25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecial16 milioane in 2050!

16 milioane in 2050!

Populatia Romaniei ar putea ajunge pana in anul 2050 la 16 milioane de locuitori. Fenomenului de reducere numerica i se poate adauga si cel de imbatranire, atrage atentia o analiza a Fondului ONU pentru Populatie bazata pe datele furnizate de Institutul National pentru Statistica.
In prezent, populatia Romaniei este alcatuita din sase milioane de pensionari, cinci milioane de tineri si copii si 10,5 milioane de adulti, insa tabloul ar putea fi complet diferit peste 50 de ani. Fenomenul de imbatranire este favorizat, pe langa fertilitatea scazuta, si de cresterea sperantei de viata si a migratiei externe. In Romania, fertilitatea este de 1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1 copii, rata normala care ar asigura inlocuirea proportionala a populatiei.
In 2050, numarul adultilor va fi atat de mic incat raportul de dependenta va fi de unu la noua, adica un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.
Dr. Peer Sieben, ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti, a atras atentia ca Romania trebuie sa restructureze sistemul medical, de asigurari sociale si pe cel de sanatate, spunand ca aceste modificari trebuie sa inceapa cat mai curand.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă