17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialA spart 130 de milioane de carduri

A spart 130 de milioane de carduri

Un fost colaborator al Serviciului Secret american, considerat unul dintre cei mai periculosi hackeri ai Americii, a fost pus sub acuzare, luni, de justitia federala pentru una dintre cele mai mari fraude informatice din istorie – furtul datelor de pe 130 de milioane de carduri de credit, informeaza New York Times si Wall Street Journal.
Alberto Gonzales, in varsta de 28 de ani, a pus la punct, impreuna cu doi complici rusi, o sofisticata schema prin care a infiltrat retelele informatice ale unor mari magazine sau procesatori de plati, reusind sa fure datele personale si coordonatele bancare a cel putin 130 de milioane de conturi in perioada 2006-2008. Potrivit procurorilor, Gonzales, alaturi de cei doi complici, ale caror nume nu au fost dezvaluite de magistratii americani, au patruns ilegal in bazele de date ale firmelor vizate, profitand de slabiciunile limbajului de programare SQL – folosit pentru constituirea de baze de date. Dupa copiere, hackerii vindeau informatiile bancare online altor infractori din intreaga lume, care le foloseau pentru a cumpara bunuri cu banii din conturile victimelor.

Procurorii americani nu au stabilit valoarea totala a fraudelor provocate sau comise de cei trei, insa una dintre companiile de procesare de plati vizate de hackeri a anuntat in ianuarie pierderi de 200 de milioane de euro in urma unui atac informatic major.
Extrem de prudenti si foarte abili in a-si acoperi urmele, cei trei isi instalasera servere pentru furtul de informatii in trei locuri din Statele Unite, precum si in Letonia, Ucraina si Olanda.
Arestat inca din mai 2008 pentru o frauda similara – furtul informatiilor de pe 40 de milioane de carti de credit –, Gonzales a devenit colaborator al Secret Service, agentia americana care se ocupa cu protectia presedintelui si combaterea fraudelor financiare, dupa ce fusese arestat, in 2003, tot pentru piraterie informatica. Pregatirea sa in domeniu l-a salvat insa de proces, autoritatile acceptand sa-l elibereze in schimbul colaborarii sale in lupta impotriva fostilor camarazi. Desi initial Gonzales a oferit servicii valoroase agentilor Secret Service, in scurt timp el a inceput sa vanda informatii celor vizati de anchetele agentiei. Mai mult, chiar in timpul colaborarii cu autoritatile, tanarul si-a continuat activitatea de pirat informatic, ascunzandu-se sub o serie de pseudonime si mascandu-si activitatea printr-o suveica de servere pentru a nu fi descoperit. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, Gonzales si complicii sai rusi – care se afla insa in libertate – risca pedepse de 35 de ani de inchisoare si amenzi de cel putin un milion de dolari fiecare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă