17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecial"Adevarata M" paraseste MI5

„Adevarata M” paraseste MI5

Dupa patru ani petrecuti in fruntea serviciilor interne de informatii ale Marii Britanii, MI5, „Dame” Eliza Manningham-Buller, 58 de ani, si-a anuntat retragerea din functie, incepand cu anul viitor.
Decizia ei ar fi fost luata inca de anul trecut, anterior atacurilor teroriste asupra retelei de metrou londoneze, a mai spus Manningham-Buller. Denumita de presa britanica „adevarata M” – aluzie la celebra, dar utopica sefa MI6 cu numele de cod „M” din seria de filme „James Bond” -, fosta invatatoare a activat timp de peste 30 de ani in cadrul serviciilor secrete britanice, carora li s-a alaturat din 1974. Motivele reale ale retragerii Elizei Manningham-Buller raman insa necunoscute, nota ieri The Times, amintind de criticile aduse acesteia anul trecut, pe motiv ca MI5 nu a reusit sa impiedice atacurile de la 7 iulie 2005.
In plus, Manningham-Buller avertizase recent ca agentia aflata sub conducerea ei detine informatii despre nu mai putin de 30 de comploturi puse la cale de extremisti islamici cu scopul organizarii de noi atentate pe teritoriul Marii Britanii in perioada Craciunului si a sfarsitului de an. „In total, avem in vizor peste 200 de celule si retele teroriste”, declarase sefa MI5.
Weekend-ul trecut, ministrul britanic de Interne, John Reid, a tinut sa reaminteasca populatiei la postul tv GMTV ca alerta legata de eventuale noi atacuri teroriste, activa zilele acestea in Regatul Unit, este la doar un nivel sub cel maximum. In aceste conditii, anuntul despre pensionarea celei care s-a ocupat, imediat dupa atentatele antiamericane din 11 septembrie 2001, de elaborarea unei ample strategii antitero britanice, iar dupa atentatele londoneze din 7 iulie 2005 de reorganizarea intregului serviciu MI5 constituie nu doar o mare surpriza, ci si un mare mister, a conchis presa autohtona.
Meritele Elizei Manningham-Buller sunt incontestabile, a subliniat si premierul britanic Tony Blair. „S-a dedicat protectiei tarii noastre, a poporului nostru si a modului nostru de a trai, a condus serviciile de securitate in vremuri de cumpana, raspunzand provocarii terorismului international.”

Cele mai citite

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă