20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialA existat un acord secret intre Holbrooke si Karadzici

A existat un acord secret intre Holbrooke si Karadzici

Universitatea Purdue din statul american Indiana a publicat un studiu istoric asupra razboiului din fosta Iugoslavie, in cadrul caruia se afla si date despre acordul secret dintre fostul lider al sarbilor bosniaci Radovan Karadzici, in prezent judecat de TPI, si Richard Holbrooke, reprezentant al Departamentului de Stat, in prezent trimis special al administratiei Obama in Afganistan si Pakistan. Desi oficialul american a negat in mod repetat existenta unui astfel de acord, rumorile au persistat. In studiul mentionat de "The New York Times", Charles W. Ingrao, co-autor, declara ca  fosti angajati ai Departamentului de Stat american si alte persoane care au cunoscut activitatile lui Holbrooke i-au relatat ca oficialul american l-a asigurat pe Karadzici, in iulie 1996, ca nu va fi urmarit de Tribunalul International de la Haga pentru crime de razboi daca accepta sa paraseasca puterea.

 

Doua dintre sursele citate anonim in noul studiu sunt un fost oficial al Departamentului de Stat care a petrecut aproape un deceniu in Balcani si un alt american implicat in negocierile internationale de pace din anii ‘90.
Vara trecuta, dupa 13 ani de fuga, Karadzici a fost capturat la Belgrad si trimis la Haga pentru a fi judecat de TPI. Holbrooke a negat din nou orice intelegere cu Karadzici: "Nimeni din guvernul american nu i-a promis nimic, nici nu a facut vreun targ cu Karadzici". Karadzici, acuzat de procuror ca este "creierul" razboiului din Bosnia, soldat cu 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati intre 1992 si 1995, a pus in discutie dreptul TPI de a-l judeca: "Contest dreptul in baza acordului meu cu comunitatea internationala al carei reprezentant era atunci Richard Holbrooke". Peter Robinson, avocatul sau, a declarat ca a luat legatura cu diplomati americani si a primit promisiunea Washington-ului ca va fi audiat Philip S. Goldberg, care a fost in echipa lui Holbrooke la intalnirea de la Belgrad din noaptea negocierii demisiei.

 

Goldberg a luat notite la acea intalnire, iar "guvernul american a fost de acord sa faca cercetari si sa dea insemnarile, daca le gaseste". Apoi, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a anuntat ca guvernul a cooperat cu TPI, dar ca nu va oferi nici un detaliu. Holbrooke a negociat Acordul de Pace de la Dayton, care a pus capat razboiului din Bosnia in 1995, si a revenit la Belgrad in 1996 pentru a-l presa pe Karadzici sa paraseasca presedintia republicii sarbilor bosniaci. Studiul Universitatii Purdue arata ca Holbrooke "l-a delegat pe principalul sau asistent, Christopher Hill, sa elaboreze memorandumul pentru a fi semnat de Karadzici", prin care acesta se angaja sa paraseasca puterea. Karadzici, aflat la Pale, in Bosnia, a conditionat semnarea de o asigurare scrisa, iar "Holbrooke le-a spus sarbilor: «Dati-i cuvantul meu ca nu va fi urmarit!», insa a refuzat sa semneze ceva". Sursele au precizat ca Holbrooke a facut acea promisiune stiind ca trupele americane si occidentale din Bosnia nu l-ar fi arestat. Americanii implicati in negocierile de pace au insistat in interviu ca Holbrooke le-a spus personal despre targul cu Karadzici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă