21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialA murit episcopul Ioan al Maramureşului

A murit episcopul Ioan al Maramureşului

Episcopul greco-catolic al Maramureşului, Ioan Şişeştean, a murit în localitatea Baia Sprie, la vârsta de 74 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Episcopul Ioan a condus Eparhia Greco-Catolică a Maramureşului din anul 1994. Consacrarea sa au avut loc la 11 septembrie, în Baia Mare, prin punerea mâinilor de către mitropolitul Lucian Mureşan, episcopul auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia, Virgil Bercea, şi de episcopul coadjutor al Lugojului, Alexandru Mesian.

Familia episcopului Ioan Şişeştean, care domicilia în orăşelul Baia Sprie, situat în apropierea municipiului Baia Mare, a solicitat în seara zilei de 12 aprilie ambulanţa, pentru că înaltului prelat i s-a făcut rău. Medicul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş l-a găsit în stop-cardiorespirator şi a încercat zadarnic să-l resusciteze. Decesul episcopului greco-catolic a fost înregistrat la ora 20.30.

Fiu de chiaburi

Ioan Şişeştean s-a născut la 11 iunie 1936 în Şişeşti. A fost mezinul unei familii de ţărani care mai aveau şapte copii. A fost bibliotecar şi profesor suplinitor de matematică, fizică şi chimie la şcoala din satul Rus, apoi laborant la Uzina de Utilaj Minier şi Reparaţii Baia Mare. A fost dat afară de peste tot, acuzat de faptul că ar proveni dintr-o familie de chiaburi.

Episcopul Ioan a început să studieze teologia în secret şi a fost hirotonit ca preot greco-catolic la 13 martie 1972 de către episcopul Ioan Dragomir al Maramureşului. A început să oficieze slujbe în casa sa natală din Şişeşti, loc unde s-a reîntors în anul 1990. Practic, el a deschis parohia preotului memorandist Vasile Lucaciu, unul dintre artizanii Unirii Transilvaniei cu România din 1 Decembrie 1918. A fost numit, la începutul anului 1994, vicar al Maramureşului istoric, iar în vara aceluiaşi an, după ce episcopul greco-catolic de Maramureş Lucian Mureşan a fost numit mitropolit, a preluat conducerea Eparhiei Greco-Catolice a Maramureşului, înfiinţată la 5 iunie 1930, prin bula Sfântului Scaun Apostolic Sollemni Conventione. Conform Anuarului Pontifical, în Maramureş sunt 154 de parohii catolice şi 128.490 de enoriaşi.

„Păstraţi-vă credinţa mereu vie, care să fie un foc ce arde în sufletele voastre. Deveniţi molipsitori, aprindeţi alte focuri prin exemplul vieţii voastre, dăruiţi altora bucuria de a putea să trăiască cu adevărat”, spunea episcopul Ioan Şişeştean în vara anului 2009, la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic din România, care s-a desfăşurat în Baia Mare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă