5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialA fost descoperit cel mai bătrân rinocer lânos din lume

A fost descoperit cel mai bătrân rinocer lânos din lume

În solul din podişul Tibetului, cercetătorii au descoperit fosilele celui mai bătrân rinocer lânos de până acum, relatează BBC, citând Science Journal.

Mamiferul a trăit în urmă cu 3,6 milioane de ani, cu mult înainte ca aceste animale să hoinărească prin Asia de nord şi Europa şi înainte de instalarea Erei Glaciare.

Echipa de cercetători care l-a descoperit a explicat că existenţa acestui rinocer lânos sprijină ideea că podişul Tibetului, la poalele Himalaiei, a fost locul unde s-au dezvoltat aceste animale.

„Este cel mai vechi specimen pe care l-am descoperit, până acum. Are cel puţin un million de ani, mai mult decât orice alt rinocer pe care l-am studiat”, a spus curatorul Xiaoming Wang, de la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles.

„S-a conservat extrem de bine, este doar puţin lovit, însă craniul lui şi maxilarul inferior s-au păstrat foarte bine”, a mai spus paleontologul Wang.

Rinocerul, botezat de cercetători Coelodonta thibetana, a fost descoperit în Bazinul Zanda, Tibet. Zona este bogată în fosile, iar cercetătorii au mai găsit o specie de cal dispărută, antilope, leoparzi de zăpadă şi bursuci.

Trăsăturile lui sunt primitive, în comparaţie cu cele ale fraţilor lui din Pleistocen, au explicat dr. Wang şi echipa lui.

Cornul rinocerului nu s-a păstrat, însă cercetătorii spun că era plat şi mult mai lung decât al unui animal din zilele noastre. Forma lui îl ajuta să sape mult mai uşor prin zăpadă, în căutarea hranei, într-un climat ostil, precum cel tibetan.

Deşi extincţia marilor bestii din Pleistocen- cum ar fi mamuţii şi rinocerii lânoşi, marii leneşi şi smildonii- a fost studiată intens în ultimii ani, se cunosc foarte puţine lucruri despre locul de unde proveneau aceste mamifere şi cum s-au adaptat traiului într-un climat rece, relatează BBC News.

„Când trăia acest rinocer, clima era mai caldă, iar pe continentele nordice era mult mai puţină gheaţă. Apoi, acum un million de ani, când s-a instalat Era Glaciară, rinocerii lânoşi din Tibet erau deja adaptaţi la climatul rece, pentru că aveau cornul lung si plat, cu care puteau săpa. Atunci, ei au coborât din zonele înalte şi s-au răspândit în întreaga Eurasia”, a explicat dr. Wang.

Totuşi, cercetătorii spun că este nevoie să găsească mai multe fosile, ca să confirme ipoteza înaintată de Science Journal, cum că rinocerii lânoşi provin din zona Tibetului.

 

Cele mai citite

Donald Trump, condamnat penal

Donald Trump a devenit primul președinte american condamnat penal, fiind găsit vinovat de 34 de infracțiuni legate de falsificarea documentelor contabile și utilizarea ilegală...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...
Ultima oră
Pe aceeași temă