Dacă vorbim de plapumă, aceasta necesită o cuvertură că textilă protectoare și totodată ca element de înfrumusețare. „Umplutura" plapumii se mișcă și se strânge în timp, aplatizan-du-se prin folosire. Pentru a-i reda formă obișnuită, aveți grijă să scuturați plapuma cel puțin o data pe săptămână, schimbând sensul de lățime și lungime.
De câteva ori pe an, este bine să aerisiți plapuma afară, având grijă că aceasta să fie expusă direct razelor solare.
Dacă vreți să scoateți petele existențe pe plapumă, este bine ca, anterior, să îndepărtați din locul cu pricină „umplutura" pentru a nu se uda. Spălați apoi pata cu un săpun obișnuit!
Dacă însă puful dinăuntru s-a udat, uscați-l cu un uscător de păr, deoarece trebuie să evitați mucegăirea acestuia.
Spălarea plapumii este de preferat să se realizeze „a sec", din pricină uscării dificile a pufului din interior.
În ceea ce privește depozitarea pe termen lung, evitați rularea foarte strânsă. Preferați suspendarea pe o bară, pentru a nu afecta „umplutura" printr-o poziționare defectuoasă. În locul sacilor de plastic, alegeți pentru acoperire un cearșaf din bumbac.
Cearșaful
Există câteva reguli de bază pentru spălarea corespunzătoare a cearsafurilor, fie că este vorba despre curățarea de mână sau mașină.
Cearșafurile albe necesită un tratament special pentru menținerea unui aspect strălucitor. Se poate obține o culoare albă, proaspătă a cearsafurilor albe dacă în ultima apă, de clătit, se adaugă două-trei picături de cerneală albastră. Dacă cearșaful este țesut din fibre naturale, se poate spăla la 95 de grade la program lung, adăugând în apă înălbitor special de rufe.
Cearșaful nu se va mai îngălbeni dacă va fi învelit pe timpul păstrării în șifonier într-un plastic de culoare închisă sau într-o textură metalică suplă.