6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial18 echipe, 18 poveşti pe scurt

18 echipe, 18 poveşti pe scurt

Astăzi sunt programate primele meciuri ale Ligii I la fotbal, iar loturile celor 18 echipe sunt gata de start. Atenţie, conform regulilor UEFA, transferuri se mai pot face până pe 1 septembrie, aşa că mai putem asista la noutăţi!

Una dintre ele ar fi oficializarea transferului în trei prin care Grigorie să ajungă de la Rapid la Dinamo, Zicu de la Dinamo la FC Timişoara şi Luchin de la FC Timişoara la Rapid, tranzacţia fiind ieri într-un stadiu avansat, dar încă nedefinitivată. De asemenea, Coman ar putea ajunge azi-mâine la Rapid. Până când şi aceste mişcări vor deveni oficiale, iată ce am găsit în cele 18 loturi diu primul eşalon.

CFR Cluj (acelaşi antrenor, italianul Andrea Mandorlini). Întăririle echipei au venit mai ales din afară: brazilianul Rafael Bastos de la Braga, angolezo-olandezul Dominique Kivuvu de la Nijmegen, croatul Saşa Bjelanovic de la Vicenza şi italianul Felice Piccolo de la Empoli, în cazul ultimului fiind vorba, de fapt, de oficializarea unui transfer definitiv, fotbalistul jucând la CFR din iarnă. Din fericire, există şi jucători care au mai evoluat în Liga I şi din această vară joacă la CFR: Nuno Diogo, fostul fundaş al lui FC Braşov, Ioan Hora de la Gloria Bistriţa şi Ionuţ Rada, fostul fundaş de la U Craiova, Rapid şi Steaua. Campioana s-a despărţit de Nicolae Dică, plecat în Turcia, de Sixto Peralta, căruia i-a fost reziliat contractul de comun acord din cauza salariului prea mare, de Cabrera, Zerbi şi Nei, cărora le‑au expirat împrumuturile şi nu li s-a propus prelungirea acestora.

Dinamo (antrenor nou, Ioan Andone în locul lui Cornel Ţălnar). Deşi la instalare promitea marea cu sarea în materie de transferuri, „Fălcosul” Andone a trebuit să se mulţumească cu doar câteva „plombe”. Ca mai mereu în ultimii ani, transferurile importante au fost, de fapt, reveniri la echipa din Ştefan cel Mare: Liviu Ganea, Georgian Păun, Cătălin Munteanu, Vojislav Vranjkovici, Sergiu Homei. La capitolul „noutăţi adevărate” putem vorbi doar de venirile tinerilor portari Cristian Bălgrădean şi Kristijan Naumovski şi ale stranierilor Maurillo Helder, Ajdin Maksumic şi Juan Pablo Garat. Mai importante par a fi despărţirile: Claudiu Niculescu, Gabi Boştină, Silviu Izvoranu (toţi la U Cluj), Francisco Molinero (contract încheiat) şi Florin Bratu (la Litex Loveci). Pe „ţeavă” pare a fi Andrei Cristea, care are contacte tot mai dese cu echipe din Italia.

Victoria Brăneşti (acelaşi antrenor cu care a promovat, Ilie Stan). Intrată în premieră în prima ligă, echipa din Brăneşti are un lot în care a îmbinat experienţa unor jucători care au mai evoluat pe prima scenă (Cornel Cernea, Vali Negru, Augustin Chiriţă, Sergiu Bar, Valentin Simion, Raul Marincău, Jozsef Lorincz, Eduard Nicola, Ciprian Prodan) cu cea a unor tineri necunoscuţi, toţi având până în 23 de ani, cu care Ilie Stan speră să dea lovitura: Viorel Nicoară, Dorinel Popa, Barna Nagy, Valentin Alexandru, Vasile Olariu, Daniel Stan, Nicolae Zuluf, Constantin Ispir, Daniel Novac, Răzvan Avram. O mare necunoscută atât din punctul de vedere al echipei, cât şi al antrenorilor.

Sportul Studenţesc (acelaşi antrenor cu care a promovat, Tibor Selymess). Nici o noutate în lotul studenţilor, care încearcă să reziste pe prima scenă cu acelaşi lot cu care au promovat. Dacă ţinem cont însă că Sportul are destule nume cunoscute – Răzvan Farmache, Cristian Irimia, Viorel Ferfelea, Stelian Stancu, Florentin Cruceru, Octavian Chihaia, Costin Curelea, Răzvan Patrichi, Marius Nae – ne gândim că misiunea celor din Regie nu mai este una imposibilă. De urmărit în continuare situaţia lui Tibi Bălan şi Dacian Varga, cei doi internaţionali care îşi doresc în continuare să evolueze la o echipă de cupe europene, dar au mari şanse să joace tot la formaţia din Regie…

Gloria Bistriţa (tehnicienii Laurenţiu Reghecampf şi Remus Vlad au preluat echipa de la Marius Şumudică). Echipa ardeleană nu a reuşit mari transferuri, situaţie cu care ne-a obişnuit an de an Jean Pădureanu. Printre puţinele veniri sunt cele ale lui Nalaţi, Predescu (de la Dinamo) şi Tudose (de la Steaua), plus Taher Fayez Bawab, un atacant de care bistriţenii îşi leagă speranţele că va deveni „Moraes II”. Gloria i-a pierdut pe Ioan Hora (plecat la CFR Cluj) şi Iasmin Latovlevici (împrumutul de la FC Timişoara a expirat).

„U” Cluj (antrenor nou, Marian Pană în locul lui Cristian Dulca). „Şepcile roşii” şi-au schimbat din temelii lotul cu care au promovat, încercând să aducă mai mulţi jucători experi¬mentaţi. Aşa au ajuns sub comanda lui Marian Pană ex-dinamoviştii Claudiu Niculescu, Gabi Boştină şi Silviu Izvoranu, fostul „unirist” ialomiţean Daniel Munteanu, fostul „astral” ploieştean Vasile Gheorghe şi stranierii Boban Cenic de la Mladi Radnik, Zoran Belosevic de la FK Sarajevo, Helder de Castro venit de la Feirense, Roberto Alfonso Delgado, ultima oară la FC Vaslui, Gaston Mendy de la Farul Constanţa şi Peter Cvirik venit de la Lechia Gdansk.

Unirea Urziceni (acelaşi antrenor, israelianul Roni Levi). Fosta campioană este una dintre echipele cu cele mai puţine noutăţi. În lot au venit experimentaţii ex-stelişti Adrian Neaga (revenit în ţară de la Neftci Baku) şi Petre Marin, plus tânărul atacant francez Maurice Junior Dale, golgheterul nou-promovatei în Premiere Division, Arles Avignon. Deşi s-a vorbit intens de plecările lui Galamaz, Brandan, Bilaşco sau Onofraş, nici una dintre despărţiri nu s-a oficializat.

FC Braşov (antrenor nou, Daniel Isăilă în locul lui Viorel Moldovan). Formaţia de sub Tâmpa a suferit cele mai mari modificări în această vară, pierzându-şi cei mai importanţi jucători, toţi titulari: Rui Duarte, Mihai Roman, Ezequias, Sabrin Sburlea, Nicolae Grigorie (toţi la Rapid), Octavian Abrudan (la Steaua), Cătălin Munteanu (la Dinamo), Nuno Diogo (la CFR Cluj), plus despărţirile de Marius Măldărăşanu, Nae Constantin, Dorel Zaharia şi Stelian Stancu şi preşedintele Dinu Gheorghe. În locul lor, multe „umpluturi”, plus Vali Bădoi, Vali Badea, Mincă, Adrian Rusu, Dedu, adică jucători cu un nume oarecum recunoscut pe prima scenă.

FC Timişoara (antrenor nou, sârbul Vladimir Petrovici în locul lui Ioan Ovidiu Sabău). Fără „transferurile-bombă” din alte sezoane, bănăţenii s-au întărit cu Iulian Tameş de la FC Argeş, Chiacu de la Dinamo, Vrsici (revenit după ce a jucat returul la campioana Sloveniei), Axente de la Oţelul (de fapt, o revenire la echipa de care aparţine), Florin Sandu (revenit de la CS Otopeni), plus stranierii Dukic şi Popovic. Timişorenii au renunţat la Latovlevici, lăsat să plece la Steaua, şi la slovacul Kozak, care a jucat cu naţionala ţării sale la Mondialul african.

U Craiova (antrenor nou, Aurel Ţicleanu în locul lui Mark Wotte). Oltenii au achiziţionat un singur jucător despre care se spune că ar putea face o figură frumoasă, puternicul fundaş David Lopez, fost la Cordoba. Au revenit Mădălin Ciucă de la Gloria Bistriţa şi Julius Woobay, după o „aventură” în Cipru. Cel mai important „transfer” ar putea deveni însă refacerea lui Florin Costea, aşteptat din nou pe gazon, după o accidentare gravă, în 3-4 luni.

FC Vaslui
Antrenor nou, spaniolul Ramon Lopez Caro în locul lui Marius Lăcătuş. Echipa s-a întărit prin venirea a trei jucători spanioli, toţi „momiţi” de noul tehnician, Lopez Caro, un antrenor pe a cărui carte de vizită scrie şi Real Madrid: David Rivas, fostul căpitan al lui Betis Sevilla, Alejandro Campano, fost căpitan, la Gimnastic de Tarragona, şi Rodolfo Bodipo, atacant de la Deportivo La Coruna. Alţi jucători sosiţi la Vaslui sunt portarul Vytautas Cerniauskas, transferat de la Ektranas, Daniel Pancu, care a ju¬cat ultima oară la ŢSKA Sofia, şi tânărul Călin Cristea de la Unirea Alba Iulia. De plecări nu a fost vorba, deocamdată, dar portarul Kuciak şi atacantul Costly au intrat în război cu patronul Porumboiu şi au fost puşi pe lista de transferări.

FCM Tg. Mureş (acelaşi antrenor cu care a promovat, Adrian Falub). Revenit pe prima scenă după 18 ani, oraşul Tg. Mureş propune o echipă cu multe nume noi, dar necunoscute, aduse în această vară pentru a întări echipa în Liga I: Ciprian Botoşer (Gloria Bistriţa), Ramon Sanchez Algaba (Ceuta/Spania), Florin Popete (Pandurii), Martin Maximiliano Mantovani (Atletico Madrid B/Spania), Andrei Cordoş (Frosinone/Italia), Boban Nikolic (Jagodina/Serbia), Borislav Topic (Borca/Serbia), Florin Dan (Unirea Alba Iulia), Florin Stângă (Xanthi/Grecia), Mihai Onicaş (Steaua), Carlos Agustin Casquero Ruiz (Leganes/Spania), Dan Roman (CSM Rm Vâlcea), Eduardo Espada Gallardo (Ecija/Spania).

Gaz Metan Mediaş (acelaşi antrenor din sezonul trecut, Cristian Pustai). Nici un jucător important nu a plecat, iar la veniri consemnăm numele lui Pleşca şi Miclea de la Poli Iaşi, Jaroslav Prekop de la Tatran Presov, Admir Aganovici, un atacant bosniac de la Neuchatel Xamax, şi Raul Martin del Campo de la Merida. Ardelenii au reuşit să îşi păstreze vedetele Bouchta, Pârvulescu şi Eric, deşi cei trei au fost curtaţi de mai multe grupări.

Rapid
Antrenor nou, Marius Şumudică în locul lui Ioan Andone. Una dintre echipele care au transferat pe bandă rulantă beneficiind de pro¬blemele financiare ale celor de la FC Braşov. Aşa că nu mai puţin de cinci „stegari”, Rui Duarte, Ezequias, Mihai Roman, Nicolae Grigore şi Sabrin Sburlea, cărora li s-ar putea alătura şi Daniel Coman, au ajuns în Giuleşti. Pe lângă ei, încă patru stranieri: Marcos Antonio, fost la PAOK Salonic, Cassio, golgheterul lui Leiria, Glauber şi Veronesi. Giuleştenii au pierdut un singur fotbalist important, Ioniţă plecând la FC Koln.

Astra Ploieşti (antrenor nou, Mihai Stoichiţă în locul lui Marin Barbu). Venirea lui „Lippi” a schimbat în bună măsură lotul ploieştenilor, la care au ajuns fotbalişti cu nume precum internaţionalul bulgar de tineret Atanas Bornosuzov, internaţionalul român de tineret Alexandru Măţel, fostul golgheter dinamovist Adrian Mihalcea, la care s-au adăugat Ben Teekloh, Viorel Dinu, Pierre Ebede, Georgi Kakalov, Raymond Lukacs şi Daniel Bălaşa, Florin Pătraşcu şi Marian Florea. Din lot au plecat mai mulţi fotbalişti, cel mai important fiind Liviu Ganea, golgheterul care fusese doar împrumutat la Astra.

Steaua
Antrenor nou, Victor Piţurcă în locul lui Mihai Stoichiţă. O adevărată revoluţie roş-albastră condusă de noul şef din Ghencea, Victor Piţurcă. Noutăţile vin din toate colţurile lumii: Stanca, Păcurar şi Martinovici de la Pandurii Tg. Jiu, Răduţ de la Internaţional Curtea de Argeş, Gardoş de la Concordia Chiajna, Abrudan de la FC Braşov, Latovlevici de la FC Timişoara, Dorel Stoica de la U Craiova, plus internaţionalii bulgari Todorov şi Anghelov şi portughezul Geraldo Alves. Despărţirile sunt la fel de impresionante, jucători precum Ovidiu Petre, Petre Marin, Toja, Jelev, Baciu, Parpas, Golanski, Arman şi Artiom Karamyan, Tudose sau Onicaş urmând a evolua la alte echipe.

Oţelul Galaţi (acelaşi antrenor din sezonul trecut, Dorinel Munteanu). Cinci jucători noi sub comanda lui Dorinel, trei dintre ei, Sorin Cucu, Robert Elek şi Laurenţiu Petean, fiind fotbalişti ce au revenit la Oţelul după ce au fost împrumutaţi la alte echipe, în timp ce Csaba Borbely şi Laurenţiu Buş au fost transferaţi din postura de jucători liberi de contract. De la echipa din Galaţi a plecat un singur jucător mai important, Alexe, căruia i-a expirat împrumutul de la FC Timişoara.

Pandurii Tg. Jiu (antrenor nou, Ionuţ Badea în locul lui Sorin Cârţu). „Mixajul” Pandurii-Internaţional a dus la un lot în care 15 jucători au jucat în sezonul trecut la echipa din Curtea de Argeş şi 10 la cea din Tg. Jiu. Cele mai importante nume ale „unificării” sunt cele ale lui Marius Popa, Ousmane Viera, Cornel Frăsineanu, Vlad Chiricheş, Daniel Stan (foşti la Interna¬ţional), Mingote, Alin Chibulcutean, Alexandre Cardoso, Mădălin Murgan, Daniel Orac şi Jaka Stromajer (foşti la Pandurii). Cele două echipe i-au pierdut pe Mihai Răduţ, Stanca, Păcurar şi Martinovici, toţi ajunşi la Steaua.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Ninsorile masive din Europa Occidentală creează haos: trafic paralizat și Turnul Eiffel închis temporar

Ninsorile abundente din Europa Occidentală au provocat perturbări majore ale transportului rutier și feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza condițiilor...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
00:00:53

Video Ministrul Bogdan Ivan promite că Poșta Română nu va închide oficii poștale și nu va da oameni afară

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan a declarat că ”atât timp cât Partidul Social Democrat se va afla la guvernare, nu o să...
Ultima oră
Pe aceeași temă