21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialActiuni in instanta pentru anularea privatizarii "Republica"

Actiuni in instanta pentru anularea privatizarii „Republica”

In fata Tribunalului Bucuresti, Sectia Comerciala (falimente), s-au adunat ieri peste 100 de fosti angajati de la Uzina „Republica”, in timp ce in sala de judecata erau audiati liderii sindicatului, intr-un proces in care lichidatorul a cerut anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat cu un investitor rus. Interesul fostilor lucratori in solutionarea favorabila a dosarului este legat de restituirea unor sume restante de la platile compensatorii.

„A fost o tranzactie imobiliara”

SC „Republica” SA a fost vanduta in stare de functionare cu suma de 660 mii dolari SUA si, in prezent, dupa concedierea muncitorilor si vanzarea utilajelor la fier vechi, valoarea acesteia a ajuns, datorita terenurilor (circa 180 hectare), la 100 milioane euro.
„In 2003, societatea a fost vanduta de catre APAPS unui consortiu de patru firme rusesti. Aceasta tranzactie a fost pentru patronat o simpla tranzactie imobiliara. Au fost incalcate toate clauzele care tineau de contractul de privatizare. Nerespectarea clauzelor tehnice, sociale si de investitii a condus la rezolutionarea de catre APAPS a contractului de privatizare.
Din acest moment s-a trecut la punerea in practica a unor inginerii financiare prin sistemul „suveica”, unde la final societatii „Republica” i-au mai revenit doar 24% din patrimoniu, restul fiind transferat catre o alta societate infiintata dupa privatizare”, a precizat Constantin Dobre, presedintele Sindicatului „Nicolae Malaxa”.

Recuperarea patrimoniului

In anul 2005, la solicitarea creditorului, care este Agentia Nationala a Rezervelor Statului, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in faliment. „Astazi ni s-a comunicat ca vom afla luni, 20 noiembrie a.c., solutia data la solicitarea de anulare a tranzactiilor frauduloase incheiate in detrimentul creditorilor”, a declarat Gheorghe Sora, presedintele Federatiei „Solidaritatea Metal”. De la data incheierii contractului de vanzare-cumparare cu investitorii rusi, au urmat numeroase concedieri colective, in prezent nemailucrand decat circa 50 la paza si conservare. Dupa asa-zisa privatizare productia de tevi a fost sistata, iar majoritatea utilajelor au ajuns la fier vechi. In prezent, fostii angajati au de recuperat salariile compensatorii in valoare totala de doua milioane dolari.

Cele mai citite

România, Grecia și Bulgaria cer suprataxarea celor mai ieftini producători și traderi din energie

Ministrul Energiei a declarat că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie, prețuri mult mai mari decât...

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă