21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialActorul Stefan Iordache primeste premiul de excelenta la TIFF

Actorul Stefan Iordache primeste premiul de excelenta la TIFF

Stefan Iordache este actorul care va primi premiul de excelenta al editiei din acest an al TIFF, sambata, in cadrul galei de inchidere, ce va avea loc pe scena Teatrului National din Cluj. „Actorul e ca si copiii, care se bucura cand primesc o bomboana”, a declarat Iordache, mentionand ca este onorat ca va primi premiul TIFF-ului. Stefan Iordache a fost aseara, invitatul special al publicului, la vizionarea filmului „Cel mai iubit dintre pamanteni”, in regia lui Serban Marinescu, pelicula ce a rulat la cinema Republica, cu sala aproape plina. In cateva cuvinte, Stefan Iordache, care a urcat pe scena salii de cinema impreuna cu Dorel Visan, un alt protagonist al filmului, a mentionat ca aceasta productie a devenit, intre timp, una omagiala, multi dintre actorii ce apar in aceasta pelicula, astazi fiind disparuti. Iordache isi aminteste si de secventele filmate in urma cu mai bine de 30 de ani la Cluj, in filmul „Gaudeamus Igitur”, orasul insuflandu-i aceeasi puternica impresie, de centru universitar si cultural. Rolul jucat in „Cel mai iubit dintre pamanteni”, prima productie cinema privata de dupa 1989, se adauga celor din filmele „Strainul”, „Glissando” sau „Eu sunt Adam”, pe care Iordache le considera dintre cele mai complexe si solicitante din cariera sa. Ultima productie la care a filmat, de curand terminata, este „Ciocoii vechi cu bodyguarzi”, dupa un roman al lui Fanus Neagu, un film evident de factura politica, unde Iordache joaca alaturi de nume mari ale ecranului romanesc, precum Gheorghe Dinica, Dorel Visan, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu. Viata lui de actor dramatic continua la Teatrul Mic din Bucuresti, spune Iordache, pe afis fiind spectacolul „Alex si Morisson”. Iar pentru anul viitor, pregateste un rol de exceptie, cel al lui Faust, intr-un spectacol pus in scena de Silviu Purcarete, pentru Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cand orasul transilvan va fi declarat capitala culturala europeana.

Mitulescu si „sfarsitul lumii” la TIFF

Alti doi invitati de marca ai TIFF au fost Catalin Mitulescu si Dorotheea Petre, regizorul si protagonista filmului "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, pelicula premiata anul acest la Festivalul de la Cannes, pentru cea mai buna interpretare feminina. Joi seara peste o mie de spectatori au vizionat in premiera filmul, Catalin Mitulescu fiind impresionat de reactiile apreciative ale celor din sala.
Surprinderea lui a fost ca la Cannes, majoritatea spectatorilor prezenti la proiectia filmului inclus in sectiunea "Un certain regard”, au aplaudat la scena deschisa productia. "Am simtit nevoia sa povestesc acele vremuri din 1989, asa cum le-am trait”, a completat Mitulescu.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă