5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecial177 milioane de dolari credite neperformante

177 milioane de dolari credite neperformante

Nu este vorba de intreg bugetul armatei americane si nici de productia anuala a jumatate dintre agentii economici din Romania. Este valoarea exacta a “notei de plata” pe care intreprinderile constantene o au de platit la stat. O suta de agenti economici au obtinut de-a lungul timpului de la BANCOREX Constanta diverse credite pe care nu le-au mai platit. Anul acesta s-a tras linie, iar majoritatea firmelor mai figureaza doar cu numele in Oficiul Registrului Comertului.
Scandalurile in care au fost implicata banca de comert exterior a statului roman au tinut prima pagina a ziarelor ani in sir. De cativa ani, afacerea BANCOREX a fost trecuta sub tacere, iar datoriile astronomice au ajuns in curtea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, recent insarcinata cu definitivarea privatizarilor sub supravegherea structurilor europene. Probabil ca expertilor contabili occidentali o sa li se ridice parul in cap cand or sa vada “condica de reclamatii” a AVAS. Dintre cele 690 de firme mai mari sau mai mici datoare vandute la stat, 100 sunt din judetul Constanta. Procentul detinut de judetul nostru nu este deasupra Bucurestiului, dar valoarea datoriilor ii da fiori reci pe sira spinarii oricarui director de banca.

“Tunurile” din shipping

Fostele intreprinderi maritime de stat au falimentat la propriu bugetul. CNM Navrom si CNM Romline figureaza pe “lista neagra” cu, tineti-va bine, peste 34 milioane de dolari datorie comuna. Din acest punct de vedere, lichidarea companiilor s-a dovedit un fiasco. La coada listei se regasesc SRL-urile din shipping, care au facut bani buni pe spinarea companiilor maritime de stat, dar care nu si-au platit ratele: Oscar Maritime, Conav, Euro Ship, First Shipping, Higt Seas, Carta Shipping, Taganav, Ronav Group etc. Adunate, datoriile SRL-urilor constantene din domeniul maritime totalizeaza “doar” vreo 20 milioane de dolari. In toate cazurile, recuperarea creantelor este un fel de frectie la piciorul de lemn, pentru ca patronii au vandut de mult bunurile, iar statul a ramas cu buza umflata.

Agricultura, “furnizor” de “gauri negre”

Urmeaza “oile negre” din domeniul agricol, Baby Beef Tortomanu, cu 7,5 milioane de dolari pe minus, Pomicola SA Valul lui Traian, restanta cu peste 4 milioane dolari, Toplacer Topraisar – 2,6 milioane dolari si multe altele. Si in acest caz recuperarea este mai mult un joc de-a soarecele si pisica, din majoritatea fostelor Intreprinderi Agricole de Stat ramanand doar zidurile grajdurilor si listele cu creditori. Paradoxul este ca, desi firmele sunt falimentare, patronii sau directorii acestora o duc mai bine ca niciodata. De creditele facute la banci si neonorate nu-i intreaba nimeni.

Departamentul de taiat frunza la caini

Dupa cum spuneam, AVAS a preluat portofoliul societatilor de stat din subordinea Ministerului Economiei si Comertului. Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a fuzionat cu AVAS si astfel a rezultat o noua structura cu o noua organigrama cu presedinti si vicepresedinti. S-au infiintat mai multe departamente, printre care si unul insarcinat cu urmarirea creantelor. Acesta din urma va gestiona un camion de dosare direct proportional cu numarul firmelor datoare. Si cum de privatizarea firmelor de stat se va ocupa un alt departament special infiintat tot cu ocazia “europenizarii” AVAS, rezulta ca “sectia” creante va arde gazul degeaba. Dar cum cineva trebuie sa stearga praful de pe dosare si trebuie onorate obligatiile din campania electorala catre “sponsori”, partidele la putere au salutat bucuroase nasterea AVAS-ului model UE.

Cele mai citite

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...

„Moment istoric!” Ambasadoarea SUA la București, despre accederea României în Programul Visa Waiver

Accederea României în Programul Visa Waiver reprezintă un pas istoric în relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite, a declarat ambasadoarea SUA la București,...

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă