17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAbuzurile CIA, sub ancheta

Abuzurile CIA, sub ancheta

» Departamentul american de Justitie a recomandat, intr-un raport publicat ieri la Washington, redeschiderea a 12 dosare de abuzuri comise de agenti CIA impotriva suspectilor de terorism. Recomandarea are toate sansele sa duca la anchetarea agentilor CIA pentru modul in care au interogat o serie de suspecti de terorism in timpul presedintiei lui George W. Bush.

Recomandarea biroului pentru Responsabilitate Profesionala din cadrul Departamentului Justitiei ar putea fi, potrivit The New York Times, primul pas inainte de decizia oficiala a procurorului general al SUA, Eric Holder, de a demara o ancheta in justitie cu privire la cazurile de abuzuri impotriva detinutilor suspectati de terorism. Raportul, elaborat timp de cinci ani de Oficiul de etica al Ministerului Public, a fost dat publicitatiii in aceeasi zi in care Departamentul de Justitie urma sa dezvaluie detalii despre abuzurile impotriva detinutilor din Irak si Afganistan, care arata ca agentii CIA au comis acte ilegale in timpul interogatoriilor. Adunate inca din 2004 de inspectorul general al CIA si predate procurorilor, informatiile despre abuzurile si maltratarile la care i-au supus agentii si subcontractorii CIA pe suspecti nu au avut la vremea respectiva nici o urmare juridica. Echipa de magistrati insarcinata cu cercetarea cazurilor a concluzionat atunci ca nu este cazul sa se demareze o investigatie in justitie, fara a oferi o explicatie oficiala pentru aceasta decizie. Conform NYT, care citeaza fosti juristi ai guvernului SUA, procurorii nu au renuntat la caz pentru ca ancheta nu era justificata, ci mai degraba pentru ca au apreciat ca nu vor putea efectua cercetari deoarece nu ar fi avut acces nici la martori si nici la victimele abuzurilor.

Potrivit presei americane, datele, cenzurate masiv la publicarea din 2004, arata ca cel putin intr-unul din cazuri anchetatorii CIA au incalcat legea federala privind interzicerea torturii, supunand suspectul la amenintari cu arma si cu o bormasina si facandu-l sa creada ca, daca nu va vorbi, va fi executat fara proces. Astfel de practici sunt asimilate torturii si interzise in mod expres de lege. Pana si controversatele reguli de interogare concepute de juristii administratiei George W. Bush pentru a permite asa-numitele "practici imbunatatite de interogare", precum simularea inecului, interziceau agentilor "amenintarea (suspectilor – n.n.) cu moartea iminenta". Potrivit apropiatilor procurorului general al SUA, Holder a refuzat initial redeschiderea cazurilor de abuzuri, in conditiile in care si presedintele Barack Obama declarase ca prefera sa nu se concentreze pe ceea ce s-a intamplat in mandatele predecesorului sau. Cu toate acestea, Holder si-a reconsiderat pozitia.

Decizie

» Obama isi subordoneaza anchetatorii
Presedintele american Barack Obama si-a dat acordul pentru infiintarea unei noi structuri care sa fie insarcinata cu interogarea principalilor suspecti de terorism. Potrivit Washington Post, care citeaza responsabili de rang inalt din administratia Obama, decizia a fost luata in cadrul eforturilor mai ample ce vizeaza modificarea politicii americane privitoare la detentie si interogarea suspectilor. Echipa de anchetatori va fi formata din experti din diverse agentii de informatii si organisme care vegheaza la respectarea legii si va avea sediul in birourile FBI. Grupul va fi supervizat de Consiliul de Securitate Nationala, ceea ce inseamna ca va fi supravegheat direct de Casa Alba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă