5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialACCIDENT MUNTENEGRU. Niţu: Autocarul NU a fost ridicat din prăpastie

ACCIDENT MUNTENEGRU. Niţu: Autocarul NU a fost ridicat din prăpastie

Autocarul răsturnat în Muntenegru nu a fost ridicat din prăpastie, iar anchetatorii muntenegreni nu au finalizat încă procesul verbal de cercetare la faţa locului, a declarat, marţi, procurorul general al României, relatează Mediafax.

Tiberiu Niţu a spus că anchetatorii din Muntenegru care cercetează accidentul în care şi-au pierdut viaţa 18 români şi alţi 29 au fost răniţi au comunicat că nu au finalizat procesul verbal de cercetare la faţa locului.

„Cercetările continuă, colega noastră procuror din România a luat legătura cu procurorul din Muntenegru, care a comunicat că nu a fost finalizat încă procesul verbal de cercetare la faţa locului, urmează în cel mai scurt timp”, a spus Tiberiu Niţu, la Consiliul Superior al Magistraturii, unde sunt intervievaţi candidaţii la funcţii de conducere din Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte şi ACCIDENT MUNTENGRU. O altă victimă va fi externată de la Spitalul Elias

Acesta a precizat că procurorul de caz din Muntenegru a mai comunicat că autocarul nu a fost ridicată de la locul accidentului, în maşină mai sunt unele lucruri ale victimelor.

„Este încă acolo, este foarte grea această operaţiune de ridicare a epavei din prăpastie. De asemenea, mai sunt încă lucruri ale persoanelor din autocar în epavă. O mare parte din bunuri au fost aduse în România şi, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie, am reuşit să restituim familiilor victimelor sau victimelor, celor care au putut să îşi ia bunurile”, a adăugat Niţu.

Procurorul general a mai spus că anchetatorii au audiat persoanele rănite în accidentul din Muntenegru, mai puţin pe cei care sunt în comă la spital şi pe cei care sunt în stare postoperatorie.

Întrebat dacă anchetatorii din Muntenegru au început în acest caz urmărirea penală „in rem”, Niţu a spus că nu are aceste date şi că nu cunoaşte procedura din Muntenegru în astfel de situaţii. El a dat asigurări că, odată ce va primi informaţii mai consistente din Muntenegru, le va comunica.

Citeşte şi ACCIDENT MUNTENEGRU: Toţi cei 12 răniţi din primul avion au fost preluaţi de ambulanţe

Întrebat ce calitate are Ştefan Grigore în dosarul de la Parchetul instanţei supreme, Niţu a spus că în prezent cauza este în faza actelor premergătoare şi că acesta are calitatea de reprezentant al firmei care a asigurat transportul.

Procurorul general al României a subliniat că nu are o concluzie în acest moment, după audierea persoanelor care au fost în autocar şi a reprezentanţilor firmelor.

„Noi încă facem cercetări, analizăm actele şi o să vă comunicăm în timp util şi concluziile”, a mai spus Tiberiu Niţu.

Şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale, chestorul de poliţie Viorel Vasile, a declarat, luni, că au fost audiate 20 de persoane dintre supravieţuitorii accidentului din Muntenegru, ceilalţi nouă urmând să fie chestionaţi în momentul în care starea de sănătate le va permite.

Citeşte şi Blaga cere demisia lui Corlăţean. Află de ce

Acesta a mai spus că, începând de marţi, vor fi restituite o parte din bunurile persoanelor implicate în accident, care au fost găsite în prăpastie şi remise poliţiei de către autorităţile din Muntenegru.

„Începând cu mâine (marţi, n.r.) dimineaţă, primele persoane vor fi invitate, le vor fi prezentate aceste obiecte şi le vor fi restituite. Doar acelea care sunt clar ale lor, urmând ca pe celalte să le restituim pe parcurs, şi doar cele care nu folosesc anchetei, pentru că s-ar putea ca unele dintre ele, cel puţin imaginile, să folosească anchetei şi atunci să mai dureze puţin”, a precizat Viorel Vasile.

Întrebat dacă există imagini, şeful DIC spus că nu ştie. „Noi le-am primit sigilate, ele sunt sigilate în acest moment, vedem după ce desigilăm”, a completat acesta.

La Jandarmeria Română au venit, marţi, mai multe persoane pentru a ridica lucrurile celor care au fost în autocarul răsturnat în Muntenegru.

Un autocar cu turişti români a căzut într-o prăpastie de pe podul Grlo din Muntenegru, pe 23 iunie, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar ceilalţi 29 de pasageri fiind răniţi. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroşat uşor de autocar şi a fost rănit.

Trei persoane rănite în accidentul din Muntenegru sunt în continuare în comă, la o săptămână de la producerea tragediei, starea celorlalţi răniţi internaţi în spitalele Floreasca, Universitar, Elias şi Bagdasar-Arseni fiind în uşoară ameliorare, potrivit medicilor.

Parchetul General face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, aceasta fiind de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum, potrivit datelor înregistrate de tahograf, furnizate de poliţie şi citate de presa locală

Ancheta autorităţilor din Muntenegru a relevat până acum că, în momentul în care autocarul a ieşit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă, scria presa din Muntenegru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă