0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial350 milioane de euro pentru Drumul Regelui

350 milioane de euro pentru Drumul Regelui

– Autoritatile cer bani pentru modernizarea celei mai inalte sosele din Romania.

– Drumul dateaza de pe vremea imparatului roman Traian, cuceritorul Daciei.

– Soseaua a fost modernizata de Regele Carol al II-lea, iar de atunci poarta numele de Drumul Regelui.

Drumul National 67 C va fi modernizat pe o distanta de 148 de kilometri, intre Sebes (judetul Alba) si Bengesti (judetul Gorj). DN 67C este cunoscut si sub numele de Trans-Alpina si este cel mai inalt drum din Romania. El atinge altitudinea record de 2.107 metri, pe Varful Papusa. Oficialitatile din Alba sustin ca proiectul va intrece in dimensiuni, dificultate de executie si pret celebrul Transfagarasan. Cei aproape 150 de kilometri de drum vor fi acoperiti cu covor asfaltic, iar latimea partii carosabile va fi de minimum 8 metri.

 

Modernizarea va fi realizata simultan pe patru tronsoane diferite, astfel incat traficul sa fie cat mai putin afectat. Valoarea totala a proiectului se va ridica la aproape 350 de milioane de euro, bani obtinuti printr-un credit cu dobanda redusa. Conform studiului de fezabilitate, modernizarea propriu-zisa va dura trei ani. Autoritatile preconizeaza ca, dupa organizarea licitatiilor, operatiunile propriu-zise vor incepe in iulie. Initiativa este rezultatul colaborarii intre directiile de drumuri si poduri nationale din Alba, Valcea si Gorj. "Acest drum este extrem de important pentru viitorul economic si turistic al Vaii Sebesului si al judetului Alba. Toate institutiile trebuie sa colaboreze pentru ca sa fie eliberate toate avizele necesare, astfel incat finalizarea proiectului sa se faca in intervalul de 36 de luni", a declarat prefectul de Alba, Dan Simedru.

Drumul a fost construit prima data de armata romana condusa de imparatul Traian. Acesta pare sa fi fost traseul pe care armata romana a trecut Muntii Carpati in anul 101 si a ajuns la cetatea dacica Sarmizegetusa, in Muntii Orastiei, unde era retras Decebal cu oastea sa. A fost refacut in 1935, cand a fost inaugurat de regele Carol al II-lea. De atunci i se spune si "Drumul Regelui". Pentru zona turstica Valea Sebesului, repararea drumului va reprezenta o veritabila mana cereasca. Aceasta in conditiile in care autoritatile din Alba au pornit demersurile pentru infiintarea si dezvoltarea unei statiuni turistice in aceasta zona. In prezent drumul este foarte greu accesibil iar in timpul iernii este blocat in amonte de comuna sugag.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă