17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAbuzuri marca Est

Abuzuri marca Est

Faptul ca suntem tara membra a Uniunii Europene nu impiedica pe nimeni sa comita abuzuri ca pe vremea cand eram tara membra a lagarului comunist. Nu sunt un sustinator al dlui George (zis Gigi) Becali, dar felul cum a fost arestat m-a trimis cu gandul la "ridicarile" din anii ’50, minus intunericul. Sunt impotriva abuzurilor fata de orice lege pe care le comite cu seninatate dl George Becali, mi se pare aberant ca un cetatean, numai pentru ca este foarte bogat (hotul neprins – negustor cinstit), sa-si poata intemeia un fel de stat paralel, cu politia lui (paznicii numiti americaneste bodyguarzi), cu justitia lui, deloc separata de executiv, adica de capul "statului". Caci ceea ce a facut dl Becali atunci cand i s-a furat automobilul nu a fost altceva decat politie, cercetare ultrarapida, judecata rapida si achitare, in urma unei scurte deliberari si ascultari a inculpatilor.

 

Uitati-va in jur si veti vedea zeci de astfel de ministate care colcaie de o justitie autoritara si nu o data absurda, tolerate de statul-mama, unde acestea infloresc.
Bogatasii umbla cu garda pretoriana dupa ei precum presedintele. Or, presedintele devine din ce in ce mai mult un reper. Nu ne-a spus dl Boc ca oricine castiga mai mult decat leafa presedintelui, de la stat deocamdata, va fi impozitat pentru suma excedentara cu 90%, asa cum prevedea, daca tin eu bine minte, legea 18 a lui Ceausescu: din averile ilicite, in cazul in care nu se descoperea o frauda, se confiscau tot 90 de procente, restul de 10 ramanand la proprietar? Un abuz este felul in care a fost retinut dl George (zis Gigi) Becali, un abuz este si legea pe care o pregateste dl Emil Boc. O multime de abuzuri a savarsit si victima arestarii de saptamana trecuta, alaturi de binefaceri care se tin minte.

 

Se pare ca biografia dlui Becali este intemeiata pe abuz, din moment ce domnia sa declara toata ziua si oriunde ii vine, intr-un fel sau altul, ca nu recunoaste mai nici o institutie a statului. Dar asta nu justifica abuzul din partea Politiei, a Procuraturii, a judecatorilor. Cat despre cei care spun ca e razbunare politica, intrebarea care se impune este: razbunare pentru ca a iesit din politica, neprimind nici 2% la alegerile trecute?
Dar sa lasam abuzurile becaliene sau becalice, pentru ca portile Orientului ne-au oferit saptamana trecuta si altele, cum ar fi cele comise impotriva cetatenilor romani la granitele RSS Moldova. Pardon, Republicii Moldova, ca RSS a disparut. In titulatura, nu si din mentalitatea conducatorilor. Am auzit-o pe o anume Zinaida Nu-stiu-cum, prim-ministru peste Prut, afirmand fara rusine ca tot ceea ce s-a intamplat a fost legal. Legal pe limba moldoveneasca, a tovului Voronin, nu si pe romaneste.

 

Cand ii vezi si ii auzi pe toti acesti trogloditi ajunsi conducatori ai unei tari, iti dai seama ce inseamna comunismul, daca n-ai stiut dinainte: o lume a abuzului generalizat dinspre conducatori spre supusi. Un Voronin, o Zinaida Nu-stiu-cum au drept de viata si de moarte asupra supusilor lor. Astfel de trogloditi pot dicta oricand inchiderea frontierei, pot dicta oricand inchiderea unei sectii de votare, dar asta este deja in sarcina celuilalt "conducator", de si mai la Est, Smirnov. Ei pot declara oricand ca Romania se amesteca in treburile interne ale tarii lor, pentru ca vrea sa-i ajute sa intre unde zic ca vor, adica in Uniunea Europeana. Dar cautati-i pe toti astia la copii si alte rude: ii veti gasi in calitate de primi capitalisti ai tarii sau ai pseudotarii respective. O intreaga retea de mafioti a pus mana pe aceste tari sau pseudotari si le stoarce ca pe niste rufe din care mai curge cate ceva.

 

Si, daca nu curge, pica. In timp ce toti ceilalti, supusii, mor de foame sau isi iau lumea in cap pana nu li se inchid granitele ca sa moara acasa, sa nu-i faca de rusine pe ei, pe conducatori. Aria abuzului s-a cantat mult si saptamana trecuta pe aceste meleaguri, mai mult sau mai putin orientale. Cu cat te duci mai spre Est, abuzul e mai sever, mai strigator la cer. Iar daca aici mai speri intr-o rezolvare, acolo n-ai ce spune decat: Dumnezeu cu mila… Ca nici votul de duminica n-a miscat nimic din loc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă