12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialLIVE VIDEO + FOTO. A şasea zi de proteste în Bucureşti şi...

LIVE VIDEO + FOTO. A şasea zi de proteste în Bucureşti şi în ţară, cu peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi

Este a şasea zi de proteste în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară împotriva Ordonanţelor de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Zeci de mii de oameni se află în Piaţa Victoriei, unde cer abrogarea OUG PSD. Premierul Grindeanu a anunțat, sâmbătă seară, că va abroga ordonanța, într-o ședință de urgență.


Citește și:  VIDEO. Sorin Grindeanu: Duminică vom face, în regim de urgenţă, o şedinţă de Guvern pentru abrogarea Ordonanţei. Ministrul Justiţiei să îşi asume consecinţele. Reacția Președinției: Guvernul a greşit flagrant


UPDATE 22.45: Sâmbătă seară, s-a înregistrat un record la proteste, peste 420.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de Guvernul Grindeanu.

 

22.10: Corespondentul Rl Cristian Hagi: Peste 15.000 de oameni protestează la Constanța.

Corespondentul Rl Ticu Ciobotaru: La Galați sunt în stradă 7.000 de oameni .

2.500 de oameni mărșăluiesc și pe străzile din Oradea, iar la Sfântu Gheorghe 200 de oameni protestează. 

Cluj: 

 

21.50: Sunt peste 160.000 de oameni în Piața Victoriei, iar în țară s-au adunat peste 150.000. 

La Cluj sunt peste 60.000 de protestatari, conform corespondentului Rl Claudiu Pădurean. 

Oamenii au ieșit în stradă și în județul Olt, la Caracal, Cilieni și Slatina, iar la Pitești, au ieșit peste 3.000 de persoane. 

Corespondentul Rl la Galați, Ticu Ciobotaru:  Anunțul făcut în această seară de premierul Sorin Grindeanu, că duminică va convoca o ședință extraordinară a Executivului în cadrul căreia va fi abrogată ordonanța nr 13/2017, de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Civilă, nu i-a impresionat prea mult pe cei 5.000 de manifestanți din Galați, care la acea oră se deplasau în coloană pe strada Brăilei, către „Inelul de Rocadă”.

„Până nu văd negru pe alb că au fost anulate toate efectele acestei ordonanțe, până nu văd că apare în Monitorul Oficial, pentru mine anunțul primului ministru e egal cu zero. Nu schimbă nimic. Ne-am fript de prea multe ori cu PSD-ul și nu mai pot avea încredere în ei”, ne-a declarat unul din participanții la protest.

Alți manifestanți susțin că este necesară investirea unui alt guvern: „Eu cred că trebuie investit un alt guvern, pentru că acest guvern a dovedit ce-i în stare să facă, să dea ordonanțe care aduc țara pe marginea prăpastiei. Sunt prea incompetenți ca să li se dea pe mână conducerea unei țări”, ne-a spus unul dintre aceștia.

Sunt și voci care susțin ideea alegerilor anticipate: „Eu cred că după acest exemplu de proastă guvernare a unei țări, sunt necesare alegeri anticipate. Nu susțin asta pentru că aș vrea eu să vină opoziția la putere, pentru că vedem toți, zi de zi, că PNL-ul e la reanimare, pe aparate, greu de resuscitat. Și ne-am fript și cu ei, că sunt și în PNL destui incompetenți. Dar PSD și ALDE, care în decembrie au câștigat o putere imensă, pe care au folosit-o pentru a-și salva corupții, trebuie să dea ochii cu alegătorii, să vadă ce scor au după această lună de guvernare catastrofală și să tragă concluzia că nu mai pot face guvernare ca pe vremea lui Iliescu și Năstase”, ne-a declarat un alt manifestant.


UPDATE ​21.00 Sunt aproximativ 160.000 de oameni în Piața Victoriei. Sunt peste 2.000 de oameni la Craiova și la Bistrița, iar la Arad, peste 1.000 de oameni sunt în stradă. 

Corespondentul Rl la Constanța, Cristian Hagi, transmite că sunt 10.000 de oameni în stradă în oraș. 

De la Cluj, corespondentul Rl Claudiu Pădurean: 


20:25: Câteva sute de oameni protestează, la Reșița, alte câtea sunt sunt și la Botoșani, iar la Ploiești sunt peste 1.000 de oameni în stradă. La București, aproximativ 40.000 de oameni sunt în stradă. 

Protestatarii din Ploiești afișează un banner de mari dimensiuni cu mesajul “Mai am doar 7 zile să-i opresc pe cei ce fără de milă ne jertfesc”, dar și pancarte cu mesaje precum “Mi-a zis fi-miu: tati eu nu mai învăț, când cresc mare mă fac hoț”, “Nu punem botul”, “Marș de la Putere”, “Abrogați și plecați”, “Mama nu vrea pensie mărită, vrea nepoți cu viitor”, “Marș la închisoare. Alta întrebare” și scandează “Luptăm uniți pe Dragnea să-l citim”, “Liviu Dragnea ghinion, s-a trezit țara din somn”, “Hoții”, “ALDE și PSD aceeași mizerie”, “Ne-ați furat ca hoții, în mijlocul nopții”, “Abrogați și plecați”.

Sunt peste 1.000 de oameni și la Galați, iar la Iași au ieșit în stardă câteva sute. 


19.45: La nivel naţional, protestele continuă. Peste 4.000 de oameni scandează în Piaţa Unirii din Timişoara, iar în Cluj-Napoca, mărşăluiesc pe străzi aproximativ 20.000 de demonstranţi. Peste 2.000 de oameni au ieşit în stradă, şi în Braşov, să protesteze şi să ceară retragerea ordonanţei privind modificarea codurilor penale, iar peste 1.500 de gălăţeni au ajuns în faţa Prefecturii din municipiu. Aproximativ 1.000 de oameni s-au strâns în fața Casei de Cultură din Piatra Neamţ. În Craiova, cei peste 2.000 de oameni scandează “Hoţii!” în Piaţa Mihai Viteazul.


19.30: Unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din ţară, Constantin Necula, s-a alăturat, sâmbătă seara, sutelor de protestatari prezenți în Piața Mare din Sibiu, unde se scandează împotriva Ordonanţei PSD. Citeşte mai multe AICI!


19.00: Protestatarii au părăsit Piaţa Constituţiei, unde traficul a fost deblocat. Marşul se îndreaptă spre Guvern, în Piaţa Victoriei. După un scurt moment de reculegere păstrat în amintirea victimelor Revoluţiei din decembbrie 1989 s-a cântat imnul naţional. În Cluj-Napoca s-au adunat, în Piaţa Unirii, peste 10.000 de oamenii, iar demonstranţii îi conduc pe studenţii care vor să se alăture protestului din Bucureşti.

18.10: Lanţul uman nu a putut fi gestionat, iar protestatarii au decis să înconjoare, pur şi simplu, Casa Poporului. La ora 19.00, bucureştenii se vor întoarce în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, unde vor continua protestele. În aceste momente, 30.000 de cetăţeni sunt în stradă.

17.50: Manifestanţii au ajuns la Palatul Parlamentului. Intenţia lor este să formeze un lanţ în jurul instituţiei, iar la ora 19.00 se vor îndrepta, din nou, spre Piaţa Victoriei. La Casa Poporului, protestatarii au fost întâmpinaţi de o parte din senatorii USR care au împărţit flori printre cei prezenţi.

17.45: Peste 20.000 de oameni au ajuns în Piaţa Unirii. Toţi se îndreaptă către Palatul Parlamentului. “Democrație, integritate, nu imunitate”, scrie pe un banner pe care îl poartă cei aflați în față.

UPDATE 17.00: Cei 10 – 12.000 de protestatari au părăsit Piaţa Universităţii, mergând spre Parlament, pe stradă şi pe trotuare. Se strigă: ”PSD, ciuma roşie”, “Jandarmeria, jos pălăria”, “Veniţi cu noi” şi “Noaptea, ca hoţii”.


16.30: La Constanţa, jandarmii oferă bomboane micilor protestatari. La rândul lor, copiii continuă să împartă flori forţelor de ordine ieşite în stradă pentru a supraveghea desfăşurarea manifestaţiilor, transmite corespondentul RL, Cristian Hagi.


16.15: Cei 12.000 de oameni adunaţi, sâmbătă după-amiază în Piaţa Victoriei, au început să se deplaseze pe Bulevadrdul Lascăr Catargiu spre Universiatate, iar apoi, manifestanţii vor să meargă pe Bulevardul Unirii spre Parlamentul României. Intenţia manifestanţilor este de a afce un lanţ uman în jurul Casei Poporului, apoi, se vor întoarce în Piaţa Victoriei.


Sâmbătă dimineaţă, în faţa Guvernului s-au adunat sute de copii, alături de părinţi, pentru a protesta împotriva măsurilor luate de Guvernul Grindeanu pe tema justiţiei. Atât părinții, cât și copii poartă steaguri și stegulețe tricolore și pancarte pe care se pot citi lozinci precum “Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea”, “Sunt mic, dar rezist”, “Cățeluș cu părul creț fură rața din coteț”, “România este țara mea! Dragnea, nu o fura”, scriu agențiile de presă. Citeşte mai multe aici! 


Citeşte şi: Deputatul PSD Liviu Pleșoianu anunță un miting de susținere a Guvernului Grindeanu. “Așteptați mesajul nostru oficial”. Și Olguța Vasilescu își îndeamnă susținătorii să iasă în stradă: Noi, «ciuma roşie», care aplicăm cel mai bun program de guvernare de până acum, trebuie să organizăm un miting

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a anunţat sâmbătă pe Facebook că social-democraţii vor organiza un miting de susţinere a Guvernului Grindeanu în cursul săptămânii viitoare. Și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține ideea, ea acuzând că protestele au ca scop aducerea tehnocraților la putere. 


Presiunea străzii pare a fi dat rezultatele scandate de cetăţeni. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pentru DC News, că se gândește la abrogarea ordonanței de modificare a Codului Penal, dacă premierul Sorin Grindeanu va fi de acord. Citeşte mai multe aici!


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă: 

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


 Drepturile omului în țara borfașilor

Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala putere n-are altă prioritate decât să-și scape pielea de pușcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum și că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi și-ai noștri“, sper să se fi trezit în sfârșit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc

România se află, din nou, la o cotitură a istoriei. De modul cum contracarăm atacul mafiot dat pe seară de Liviu Dragnea şi de gaşca sa de bandiţi depinde viitorul nostru pentru o lungă perioadă de acum înainte. Liderul obişnuit să controleze cu mână de fier toate instituţiile publice şi private de pe moşia sa din Teleorman va crede, dacă îl lăsăm, că poate transforma, întreaga ţara într-o latifundie în care noi ar trebui să acceptăm ca sclavii să ne calce demnitatea pe cap…continuarea aici!


Mircea Marian, senior editor:

Vă așteptăm în fața Guvernului, domnule președinte Iohannis!

O scurtă descriere a situației. Folosindu-se de o serie de legi electorale incorecte și neconstituționale, partidul condus de infractor condamnat pentru fraudă electorală a câștigat alegerile. Au votat pentru PSD și ALDE mai puțin de 18% din alegători. După alegeri, infractorul a impus un guvern condus de un zero, iar la Interne și Justiție a pus doi lachei controlabili….continuarea aici!


Sabina Fati, senior editor:

România schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date cadou străzii? 

I-a fost frică să iasă din casă și a cerut încă de dimineață să vină jandarmii să-l apere. Mulțimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linșeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în fața judecătorilor. Sunt enervați de apucăturile de infractori ale membrilor  Guvernului, care își sabotează propria țară, de parcă ar vrea să o scoată din UE și să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflați la putere  disprețuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor și pe minciuna care-i menține la putere. România se întoarce în timp și schimbă direcția. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta…continuarea aici!


Petre Bădică, senior editor:

Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor

Gestul ticălos și laș al Guvernului Grindeanu de marți noaptea a aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. Începând de marţi noaptea, ori de câte ori vor fi chemați să își exprime votul, oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat…continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor:

REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:

O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 

 
 
 
Cătălin Prisăcariu, senior editor: Dragnea, abandonat de SRI și BOR

Cum ne protejăm şi cum facem să avem parte de un protest civilizat:

1. Nu afişăm un comportament agresiv faţă de jandarmi sau faţă de alţi demonstranţi.
2. Nu încurajăm comportamentul violent al celorlalţi demonstranţi.
3. Dacă observăm un comportament abuziv sau violent al unor demonstranţi sau al forţelor de ordine, îl înregistrăm cu ajutorul telefonului.
4. Nu strigăm sloganuri obscene.
5. Părăsim temporar demonstraţia, pentru a ne hidrata, încălzi sau odihni. Revenim cu grijă la demonstraţie.
6. Suntem calmi şi solidari. Aducem la protest colegi, prieteni şi membri ai familiei.
7. Vorbim cu oamenii necunoscuţi din jurul nostru. Un protest este o modalitate bună de a socializa şi a face schimb de idei.
8. Dacă un idot/grup de idioţi încep să arunce cu obiecte spre clădiri/forţele de ordine că să facă scandal, toată lumea se lasă în jos, astfel încât acei idioţi care vor să cauzeze scandal, să fie super vizibili. Când toată lumea stă jos ghemuită, orice idiot care aruncă cu o sticlă o să fie la fel de vizibil că şi Mona Lisa. Deci strategia lui de a face scandal o să eşueze”, este mesajul postat pe grup.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă