rudenia dintre procuroarea Sorina Cecilia Ciornei şi nepotul este de gradul al III-lea.

 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen a anulat întâlnirea cu Milos Vucevic, premierul sârb, care se întâlnise înainte cu un ministru rus

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat vineri să se întâlnească la Belgrad cu premierul sârb Milos Vucevic pentu că acesta din...

Donald Trump și J.D. Vance, vizați de un atac cibernetic atribuit Chinei

Autoritățile americane investighează un atac cibernetic suspectat a fi orchestrat de actori legați de China, care a vizat telefoanele fostului președinte Donald Trump și...

Declin în sectorul IT din România: Juniorii se confruntă cu dificultăți în găsirea locurilor de muncă

Piața de IT din România, cunoscută anterior pentru dinamismul și angajările frecvente, își pierde treptat din ritmul rapid de creștere. Cei mai mari zece...
Ultima oră
Pe aceeași temă