14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecial20.000 de oameni au cerut demisia lui Tariceanu

20.000 de oameni au cerut demisia lui Tariceanu

La manifestatia organizata ieri in Capitala de confederatiile sindicale au participat circa 20 de mii de sindicalisti sositi din toate judetele tarii. Numarul mare al participantilor a fost confirmat si de Jandarmerie, care a mobilizat un impresionant dispozitiv pentru asigurarea ordinii. Mitingul si marsul au fost organizate de Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA”, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania. Plecati din Piata Charles de Gaulle, sindicalistii protestatari au incetinit ritmul de mers la trecerea prin fata sediului Partidului Social-Democrat, scandand lozinci precum „Toti o apa si-un pamant/ Nu aveti deloc cuvant”, „Rusine sa va fie!”, „Mafiotii” sau „Traiasca matusa Tamara!”. Apoi, tinta mesajelor protestatarilor a devenit premierul Tariceanu, caruia oamenii i-au cerut raspicat demisia. Mai mult, adresandu-se reprezentantilor Executivului, acestia au strigat „Hotii!”.

Actiunea de ieri a confederatiilor face parte dintr-un program comun demarat de principalele centrale sindicale din tara. Desi initial „Cartel ALFA”, BNS si CSDR anuntasera pentru miting participarea a aproximativ 15 mii de sindicalisti, numarul celor prezenti a depasit estimarile. In ultimul moment au fost modificate, la cererea autoritatilor locale si a Jandarmeriei, atat locul de desfasurare a mitingului, cat si traseul marsului, incercandu-se sa se limiteze durata de blocare a traficului pe principalele bulevarde bucurestene.

Blocaj in centrul Capitalei

Mitingul celor trei confederatii a inceput in jurul orei 12,30. Protestatarii au plecat in mars, avand in fruntea coloanei lautari care cantau melodii populare cu tenta patriotica si o pancarta pe care scria „Desteapta-te, romane !”. Tribuna a fost amplasata in capatul Bdului Constantin Prezan, langa Arcul de Triumf. Au luat cuvantul liderii confederatiilor, dar si presedintii sindicatelor si federatiilor afiliate din tara. Mitingul a durat mai bine de 4 ore, coloana masiva de manifestanti deplasandu-se in ordine pe bulevarde, flancata de numerosi jandarmi, dar si politisti. La fata locului au fost prezente si masini ale Serviciului de Ambulanta. Personalul medical a fost nevoit sa faca fata mai multor solicitari, in cazul unor participanti la protest carora li s-a facut rau din cauza caldurii. Acestia au fost tratati pe loc, fara sa fie necesara spitalizarea lor, si li s-a recomandat sa nu mai ramana in multime.
Alaturi de manifestanti au fost si sute de membri de la asociatiile de pensionari. Protestatarii au venit „dotati” cu sirene, fluiere, sute de pancarte, tricouri, veste, sepci si baloane inscriptionate etc. Au fost distribuiti fluturasi cu revendicari si proteste. Membrii unei fanfare au cantat pe durata marsului.
Dupa mitingul care s-a incheiat in jurul orei 13.30, a urmat un mars pe traseul: Bdul Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Piata Romana, Guvernul Romaniei. Traficul autoturismelor si mijloacelor de transport in comun a fost blocat zeci de minute in centrul Capitalei.

„Dialogul social nu functioneaza corect”

– Bogdan Hossu, liderul „Cartel ALFA” a prezentat motivatia protestului: „Punctele de interes major ale demersului nostru sunt reprezentate de salariile mici, pensiile de mizerie, locurile de munca si conditiile de munca, preturile in crestere continua, nejustificate economic si disproportionate fata de puterea de cumparare, sistemul public de asistenta medicala. Clasa politica, presedintia, partidele politice trebuie sa raspunda fata de aceasta situatie existenta. Dialogul social nu functioneaza corect. Cetatenii asteapta o rezolvare, niste masuri pentru situatiile cu care se confrunta, preturi crescute, pensii mici etc.”
– Dumitru Costin, presedintele BNS a apreciat: „Nivelul de trai al romanilor trebuie sa fie o prioritate pentru Guvern. Astazi, nivelul de trai din Romania reprezinta doar 75% din nivelul de trai de baza din anii '90, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este mai mult decat ingrijorator”.
– Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania si Alianta Pensionarilor au lansat un protest atragand atentia ca mai bine de un sfert din populatia tarii se confrunta cu probleme sociale grave, „nivelul de trai degradandu-se cu mult sub limita suportabilitatii”.

Principalele revendicari: ¥ cresterea salariului minim, pana in 2007, la echivalentul in RON a 180 euro ¥ stabilirea unor politici privind cresterile de preturi la gaze, energie electrica si termica, apa si combustibili, pentru asigurarea transparentei in costuri, pentru acoperirea costurilor reale ¥ infiintarea tribunalelor muncii ¥ masuri pentru modernizarea agriculturii si industriilor anexe etc.

Cele mai citite

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Simona Halep s-a întors cu o victorie importantă după 4 luni de pauză. Pe ce loc urcă în clasamentul WTA

Simona Halep (33 de ani, #1130 WTA) a reușit să câștige primul său meci după o lungă perioadă de inactivitate, învingând-o pe Arina Rodionova...
Ultima oră
Pe aceeași temă