54 de ani de viata. atat a trait cel mai mare stadion din Romania, fostul "23 August", actualul "National".
Peste 100.000 de oameni stransi ciorchine la marile meciuri din cuplajele interbucurestene de dinainte de 1989, golul uimitor din 1983 al lui Ladislau Bölöni din meciul cu campioana mondiala, Italia, un memorabil Dinamo-Hamburg 3-0 in 1983, pe cand germanii erau campionii Europei, Universiada din 1981, zeci de finale de Cupa Romaniei, 90.000 de spectatori la meciul amical cu Ungaria din 1958, meciul inaugural cu Cehoslovacia din octombrie 1953, cu aproape 100.000 de oameni in tribune…
Apoi, marile vedete care au calcat iarba arenei… Gento in 1962, Eusebio si Torres in 1965 si 1968, Beckenbauer, Seeler si Vogts, Albertosi, Picchi, Fachetti si Rivera in acelasi an, 1967, Van Hanegem in 1968, Banks, Bobby Moore sau Bobby Charlton in 1968, Dzajic in 1970, Mazzolla si Boninsegna in 1972, Pirri, Camacho sau Santillana in 1975, Blohin in 1975 si 1978, Platini in 1976, Robson si Woodcock in 1980, Smolarek in 1981, Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini, Tardelli, Antognoni, Rossi sau Altobelli in 1983, Shilton sau Lineker in 1985.
Pe langa ei, toti marii fotbalisti romani ai ultimilor 50 de ani, de la Voinescu la Mutu, trecand prin generatiile lui Apolzan, Ozon, Zavoda, Petschowski, Dobrin, Dinu, Rica Raducanu, Radu Nunweiller, Lucescu, Dumitrache, Dan Coe, Lita Dumitru, Sames, Marcel Raducanu, Vasile Iordache, Dudu Georgescu, stefanescu, Ilie Balaci, Gabor, Bölöni, Andone, Lacatus, Gica Popescu, Chivu si multi, multi altii.
Totul devine istorie. In aceasta seara, la meciul cu Albania, tricolorii vor sarbatori nu numai calificarea la turneul final al Euro 2008, ci si ultima zi de viata a unei arene care a gazduit multe evenimente memorabile pentru sportul romanesc. La finalul partidei, in mod simbolic, constructorii de la firma germana "Max Bogl" vor incepe demolarea arenei prin ruperea unor gradene vechi de pe stadion.
Construit prin munca voluntara
Ideea construirii arenei a venit la inceputul anilor ’50, intr-o zi in care Consiliul de Ministri a decis ca Republica Populara Romania sa gazduiasca Festivalul Mondial al Tineretului din 1953. Cum Romania nu avea nici o arena de mari dimensiuni, comunistii au decis ca e cazul sa o construiasca si asa a aparut stadionul "23 August", cu o capacitate de 80.000 de locuri. Arena a fost construita aproape in totalitate prin munca voluntara de catre tineri caci, se spunea la vremea respectiva, "muncesc pentru ei", adica pentru Festivalul Mondial al Tineretului.
Dupa 25 de ani, prin 1977-1978, si Ceausescu a avut ideea de a aduce Republica Socialista Romania in prim-planul lumii sportive organizand Jocurile Mondiale Universitare din 1980. Intreaga arena a fost refacuta, cosmetizata, imbracand haine noi.
Ultima lucrare mare de imbunatatire a aspectului stadionului a avut loc in 2005. Scaune noi, gazon incalzit, dar si o capacitate mult mai mica, de circa 60.000 de locuri.
Decizie radicala in 2006
Numai ca aspectul actual al arenei, desi cosmetizat, nu avea cum sa pacaleasca UEFA sau FIFA. Stadionul National nu indeplinea criteriile forurilor fotbalului european si mondial pentru a fi catalogat drept o arena capabila sa gazduiasca meciuri de Liga Campionilor, finale de cupe europene sau dispute cu mari forte ale fotbalului precum Brazilia sau Argentina.
Asa ca, in 2006, s-a taiat in carne vie. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis demolarea stadionului si construirea unei arene noi, pe acelasi amplasament.
Procedurile administrative au fost extrem de greoaie – ca la noi… – asa ca din momentul luarii deciziei si pana in cel al punerii ei efective in practica a trecut mult timp. Mai intai a fost nevoie de un protocol privind transmiterea stadionului din administrarea Agentiei Nationale pentru Sport in domeniul public al municipiului Bucuresti si grija Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.
Studiul de fezabilitate prevede demolarea stadionului existent si construirea unuia nou, destinat exclusiv jocurilor de fotbal si rugby, acoperit si cu o capacitate de 54.800 locuri. Valoarea totala a investitiei a fost estimata la circa 150 de milioane de euro, iar stadionul ar trebui sa fie gata in 20 de luni, spre sfarsitul anului 2009.
Spatii comerciale sub tribune
Stadionul de la Bucuresti va semana izbitor de mult cu cel de la Frankfurt, realizat special pentru Campionatul Mondial din 2006. Cei care se ocupa de demolarea arenei vor sa nu afecteze suprafata de joc – reabilitata total in 2005, investitie care a costat la vremea respectiva circa 3 milioane de euro –, care va fi protejata si folosita pentru noul stadion. Nu va mai exista pista de atletism, tribunele fiind exact in "buza" terenului. Sub tribunele arenei va exista un adevarat "oras" dominat de magazine, cabinete, restaurante, sali de conferinte, birouri plus, normal, toate facilitatile oferite sportivilor, vestiare, spatii de recuperare etc.
Nici atletismul nu va fi uitat. Desi nu va mai beneficia de pista de pe stadionul "mare", atletismul va avea la dispozitie o arena noua, care se va construi pe actualul amplasament al Turnului de parasutism din complexul Lia Manoliu. Va fi o arena moderna, cu circa 12.000 de locuri, care ar putea gazdui orice mari competitii europene sau mondiale.
Tintele impresionante
Federatia Romana de Fotbal spera sa poata beneficia de "serviciile" noii arene cel mai tarziu la finalul lui 2009. Planurile celor de la Casa Fotbalului sunt impresionante: gazduirea finalei Cupei UEFA din (cel mai probabil) 2011 sau 2012, depunerea candidaturii pentru finala Ligii Campionilor si, poate cel mai important, depunerea candidaturii – se doreste a fi una comuna cu unul dintre vecini, Bulgaria sau Ungaria – la organizarea turneului final al Campionatului European din 2020, stadionul bucurestean urmand a fi "pilonul" central al acestui demers.
Pana atunci, insa, actualul stadion va trai in aceasta seara ultimul freamat al tribunelor. Asemeni legendarului Wembley din Londra, Nationalul nostru se da de azi la o parte pentru a face loc unei alte arene. Cu regretul ca vom pierde o legenda a sportului romanesc, asteptam sa vedem noua arena, una care ne va duce mai aproape de marile meciuri internationale.
A 5-a arena mare, demolata in 75 de ani
Stadionul National, fost 23 August, va deveni a cincea mare arena sportiva demolata in ultimii 75 de ani, dupa Romcomit, Venus, Unirea si Republicii.
» Prima arena importanta a Bucurestiului a fost ROMCOMIT, al carei nume venea de la abrevierea Bancii Comerciale Romano-Italiana, care a fost inaugurata in 1923. Stadionul era situat langa Podul Elefterie, intre Caminul studentilor, peste Facultatea de Drept. La 13 septembrie 1925, CFR Bucuresti si Ujpest Budapesta au disputat primul meci in nocturna din Romania, eveniment repetat a doua zi, la partida dintre aceeasi Ujpest si o alta mare echipa a capitalei in acea vreme, Juventus Bucuresti. In anul 1934, cand Juventus promovase in Divizia A, Regele Carol al II-a a decis sa darame stadionul si in locul acestuia a fost ridicata Cetatea Universitara, Complexul studentesc de astazi, de langa Facultatea de Drept.
» Clubul Unirea Bucuresti si-a construit propria arena in 1924, in imediata apropiere a Garii de Est, iar doi ani mai tarziu, la 1 iunie 1926, a luat fiinta, prin fuziunea dintre Unirea si Tricolorul Bucuresti, una din echipele celebre: Unirea Tricolor Bucuresti. Echipa cartierului Obor se poate mandri ca pe stadionul sau a avut loc primul meci din campionatul in sistem divizionar, la 4 septembrie 1932. In 1948 clubul a fost preluat de Ministerul Afacerilor Interne, actualul Minister al Internelor, si botezat Dinamo B Bucuresti. Stadionul de langa Gara de Est a fost dat uitarii si, ulterior, a fost demolat, fiind construite blocuri.
» In 1928, Bucurestiul inaugura o noua arena: Venus, amplasata in spatiul dintre Splaiul Dambovitei si Podul Eroilor. Venus a fost cea mai titrata echipa a vremii, cu opt titluri de campioana, intre 1920 si 1940. De numele stadionului Venus se leaga si primul cuplaj, organizat la 22 septembrie 1935, cu ocazia partidelor Unirea Tricolor – AMEFA si CFR Bucuresti – Crisana Oradea. Dupa instaurarea regimului comunist, echipa a fost retrogradata in ligile inferioare si, ulterior, s-a desfiintat. In anul 1948, ca urmare a includerii zonei intr-o arie militara, majoritatea cladirilor au fost demolate, inclusiv stadionul Venus.
» Doi dintre cei mai vestiti arhitecti ai vremii, Horia Creanga si Marcel Iancu, pionierii arhitecturii moderne interbelice, s-au ocupat de proiectarea stadionului ONEF (foto), apoi ANEF si, la final, Republicii, considerat primul stadion modern din Romania, inaugurat pe 9 mai 1926, cu ocazia meciului de rugby dintre echipa Romaniei si cea a armatei franceze. O data cu construirea stadionului 23 August, Republicii a devenit din ce in ce mai rar folosit, pentru ca la inceputul anilor ‘80 sa fie doborat de buldozere, pentru a face loc garajului Casei Poporului.
Mediafax
BANI
Constructia stadionului de fotbal si a celui de atletism vor costa, impreuna, circa 200 de milioane de euro, bani care vor veni din bugetul primariei si surse guvernamentale. Executivul a alocat deja primele fonduri: 79 de milioane de lei (aproape 25 de milioane de euro). Demolarea efectiva a arenei va incepe la 1 ianuarie 2008, edilii sectorului 2, cei care au dat autorizatia de constructie, punand conditia ca transportul molozului sa se faca numai noaptea si in masini acoperite.
CANDIDATURA
Federatia Romana de Fotbal a depus la UEFA, in mod oficial, dosarul prin care solicita organizarea finalei Cupei UEFA din 2011. Dosarul cuprinde datele arenei care va fi construita – se preconizeaza ca ea sa arate ca stadionul din Frankfurt (foto) -si garantiile oficiale primite din partea autoritatilor care au promis ca pana la finalul lui 2009 sau, cel mai tarziu, primavara lui 2010 incinta va fi gata.