In fata Tribunalului Bucuresti, Sectia Comerciala (falimente), s-au adunat ieri peste 100 de fosti angajati de la Uzina „Republica”, in timp ce in sala de judecata erau audiati liderii sindicatului, intr-un proces in care lichidatorul a cerut anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat cu un investitor rus. Interesul fostilor lucratori in solutionarea favorabila a dosarului este legat de restituirea unor sume restante de la platile compensatorii.
„A fost o tranzactie imobiliara”
SC „Republica” SA a fost vanduta in stare de functionare cu suma de 660 mii dolari SUA si, in prezent, dupa concedierea muncitorilor si vanzarea utilajelor la fier vechi, valoarea acesteia a ajuns, datorita terenurilor (circa 180 hectare), la 100 milioane euro.
„In 2003, societatea a fost vanduta de catre APAPS unui consortiu de patru firme rusesti. Aceasta tranzactie a fost pentru patronat o simpla tranzactie imobiliara. Au fost incalcate toate clauzele care tineau de contractul de privatizare. Nerespectarea clauzelor tehnice, sociale si de investitii a condus la rezolutionarea de catre APAPS a contractului de privatizare.
Din acest moment s-a trecut la punerea in practica a unor inginerii financiare prin sistemul „suveica”, unde la final societatii „Republica” i-au mai revenit doar 24% din patrimoniu, restul fiind transferat catre o alta societate infiintata dupa privatizare”, a precizat Constantin Dobre, presedintele Sindicatului „Nicolae Malaxa”.
Recuperarea patrimoniului
In anul 2005, la solicitarea creditorului, care este Agentia Nationala a Rezervelor Statului, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in faliment. „Astazi ni s-a comunicat ca vom afla luni, 20 noiembrie a.c., solutia data la solicitarea de anulare a tranzactiilor frauduloase incheiate in detrimentul creditorilor”, a declarat Gheorghe Sora, presedintele Federatiei „Solidaritatea Metal”. De la data incheierii contractului de vanzare-cumparare cu investitorii rusi, au urmat numeroase concedieri colective, in prezent nemailucrand decat circa 50 la paza si conservare. Dupa asa-zisa privatizare productia de tevi a fost sistata, iar majoritatea utilajelor au ajuns la fier vechi. In prezent, fostii angajati au de recuperat salariile compensatorii in valoare totala de doua milioane dolari.