Studiile spun că ne petrecem o treime din viaţă dormind, ceea ce înseamnă că ar trebui să acordăm amenajării dormitorului o importanţă specială. În continuare, veţi afla cum să poziţionaţi dormitorul şi patul astfel încât să aveţi un somn de calitate, care vă asigură o viaţă sănătoasă, bună dispoziţie şi performanţe intelectuale. Deasemenea, dormitorul este încăperea care se pretează cel mai bine la o atmosferă romantică.
1. Alegeţi o încăpere retrasă şi liniştită
Este condiţia esenţială pentru a avea parte de o atmosferă calmă, propice unui somn profund şi odihnitor. La modul ideal, ar trebui să rezervaţi dormitorului încăperea aflată cel mai departe de uşa de intrare în locuinţă. Se pare că, la nivelul subconştientului, acest lucru oferă sentimentul de siguranţă şi protecţie.
2. Ţineţi cont de punctele cardinale
Foarte importantă este şi poziţionarea camerei de dormit în funcţie de punctele cardinale. Ei bine, orientarea spre un anumit punct cardinal influenţează însorirea, gradul de încălzire şi chiar planul de amenajare al dormitorului. Cea mai indicată amplasare este spre sud-vest. Făcând o astfel de alegere, veţi avea soare în partea a doua a zilei şi veţi fi protejaţi de vântul care bate dinspre nord.
3. Poziţionaţi corect patul
În Feng Shui, poziţionarea patului este crucială, în special dacă vreţi să atrageţi energii pozitive şi să vă îmbunătăţiţi sănătatea şi viaţa amoroasă. Astfel, evitaţi să aşezaţi patul cu picioarele spre uşă. Explicaţia e simplă: chi-ul sau energia se va scurge spre uşă, ceea ce înseamnă că în dormitor va exista în permanenţă un deficit de energie vitală.
4. Deasemenea Feng Shui recomandă patul cu o tăblie solidă şi de dimensiuni mari. Este de altfel şi o tendinţă la modă.
5. Nu amplasaţi patul pe acelaşi perete cu uşa. De ce? Răspunsul vine din partea specialiştilor, care au ajuns la concluzia că ne simţim mult mai în siguranţă în momentul în care privim spre ieşire. Altfel, la nivel subconştient, vom fi stresaţi, ceea ce în timp se va traduce prin dezechilibru şi frustrare.
6. Plapuma, perna, cearceafurile, eventual pătură, din materiale naturale, plăcute la atingere.
7. Amenajare cu mobilier de lemn, parchet din lemn la pardoseală. Acestea sunt sănătoase şi induc o atmosferă caldă.
8. Paletă de culori calde sau neutre şi nu puternice.
9. Folosiţi la amenajare materiale care nu degajă substanţe toxice, de exemplu, vopsele pe bază de var, lacuri pe bază de apă, etc.
10. Aerul trebuie să fie proaspăt iar umiditatea în limitele corecte, mai ales că în această încăpere vă petreceţi cel mai mult timp.
11. Evitaţi florile cu miros puternic. Există şi plante care însă sunt recomandate în dormitor. Crassula (arborele de jad) “culege” din camere energiile negative. Aşa că, dacă sunteţi agitat, nervos sau supărat, o Crassula în cameră sigur vă va linişti. Dacă aţi vopsit proaspăt dormitorul puneţi pe un pervaz un ghiveci cu crizanteme iar acestea vor absorbi vaporii de la adezivi, vopsele şi lacuri. Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă şi umidifică astfel camerele cu aer uscat. Şi un cactus este bun în dormitor, mai ales că produce oxigen noaptea şi elimină monoxid de carbon ziua.
12. Folosiţi pentru decor obiecte care vă trezesc amintiri plăcute precum şi fotografii de familie.