5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialAcuzaţia de plagiat la adresa profesorului Mang, la mâna ministrului Mang. Vezi...

Acuzaţia de plagiat la adresa profesorului Mang, la mâna ministrului Mang. Vezi şi ce spune Ponta

UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seara, că a cerut Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze, potrivit Mediafax.

 

Consiliul Naţional de Etică analizează patru articole semnate de Ioan Mang, despre care se bănuieşte că ar fi plagiat alte lucrări ştiinţifice mai vechi. Consiliul va elabora un raport final, dar decizia sa este una care are doar titlu de recomandare, urmând a fi validată de un departament al ministerului aflat chiar în subordinea lui Mang.

Cazul Mang poate lua aspectul unui conflict de interese. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, în acest moment la Consiliului Naţional de Etică (CNE) au ajuns două sesizări referitoare la patru articole semnate de Ioan Mang despre care există suspiciuni de plagiat.  Următoarea şedinţă a Consiliului va fi joi, dar, din cauza volumului mare de muncă (este vorba de sute de sesizări de plagiat care vizează oameni de ştiinţă români din toate domeniile), este puţin probabil ca situaţia lui Mang să fie dezbătută.

 

Decizia se ia cu două treimi din voturi

Consiliul este obligat să se pronunţe în cel mult 90 de zile din momentul în care Ioan Mang va fi înştiinţat de acuzaţiile care i se aduc. Anterior, Consiliul de Etică are obligaţia de a anunţa Universitatea din Oradea – la care Mang este profesor – că a declanşat o anchetă privind acuzaţiile de plagiat.  În momentul în care oricare dintre sesizările care-l vizează pe Mang va ajunge în dezbatere, două persoane alese, fie dintre cei 11 membrii ai Consiliului, fie dintre membri celor trei comisii ale consiliului (de ştiinţe naturale, ştiinţele vieţii, ştiinţe umaniste), vor fi însărcinate cu dosarul Mang.

Trebuie precizat că analiza articolului incriminat poate fi simplă şi rapidă în cazul în care se dovedeşte că este un plagiat copy/paste (cum este în cazul lucrării copiate aproape cuvânt cu cuvânt după lucrarea cercetătorului Takeshi Shimoyama). Sau, pot fi cazuri de plagiat de text unde sunt copiate doar pasaje (cum a fost cazul lucrării lui Mang – „VHDL implementation of an error detection and correction module based on Hamming code”, despre care RL a scris în premieră) sau plagiat de idei, care – pentru a fi dovedit – este nevoie de sprijinul unei echipe mai largi de cercetători. Totuşi, în cazul articolelor lui Mang despre care s-a scris săptămâna aceasta este mai degrabă vorba de plagiat copy/paste sau plagiat de text, cele mai flagrante.

Ce i se poate întâmpla ministrului-plagiator

La final, cele două persoane însărcinate cu analiza articolelor incriminate vor întocmi un raport. Pe baza acestuia şi dacă raportul constată existenţa plagiatului, cei 11 membri ai Comisiei de Etică vor decide asupra sancţiunii care i se va da autorului cu o majoritate de două treimi.  Sancţiunile sunt diverse, în funcţie de cât de gravă este abaterea respectivei persoane de la „buna conduită universitară”: avertisment, retragerea lucrărilor publicate, a titlului de doctor sau a calităţii de a conduce doctoratele, desfacerea contractului de muncă.”

Din acest moment ar putea interveni conflictul de interese.  Consiliul Naţional de Etică este un for consultativ, iar verdictul său în cazul unui plagiat  reprezintă doar o propunere. Potrivit art. 323 alin (3) din Legea 1/2011, orice hotărâre a Consiliului Naţional de Etică trebuie avizată de Direcţia generală juridică din Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

Altfel spus, pentru ca raportul privind posibilul plagiat al profesorului şi omului de ştiinţă Ioan Mang să îşi facă efectul şi astfel acestuia să i se aplice sancţiunile prevăzute de lege este nevoie de avizul unui departament care se află în subordinea ministrului Ioan Mang.  „Există pericolul ca acest departament juridic din cadrul Ministerului Educaţiei să tergiverseze avizarea hotărârii Consiliului Naţional de Etică peste termenul prevăzut de 90 de zile. În acest caz, persoana incriminată poate ataca decizia Consiliului în instanţă cerând ca aceasta să nu fie în practică pe baza unui viciu de procedură: depăşirea termenului până când era obligatoriu să se dea o decizie finală. În ultimele luni au mai existat astfel de cazuri”, ne-au precizat surse din minister.

Preşedintele CNE, Constanţa Ganea, profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Autorii lucrărilor originale confirmă plagiatul

Scandalul a fost declanşat luni când România liberă a prezentat primele facsimile care arătau că pasaje, tabele şi fraze din două lucrări ale lui Mang au fost copiate după cercetări ştiinţifice publicate de autori străini cu mulţi ani mai devreme.  Ulterior, au mai apărut alte două articole suspectate de plagiat iar ministrul Mang ne-a precizat că nu e vorba de nici un plagiat iar, public, a declarat că este vorba doar de o comandă politică. În cursul zilei de joi, aproape orice umbră de îndoială cum că nu ar fi vorba de plagiat în cazul Mang a fost spulberată.  Au fost găsite alte două texte semnate de către Ioan Mang şi care semănau izbitor cu alte două lucrări ştiinţifice străine publicate anterior. Un colaborator al site-ului Hotnews a obţinut şi punctul de vedere al autorilor.  Reacţia celor doi cercetători a fost aproape identică: domnul ministru a plagiat. Unul dintre cercetătorii plagiaţi mai spune în scrisoarea de răspuns că se declară „foarte trist de fapta domnului Mang”.

Reacţia Guvernului

După mai multe zile de tăcere, purtătorul de cuvânt al guvernului Andrei Zaharescu, a precizat pentru România liberă că premierul Victor Ponta nu s-a putut pronunţa pe acest subiect deoarece nu este în ţară. „Când se va întoarce (n.r.- aseară la ora 22.45), în proporţie covârşitoare va avea o reacţie referitoare la acest subiect”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă