12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialAbatoarele clandestine ies la suprafaţă?

Abatoarele clandestine ies la suprafaţă?

Sute de resturi de cadavre de animale au fost descoperite ieri la marginea Galaţiului. Sunt posibile conexiuni cu precedentul scandal, datând din vara anului 2011, referitor la existenţa unor abatoare clandestine.

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Galaţi (DSVA) a fost sesizată ieri că pe un teren aflat în apropierea Lacului Brateş, situat la marginea oraşului, au fost descoperite sute de resturi de animale, cranii şi oase de cai, vaci şi oi. Şeful instituţiei, Ştefan Vasile, a confirmat informaţia şi a precizat că la faţa locului au fost trimişi reprezentanţi ai DSVSA, ai Poliţiei Locale şi ai Primăriei Galaţi. “Nu avem informaţii că ar fi vorba despre carne de cal şi nu ştim exact nici cantitatea de leşuri şi res­turi de animale care se află acolo.

Vom comunica aceste informaţii imediat ce le vom avea”, a declarat Ştefan Vasile. Primele indicii conduc însă spre ipoteza că resturile animale ar proveni de la un abator clandestin, în condiţiile în care carnea din asemenea surse nu mai ajunge foarte uşor pe piaţă, dat fiind actualul scandal al cărnii de cal, care a crescut minuţiozitatea controalelor sanitar-veterinare. Incidentul vine la doar câteva zile după ce resturi de cai sacri­ficaţi (pachete de carne congelată) au fost descoperite şi în judeţul Cluj, tot pe malul unui lac.

O istorie încărcată

În urmă cu un an şi jumătate, inspectorii de la DSVSA Galaţi au descoperit un caz de carne de cal vândută drept carne de vită şi unul de pastă de mici preparată din carne de cal. Atunci, firma distribuitoare, SC Lolita SRL Slobozia Conachi, a fost amendată cu 30.000 lei.

Ulterior s-a descoperit că era o firmă-fantomă, fiind radiată din 2006. Atunci au apărut şi informaţii despre existenţa unor abatoare clandestine în care sunt sacrificaţi caii. Subprefectul de atunci, Ovidiu Tudorache, a cerut DSVSA Galaţi să ia legătura cu poliţiile din Tecuci şi Galaţi, după ce a primit mai multe sesizări conform cărora „la Tecuci, pe strada Cuza, se sacrifică cabaline într-un abator neautorizat, iar la ieşirea din Tecuci şi la Galaţi s-au găsit carcase de cai”. Ancheta nu a dus la descoperirea abatoarelor clandestine. A mai fost descoperit un transport de carne de cal cu etichetă de carne de vită în aprilie 2009, la un control efectuat pe drumurile din judeţ de poliţiştii de la „Investigare Fraude”, Poliţia Rutieră, Garda Financiară şi DSVSA.  

Carne de cal la hypermarket

Pe data de 27 iunie 2010 au fost descoperite sute de kilograme de carne de cal la un hypermarket din Galaţi. Potrivit buletinelor de analiză emise la vremea respectivă de inspectorii DSVSA, în caserole ce ar fi trebuit să conţină „gulaş pulpă de vită”, „carne de vită tocată” şi „antricot şi vrăbioară” de vită se aflau 25 kg de carne de „cal şi bou”. Documentele mai relevau că în galantarele şi frigiderele hypermarketului era şi o cantitate de 266,5 kg pastă de mici preparată din aceeaşi carne de cal şi de bou. Tot această carne era şi în 40 kg de caserole care, conform etichetelor, ar fi trebuit să conţină „vrăbioară”, „pulpă şi antricot de vită”. Analizele au confirmat însă existenţa altor 93 kg de carne de cal şi bou sub eticheta de carne de vită.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă