Aproximativ 6 milioane de lei lunar estimează să economisească Guvernul României prin plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență pregătită în acest sens de către Ministerul Muncii. Instituția propune ca suma maximă oferită mamelor pentru concediul maternal să fie de 8500 de lei pe lună.
În prezent, indemnizația se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, și nu poate fi mai mică de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Potrivit notei de fundamentare, obținută de către România liberă, doar 1100 de persoane primesc acum o sumă care să depășească plafonul de 8500 de lei pe lună, propus de Ministerul Muncii. „Lunar, pentru indemnizația pentru creșterea copilului se plătesc, în medie 274 milioane lei, din care aproximativ 130 milioane lei (47,4% din total) pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizației (85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată – 1233 lei), 128 milioane lei (46,7% din total) pentru cei al căror cuantum se situează până la 8500 – 8700 lei, cei 1100 de beneficiari care primesc o indemnizație mai mare de 8700 lei primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total)”, se arată în document.
În prezent, sunt în plată indemnizații care reprezintă de până la 130 ori indemnizația minimă, susține Ministerul Muncii. Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei și 108.700 lei (în București), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanța), cuantumuri de 50.000 lei– 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul București și în județele Galați, Buzău, Dolj, Arad, Dâmbovița etc., potrivit nota de fundamentare.
Cea mai mare indemnizație aflată în plată, în prezent, în România este de 35.000 de euro pe lună.
„În vederea utilizării eficiente a resurselor bugetului de stat, inclusiv a resurselor financiare pentru asigurarea plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie este necesară reanalizarea cuantumurilor maximale ale indemnizației, astfel încât să fie asigurată echitate în redistribuirea veniturilor bugetului de stat”, este argumentul invocat de Ministerul Muncii pentru plafonare.
Modelul preluat de către autoritățile din România este cel german, arată documentul: „În fond, majoritatea statelor membre UE au sisteme de tip contributiv , cu perioade cuprinse între 6 luni și 3 ani (cu diferențe in cazul familiilor monoparentale, sau suplimente de perioade în cazul copiilor cu dizabilități) cuantumurile , de regulă, fiind stabilite pornind de la o valoare fixă, la care se adaugă o componentă care ține de perioada lucrată, tipul de contract, numărul de copii și ce alte beneficii mai primește familia. Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se înregistrează în Germania, 1800 euro”
Dragnea: Legislația generează anomalii
Decizia de plafonare a indemnizației pentru creșterea copilului a fost confirmată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, duminică. „Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.
Ulterior, președintele PSD Liviu Dragnea a precizat că actuala situația provoacă anomalii la plată. "Suntem în situația în care, din păcate, legislația actuală, reglementarea actuală generează niște anomalii și nu este foarte simplu. De exemplu, sunt indemnizații care ajung la 160.000 de lei pe lună pentru creșterea copilului. Cred că e cam mult, totuși. Sunt indemnizații care ajung la 140.000 de lei pe lună. Am văzut niște comentarii pe Facebook, sigur, glumețe, întreba cineva: domnule, dar, totuși, îi ia pamperși cu diamante, ca să pui un miliard și jumătate de lei (lei vechi, n.r.) pe lună. Prevederile actuale pot genera astfel de anomalii și sigur că se și exploatează, se și profită de actualele prevederi, pentru că nu e definit bine, corect din ce se calculează acel procent de 85%", a declarat Liviu Dragnea, tot la Antena 3.
Potrivit președintelui PSD, la Ministerul Muncii au ajuns și unele informații că există persoane cu activități independente și firme care profită de această situație pentru a obține venituri mai mari. "Sunt oameni cu activități independente care își pun niște venituri foarte mari, sau fac niște vânzări, plătesc o contribuție, dar e o contribuție de 5,5% și impozitul pe venit care este 16% și, iertați-mă, să faci lucrul acesta și după acea să primești doi ani de zile zeci de miliarde, nu e în regulă. Am vorbit cu dna Olguța Vasilescu să analizeze cu colegii din minister și să gândim un sistem, nu neapărat să punem un plafon, dar care să regândească modul de calcul al procentului de 85%. (…) Am înțeles că a primit informări, semnale de alarmă din diverse locuri, din diverse instituții: vedeți că se întâmplă aceste lucruri — nu știu dacă sunt reale sau nu, nici ea nu știe dacă sunt adevărate sau nu, poate că vor ieși la iveală — firme care găsesc mame în devenire pe care le angajează, le dau salarii mari și beneficiază de aceste venituri", a precizat Liviu Dragnea.