32.1 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecial382 de trenuri oprite din cauza sindicaliştilor

382 de trenuri oprite din cauza sindicaliştilor

382 de trenuri sunt afectate de greva de avertisment a feroviarilor, potrivit Mediafax. Circulaţia va fi reluată miercuri după-amiază, au anunţat reprezentanţii CFR Călători.

Călătorii care şi-au cumpărat deja bilete la trenurile afectate şi nu mai doresc să efectueze călătoria pot primi, la cerere, contravaloarea legitimaţiilor de călătorie achiziţionate şi neutilizate, conform regulamentului de transport pe calea ferată şi reglementărilor în vigoare, au precizat reprezentanţii CFR Călători.

Aceştia au adăugat că la finalul grevei de avertisment a Federaţiei Independente a Sindicatelor Mişcare/Comercial din Transportul Feroviar, care are loc între orele 7.00 şi 9.00, circulaţia trenurilor va reveni la normal în cel mai scurt timp.

Feroviarii au oprit lucrul, miercuri dimineaţă, şi două ore sunt în grevă de avertisment, timp în care circulaţia pe calea ferată este blocată, iar trenurile de călători staţionează în gări sau pe traseu.

Trenurile nu vor circula, miercuri, între orele 7.00 şi 9.00, la greva de avertisment participând angajaţii de la CFR Călători şi CFR Infrastructură. Astfel, trenurile de călători aflate în mişcare vor fi oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 vor rămâne în staţii până la ora 9.00, când, treptat, va fi reluată circulaţia feroviară.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, va afecta mii de călători, iar trenurile aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată. În cele două ore de protest, călătorii vor fi nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat, ieri, că între orele 7.00 şi 9.00 erau în circulaţie între 500 şi 600 de trenuri. Peste 1.200 de trenuri aflate în circulaţie în cursul zilei de miercuri vor fi afectate şi vor avea întârzieri de 120 de minute, până la reluarea normală a traficului feroviar.

Din Gara de Nord Bucureşti, 28 de trenuri trebuiau să sosească sau să plece între orele 7.00 şi 9.00, din Gara Basarab alte şase, iar din Gara Obor cinci.

În Gara de Nord nu au fost puse anunţuri privind greva, iar majoritatea călătorilor nu au ştiut că vor fi oprite trenurile timp de două ore. Biroul de informaţii a început de la ora 6.00 să transmită anunţurile privind greva de avertisment.

Sindicaliştii nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în cazul încheierii noilor contracte colective de muncă, astfel că au decis să respecte calendarul protestelor anunţate. Ei spun că nu acceptă diminuarea salariilor şi nici disponibilizări colective.

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat că protestul are loc pentru că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură. Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie, iar sindicaliştii au avut mai multe runde de negocieri cu reprezentanţii celor trei companii.

Sindicaliştii de la CFR Marfă nu participă la greva de avertisment întrucât aceştia au semnat, pe 16 februarie, noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru anul 2011, care prevede protecţie pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi, prin sumele colectate din primele de vacanţă la care vor renunţa toţi angajaţii.

Potrivit liderului Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, în sistemul feroviar de stat sunt în prezent 56.000 de angajaţi, cu un salariu mediu net pe 2010 de 1.600 lei pe lună.

 

Cele mai citite

George Simion, la Parchetul General: Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA

Liderul AUR a arătat că nu are ”nicio calitate şi nu s-a pronunţat numele său, dar s-a dat către presă că el ar fi...

Ciolacu a plecat de la Guvern, fără să se înțeleagă cu Ciucă

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a ajuns la Palatul Cotroceni, pentru ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), după ce...

Deciziile adoptate de Consiliul ASF în ultima ședință

În cadrul ședinţei de ieri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă