0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialActrita fenomen

Actrita fenomen

O personalitate greu de descris in cuvinte, o actrita fenomen este doamna Olga Tudorache. In stagiunea trecuta, era prezenta intr-o saptamana in trei spectacole: "Regina mama", "Noiembrie" si "Peste cu mazare", carora li s-a alaturat "Portretul doamnei T". In toate prezinta cu vitalitate memorabile recitaluri.

"Portretul doamnei T" de Ana-Maria Bamberger Distributie: Olga Tudorache si Lucian Nuta  Regia: Liana Ceterchi  Scenografia: Sanda Mitache

Doamna teatrului nostru, Olga Tudorache, a preferat, in ultimii ani, sa joace in spectacole care sa-i ofere si posibilitatea unor impresionante recitaluri. De pilda, "Regina mama" de Manlio Santanelli se joaca de cativa ani, cu casa inchisa, la Nationalul bucurestean, datorita creatiei sale. Si-a continuat drumul recitalurilor de senzatie in spectacole cu texte de Ana-Maria Bamberger: "Noiembrie", "Peste cu mazare" si recent, la ArCuB, "Portretul doamnei T". Ana-Maria Bamberger este un dramaturg special, care in toate cele trei texte a urmarit sa creeze personaje inspirate din viata tumultuoasa a marii actrite Olga Tudorache, careia i-a dedicat scrierile sale.

Interpretare memorabila

"Portretul doamnei T" propune intalnirea unei actrite cu un pictor in urma acceptului ca acesta sa-i faca portretul. Incet, incet, relatia dintre cei doi prinde un suspans aparte. Pictorul are legatura cu destinul fiului actritei. Folosind acest pretext dramaturgic, Ana-Maria Bamberger creioneaza de fapt, discret, se inspira, din momente biografice ale doamnei Olga Tudorache.

Stralucirea spectacolului nu este data de povestea in sine a vietii "doamnei T", ci de interpretarea memorabila a acestei actrite fenomen, Olga Tudorache. Regia Lianei Ceterchi si scenografia Sandei Mitache sunt doar simple contributii la spectacol, pentru ca atunci cand este in scena Olga Tudorache, dansa domina scena, atrage ca un magnet privirea spectatorului. Nimic nu se mai poate remarca, nici bunele intentii ale scenografiei, nici unele efecte exagerate ale accentelor regizorale pe imagini teatrale. Spectatorii savureaza doar evolutia emotionanta a acestei personalitati coplesitoare care este Olga Tudorache. Personajul sau aparent e o femeie aspra, dura, pentru ca au marcat-o durerile unui trecut furtunos. Cu finete si rafinament, actrita dezvaluie insa sufletul generos al acestei femei care nu-si permite sa judece viata si pe cei din jur, ci are intelegere pentru fiecare situatie, chiar daca i-a provocat o rana adanca in suflet. Cu maiestrie, Olga Tudorache imbina comicul – ironia si autoironia, cu dramaticul – tristetea singuratatii, uitarea si neimplinirile sentimentale. Doamna T. este aparent doar o femeie ferma, transanta, ea se apropie, usor, sensibil, de pictor pe care incepe sa-l integreze imaginii fiului sau. Este remarcabil Lucian Nita in rolul pictorului, prin reusita sustinerii credibil a relatiei cu partenera sa, o personalitate artistica unicat. In genere, actritei Olga Tudorache, in aceste recitaluri, i s-au alaturat parteneri cu o solida coloana vertebrala artistica, interpreti de calitate. Amintim pe Tamara Cretulescu in "Peste cu mazare" sau pe Cecilia Barbora in "Noiembrie".

Spectacol de actor

Si in "Portretul doamnei T", ca si in celelalte spectacole in care joaca acum, Olga Tudorache ofera ceea ce se poate numi un "spectacol de actor". In peisajul nostru teatral foarte rari sunt cei care isi permit sa sustina o serie de astfel de spectacole, ce solicita forta unui talent urias, unicat. Doamna, regina a teatrului nostru, detine acest har, iar in fata sa aplauzele sunt doar un gest minor de plecaciune; intalnirea cu Olga Tudorache a oricarui spectator ii va ramane marcata in memorie. A avut prilejul de a admira un fenomen artistic!

Nu uitati, in stagiunea viitoare, sa va programati intalniri de exceptie cu doamna Olga Tudorache in cele patru spectacole care tin cu succes afisele multor institutii teatrale din Capitala. Va fi un regal artistic aceasta intalnire!

 

 

ileana.lucaciu@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă