Capitala Emiratelor Arabe Unite este o oază de liniște, dar și un loc mult mai prietenos cu cei care preferă mersul pe jos – partea centrală, precum și cea din zona de coastă a orașului au trotuare foarte late și pasaje pietonale la fiecare intersecție majoră.
Dacă ar exista un zbor direct din România spre Abu Dhabi, atunci aceasta ar trebui să fie prima oprire dintr-un itinerar al Emiratelor Arabe Unite. Dincolo de faptul că este capitala, Abu Dhabi este un oraș mult mai tradițional decât vecinul Dubai și nu cu foarte multe obiective turistice de vizitat. Cu toate acestea, are o savoare proprie și este cel mai bun loc pentru a te conecta la tradițiile arabe. Abu Dhabi nu este nici măcar un oraș al superlativelor, fiind presărat cu clădiri moderne și înalte, dar fără a ataca supremația emiratului vecin. Singurul record pe care-l deține acum ține de imensitatea sa, Abu Dhabi fiind emiratul care ocupă 87% din teritoriul țării. Iar în următorii doi ani va mai câștiga o serie de titulaturi, printre care orașul cu cele mai mari muzee din lume. Șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan investește în educație și în cultură, încercând să transforme locul într-o oază de neratat pentru cei pasionați de turismul cultural.
Dimineața la moschee
Moscheea șeicului Zayed bin Sultan Al-Nahyan (sau, mai simplu, Marea Moschee din Abu Dhabi) ar trebui să fie primul punct de oprire pentru orice turist care vine în Abu Dhabi, fiind locul unde puteți înțelege mai bine cultura și tradițiile arabe atunci când vine vorba de religie. Este a opta cea mai mare moschee din lume, putând adăposti până la 50.000 de credincioși (curtea interioară este folosită, de asemenea, pentru rugăciune la marile sărbători musulmane). Viziunea șeicului Zayed nu a fost să construiască cea mai mare moschee din lume, ci de a crea un spațiu care să definească uniunea tuturor culturilor arabe – de aceea veți putea identifica mai multe stiluri arhitectonice islamice, cum ar fi cel persan, moghul sau maur. În plus, șeicul și-a dorit ca moscheea să fie un spațiu destinat comunicării, muncii în echipă, voluntariatului și toleranței, misiuni îmbrățișate și de centrul cultural care-i poartă numele.
Moscheea poate fi vizitată individual, însă recomandarea este să optați pentru un tur gratuit cu unul din ghizii moscheii. Turul durează între 45 de minute și o oră și este organizat de câteva ori pe zi, primul fiind la 10:30 dimineața, zilnic, mai puțin vinerea.
Ghidul spune povestea extraordinară a moscheii, rolul ei în comunitatea religioasă a Emiratelor, dar vă vă oferă și multe detalii despre obiectele pe care le vedeți în jur. De exemplu, în moschee există un covor cu o poveste impresionantă – este cel mai mare covor din lume, măsoară aproximativ 5.627 metri pătrați și cântărește aproximativ 35 de tone, și peste 150 de oameni au lucrat la țesătură și la asamblarea sa în moschee (covorul este compus din mai multe bucăți care au fost asamblate la fața locului).
Puteți vizita moscheea gratuit și individual de sâmbătă până joi, între 9 și 22, iar vinerea între 16.30 și 22, dimineața fiind rezervată doar celor veniți pentru rugăciune.
Accesul în impresionantul lăcaș de cult se face după ce treceți de un filtru de securitate unde este verificat și stilul vestimentar al turistului. Pentru a intra în moschee femeile trebuie să poarte fuste sau pantaloni până la nivelul gleznelor, bluze sau cămăși cu mâneci lungi și un voal pe cap, iar la bărbați pantalonii lungi sunt obligatorii, în timp ce pentru partea de sus se acceptă și tricouri (nu sunt permise maieurile!). În cazul în care nu sunteți îmbrăcați corespunzător veți primi haine tradiționale arabe, însă nu veți scăpa de privirile încruntate ale paznicilor.
Înapoi la origini
De la moschee luați un taxi și porniți înapoi către oraș, spre zona Breakwater – este un imens dig construit de om și care găzduiește Abu Dhabi Heritage Village, locul care vă oferă o incursiune în trecut și unde veți putea afla cum era viața înainte de descoperirea zăcămintelor de petrol și înainte ca Abu Dhabi să devină cel mai bogat emirat.
Intrați într-o lume a deșertului, unde puteți vizita o tabără a beduinilor de altădată, precum și o casă tradițională din deșert, barasti, realizată din frunze de palmier împletite (inclusiv pereții despărțitori din interior). Un mic muzeu amenajat într-una dintre clădirile de aici vă va purta pas cu pas din perioada începutului de secol al XIX-lea până în zilele noastre.
Tot în zona Breakwater tradiționalul se întâlnește cu modernul. Părăsind aleea principală a “satului“, cotiți ușor la dreapta și coborâți pe plajă. De aici, la o aruncătură de băț, puteți admira orizontul modern al Abu Dhabi-ului, cu clădirile sale înalte din oțel și sticlă.
Apoi, puteți să vă întoarceți în sat pentru a continua experiența tradițională arabă cu un prânz târziu la singurul restaurant tradițional de aici, Al Asalah, unde se servește un bufet tradițional cu preparate reci și calde. Mai multe tipuri de carne sunt preparate la grătar chiar în fața turiștilor. La final, mergi prin zonele cu meșteșugari care creează obiecte tradiționale – podoabe, obiecte de uz casnic (sunt minunate carafele de cafea sau ceainicele!), carpete și covoare, obiecte din sticlă și articole de îmbrăcăminte. Spre deosebire de Dubai, unde majoritatea comercianților vând totul la suprapreț, în Abu Dhabi prețurile sunt mai aproape de realitate, dar nu uita – mereu puteți obține un preț mai bun, așa că cel mai bine este să vă târguiți cât puteți. Este un joc apreciat de vânzători dacă o faceți cu stil și, cu cât sunteți mai bun, cu atât puteți obține o reducere mai mare.
Muzee de elită
Spuneam mai sus că șeicul din Abu Dhabi dorește să creeze aici un „pol cultural“, sperând să atragă astfel tot mai mulți turiști și să fie în competiție cu mult mai atractivul Dubai. Insula Saadiyat este cea care va găzdui mai multe muzee incluse în proiectul denumit generic “Districtul Cultural din Abu Dhabi“.
Cel mai ambițios proiect este Louvre Abu Dhabi, muzeul care trebuia să se deschidă în 2012, însă este încă în construcție. Emiratul a plătit o sumă de peste 500 de milioane de dolari pentru asocierea muzeului cu celebra instituție de cultură franceză și va mai achita peste 700 de milioane de dolari timp de 30 de ani pentru a “închiria“ o parte din exponatele celebre ale muzeului.
Deși la finele anului trecut se anunțase că deschiderea Louvre Abu Dhabi va avea loc la începutul lui 2017, guvernul a anunțat zilele trecute că acesta își va deschide porțile în a doua jumătate a acestui an, cel mai probabil la începutul sezonului de vârf, în octombrie-noiembrie. Clădirea are un spațiu impresionant, având o suprafață totală de 24 kilometri pătrați.
Abu Dhabi va fi și casa celui mai mare muzeu de artă din lume purtând denumirea de Guggenheim. Proiectul se află în faza finală și urmează să-și deschidă porțile anul viitor.
Viteze incredibile
La polul opus acestui proiect cultural se află imensul complex Ferrari World Abu Dhabi, care cuprinde un muzeu, magazine tematice și un parc de distracții dedicate celebrului brand de Formula 1. Ferrari are deja două muzee în Italia, la Maranello și la Modena, însă nici unul nu se compară, ca suprafață și exponate, cu cel deschis în Emirate. Aici veți putea să vă măriți nivelul de adrenalină în mai multe roller coastere care prind viteze amețitoare.
Cel mai „periculos“ este Formula Rossa, cel mai rapid roller-coaster din lume, unde în mai puțin de două secunde viteza atinsă este de 100 km/h, în următoarele trei secunde aceasta ajungând la 240 km/h, oferindu-vă astfel sentimentul că vă întreceți pe un circuit din Formula 1 – senzaţiile de accelerare şi frânare sunt similare cu cele din timpul unei curse.
Însă pentru această distracție trebuie să scoateți din buzunar niște sume considerabile: 250 dirhami (275 lei) pentru un bilet normal, Silver, de o zi. Pentru acces mai rapid la atracțiile parcului (nu veți mai sta la cozi pentru că aveți prioritate), biletul Gold este cel mai bun, dar și prețul acestuia este dublu, 500 dirhami.
INFORMAȚII UTILE. Cum ajungi
Dacă itinerarul Emiratelor Arabe Unite include un zbor direct din România către Dubai, pentru a ajunge la Abu Dhabi aveți o singură posibilitate: transportul rutier, existând o singură autostradă care conectează cele două emi-rate. Există autobuze la un interval de 20-30 de minute (linia E100) care pleacă de la autogara principală a Dubaiului din zona IBN Batuta Gate Mall și care după aproape o oră și jumătate (două, dacă este trafic intens) ajunge aproape de centrul Abu Dhabi-ului. Tariful pentru o călătorie doar dus este de aproximativ 20 dirhami (25 lei). Dacă sunteți două-trei persoane este rentabil să mergeți cu taxiul (cel mai răspândit mijloc de transport în comun în toată zona Emiratelor), tariful ajungând la aproximativ 250-275 dirhami (275-300 lei) pentru o cursă doar dus.
Dacă preferați un itinerar mai complex, puteți opta pentru o cursă aeriană care ajunge la Abu Dhabi, însă trebuie să știți că aceasta va fi cu escală. Cele mai bune orare de zbor sunt via Doha cu Qatar Airways sau via Atena cu Aegean Airlines și Etihad Airways, însă tarifele sunt un pic peste cele ale zborurilor directe: de la 350-400 euro/dus-întors, taxe de aeroport și bagaj de cală incluse.
Cinci stele. Jannah Burj Al Sarab
Localizare: Situat în zona de est a coastei orașului, o zonă aflată în expan-siune, hotelul este la 10 minute de mers cu taxiul, față de celebra plajă și faleză a orașului, The Corniche, la câteva minute de mers pe jos față de Abu Dhabi Mall și la 20 de minute de Qasr al-Hosn. Qasr înseamnă fort, iar Qasr al-Hosn este cea mai veche construcție din Abu Dhabi, fiind ridicat în 1761. De aici se ajunge foarte ușor cu taxiul la principalele obiective turistice ale orașului.
Hotelul: Deschis pe 1 mai 2015, hotelul care are 318 camere se laudă cu o mare realizare: este primul hotel de cinci stele din Emiratele Arabe Unite unde prețurile de la restaurant, cafenea și minibar sunt identice cu cele „ale străzii“. Așadar, dacă veți vedea prețuri de supermarket pentru o sticlă de suc sau o pungă de chipsuri pe lista cu produsele din minibar, nu vă speriați.
Camera: Camerele standard au 32 de metri pătrați și sunt echipate fie cu un pat king size, fie cu două paturi twin destul de late (aproximativ 110 – 120 cm), toate cu saltele deluxe, Jannah Spa, menite să vă ofere un somn liniștit. Decorate în alb și diverse tonuri de lemn de mahon, camerele standard au în dotare fierbător electric, în timp ce suitele vin cu o minibucătărie încorporată (frigider și cuptor cu microunde incluse).
Masa: Micuțul restaurant din lobby-ul hotelului oferă un meniu internațional în care totul este la jumătate de preț față de majoritatea hotelurilor similare din Dubai. Tot aici se servește și micul dejun sub formă de bufet suedez cu mai multe preparate tradiționale arabe. Două ajutoare de bucătari sunt la dispoziția turiștilor pentru a găti pe loc diverse preparate – omlete sau ouă poșate, de exemplu.
Extra: Incluse în tariful de cazare sunt accesul la piscina în aer liber cu vedere panoramică la Golful Arabiei și o zonă spa.
Verdict: Hotelul este ideal pentru cei care-și doresc o vacanță în care să nu cheltuiască foarte mulți bani pe cazare, dar să beneficieze de un hotel de lux în centrul Abu Dhabi-ului și să fie foarte aproape de majoritatea obiectivelor turistice din oraș, dar și de superba plajă The Corniche.
Tarife: de la 70 euro/noapte (două persoane, cazare în cameră dublă deluxe cu vedere la mare și mic dejun inclus).