16.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecial84 de cladiri publice vor fi consolidate pana in 2010

84 de cladiri publice vor fi consolidate pana in 2010

In paralel cu programele de consolidare a locuintelor proprietate privata, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului deruleaza un proiect de punere in siguranta a 84 de cladiri publice. Acestea fac parte din categoria cladirilor a caror functionalitate trebuie asigurata in timpul si imediat dupa producerea unui cutremur: sedii ale centrelor de control in caz de dezastru, spitale, puncte de comanda pentru Protectia Civila, statii de pompieri, sedii de prefecturi, primarii, centre de salvare, unitati de invatamant etc.
Coordonarea lucrarilor se va face prin intermediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Lucrarile de consolidare sunt finantate de MTCT si prin imprumuturi de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare – Banca Mondiala.

Prioritati pentru spitalele de urgenta

Proiectul de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta beneficiaza de o finantare de 72,2 milioane USD, din care 55,4 milioane USD reprezinta imprumut din partea BIRD, iar 16,8 milioane USD, contributia Guvernului Romaniei.
Cea mai mare pondere a cladirilor ce urmeaza a fi consolidate in cadrul acestui proiect o reprezinta spitalele de urgenta, acestea fiind in numar total de 22 din cele 84 de cladiri cuprinse in proiect, din care 11 obiective in municipiul Bucuresti. Administratia Fondului Imobiliar al Unitatilor Sanitare Publice Ð Primaria Sector 1 are patru obiective de investitii/spitale incluse in program: consolidare si modernizare la Spitalul Clinic Central de Copii „Grigore Alexandrescu”; consolidare si modernizare la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri; consolidare la Spitalul Clinic de Nefrologie "dr. Carol Davila”; consolidare la Spitalul Clinic Universitar de Stomatologie "prof. dr. Dan Teodorescu” (lucrari contractate si in executie). Aceste constructii "aveau degradari vizibile sau invizibile ale elementelor, analizele structurale intreprinse identificand mecanismul de avariere care se poate atribui la un cutremur viitor, si au condus la concluzia ca este obligatorie trecerea la intarirea si consolidarea cladirilor”.

Localitati din zona seismica Vrancea

Obiectivele asupra carora se vor efectua lucrari de consolidare sunt situate in zona seismica Vrancea, pe teritoriul administrativ al municipiului Bucuresti si in 15 judete din Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia. In total, 29 de localitati, inclusiv Bucurestiul vor beneficia de acest program amplu. Atat pentru Banca Mondiala, cat si pentru Guvernul Romaniei, programul este o premiera. Este pentru prima oara cand Banca Mondiala investeste in prevenirea efectelor dezastrelor naturale si cand se abordeaza complex toate tipurile de catastrofe: cutremure, inundatii si alunecari de teren. Este un program-pilot pe care Banca Mondiala doreste sa-l extinda la nivel european si mondial. Pe lista obiectivelor de interes public care urmeaza a fi consolidate cu bani de la Banca Mondiala figureaza, printre altele, Turnul de televiziune din Bacau, Palatul Administrativ al judetului Calarasi, Spitalul Universitar Craiova, Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, sediul Primariei orasului Sinaia, sediul Primariei municipiului Iasi si altele.
Lucrarile de consolidare care se realizeaza au in vedere: punerea in siguranta a cladirilor; asigurarea utilitatilor vitale care conditioneaza functionarea institutiilor in cauza; imbunatatirea conditiilor generale in exploatare; lucrari de refunctionalizare si amenajare postconsolidare. Constructiile vizate, in cea mai mare parte, au avut de suferit in urma puternicelor cutremure din anii 1940, 1977, 1986 si 1990.

Cele mai citite

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...

Poliția daneză investighează două explozii în apropierea Ambasadei Israelului din Copenhaga

Poliția din Copenhaga a anunțat că investighează două explozii produse miercuri în apropierea Ambasadei Israelului, situată în nordul capitalei daneze. Potrivit autorităților, nu au...

Matheus Nunes, jucătorul lui Manchester City, arestat în Madrid pentru furt

Pe 8 septembrie 2024, Matheus Nunes, mijlocașul portughez al lui Manchester City, a fost arestat în Madrid după un incident într-un club de noapte. Fotbalistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă