"Era Chirac" s-a incheiat, iar francezii merg duminica la urne pentru a-si alege noul presedinte. Oferta e generoasa: 12 candidati sunt inscrisi pe buletinele de vot. Daca nici unul nu va obtine majoritatea absoluta, pe 6 mai se va organiza al doilea tur de scrutin. Doar patru au insa sanse de a ajunge in aceasta faza: Nicolas Sarkozy, Ségolène Royal, FranIois Bayrou si Jean-Marie Le Pen. Potrivit sondajelor, alegerile vor fi transate de credibilitatea propunerilor facute de candidati in probleme economice precum somajul si puterea de cumparare si, intr-o masura mai mica, de teme de societate precum educatia sau imigratia. Asa cum remarca Le Monde, "clivajul dreapta-stanga si-a pierdut, in mod incontestabil, stralucirea", dupa ce a dominat timp de decenii viata politica a tarii, iar francezii prefera in prezent propuneri concrete discursurilor ideologice.
Europa, marea absenta
Constructia europeana a fost marea absenta din campania pentru alegerile prezidentiale din Franta, dupa mai putin de doi ani de la respingerea prin referendum a proiectului Constitutiei UE. Nicolas Sarkozy a propus un Tratat constitutional simplificat si a lasat pentru mai tarziu dezbaterea asupra chestiunilor sociale si politice. Acest "minitratat" ar include: crearea unui Minister European de Externe; extinderea procedurii de luare a deciziilor prin majoritate calificata de voturi; conceptul de dubla majoritate (55% din statele membre si 65% din populatie); un rol mai mare pentru PE si dreptul de initiativa populara, pentru ca un milion de cetateni sa poata cere CE impulsionarea unor propuneri concrete. Ségolène Royal sustine partea institutionala a Tratatului din 2005, dar doreste includerea mai multor cuceriri sociale, o intarire a serviciilor publice si promovarea protectiei mediului inconjurator. FranIois Bayrou vizeaza, si el, o Europa mai sociala.
FAVORITUL
» Nicolas Sarkozy
In varsta de 52 de ani, este liderul Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), partid de centru-dreapta care guverneaza din 2002. Avocat de profesie, fiu al unui imigrant ungur, a avut dupa 2002 doua mandate de ministru de Interne, intre care a trecut si pe la Ministerul Economiei. Liberal, Sarkozy proclama o "ruptura" si o "revolutie economica" bazata pe o puternica scadere a contributiilor obligatorii. A facut din lupta impotriva insecuritatii si imigratiei clandestine prioritatea campaniei sale. In 2005, in timpul revoltelor din suburbiile defavorizate, Sarkozy i-a calificat pe autorii incidentelor drept "scursuri", ceea ce i-a atras numeroase antipatii printre imigranti. Conduce in sondajele de opinie, cu 26% pana la 30% din intentiile de vot.
SOCIALISM LA FEMININ
» Ségolène Royal
Candidata socialista este prima femeie cu sanse de a fi aleasa presedinte in istoria Frantei. In varsta de 53 de ani, ea sustine o "democratie participativa" si o "ordine dreapta". Militeaza pentru reducerea inegalitatilor sociale si crearea de noi locuri de munca, propunand chiar cresterea salariului minim net la 1.500 de euro. A fost acuzata ca face gafe, mai ales in politica externa. Mama a patru copii, este creditata cu 23-27% din intentiile de vot. Printre europeni este de doua ori mai populara decat Sarkozy.
SURPRIZA
» FranIois Bayrou
Liderul Uniunii pentru Democratia Franceza (UDF, centru) are 55 de ani, vrea sa distruga clivajul stanga-dreapta. El constituie surpriza de pana acum a campaniei, ajungand-o din urma pe Royal. A propus chiar o alianta cu socialistii pentru a face front comun anti-Sarkozy. Este cel mai euroentuziast dintre toti candidatii, sustinator al unei noi Constitutii federale a UE. Fiu de agricultor, este mandru de originile sale modeste. A facut o prioritate din lupta pentru diminuarea datoriei publice a Frantei. Cotat cu 17-23% din voturi.
Eternul extremist
Jean-Marie Le Pen, candidatul Frontului National (extrema-dreapta), in varsta de 78 de ani, este la a cincea candidatura la alegerile prezidentiale. El a obtinut 16,8% din voturi in primul tur de scrutin la alegerile prezidentiale din 2002, eliminandu-l pe socialistul Lionel Jospin, spre surpriza generala. Acuzat de rasism si xenofobie, Le Pen vrea sa privilegieze lupta impotriva imigratiei si sa promoveze "preferinta nationala". Motto-ul sau de campanie: "Franta, iubeste-o sau paraseste-o". Se opune extinderii europene si aderarii Turciei la UE. Este creditat cu aproximativ 13-16% din intentiile de vot.
Trotkistul
Olivier Besancenot, candidatul Ligii Comuniste Revolutionare (LCR), un tanar postas in varsta de 32 de ani, este cel mai bine plasat dintre "micii" candidati. Are sanse sa repete scorul de la prezidentialele din 2002, cand a obtinut 4,25%. De orientare trotkista, participa la toate demonstratiile sindicale si antiglobalizare. Unii tineri vad in votul pentru el o modalitate de protest impotriva sistemului.
Tovarasa "3%"
Marie-George Buffet, candidata comunista, in varsta de 57 de ani, este lipsita de charisma si confruntata cu declinul cvasiterminal al PCF. Oscileaza in jurul a 3%.
Vedeta antiglobalizare
José Bové (53 de ani), campionul miscarii antimondializare, s-a consacrat luptei impotriva produselor modificate genetic. A stat 44 de zile la inchisoare pentru devastarea unui restaurant McDonald’s. Cotat cu 2%.
Trotkista
Arlette Laguiller, candidata Luptei Muncitoresti are 66 de ani si este veterana miscarii trotkiste din Franta. Candideaza la presedintie pentru a sasea oara, iar in 2002 s-a clasat a cincea, cu 5,72% din voturi. Acum, este eclipsata de mai tanarul Olivier Besancenot si stagneaza in sondaje la 2%.
Vanatorul de voturi
Frédéric Nihous, candidatul Vanatoare-Pescuit-Natura-Traditii (CPNT), in varsta de 39 de ani, apara ruralitatea in fata unei "Europe federale si liberale" si a "integrismului ecologist". Cele doua procente din sondaje nu prea il ajuta, insa.
Populistul
Philippe de Villiers, presedintele Miscarii pentru Franta (MPF, dreapta) are 58 de ani si este populist, eurosceptic, antiimigratie, sustinator al familiei si partizan al reducerii impozitelor. Creditat cu doar 2% din intentiile de vot.
Zona Verde
Dominique Voynet (48 de ani) este candidata Verzilor si militeaza pentru protejarea mediului, desi sondajele nu-i dau mai mult de 2%. A fost ministrul Mediului intre 1997 si 2001.
Lanterna rosie
Gérard Schivardi, mester zidar in varsta de 56 de ani, este sustinut de Partidul Muncitoresc (un alt grupuscul trotkist). Oponent ferm al UE, aparator al serviciilor publice si al laicitatii. Creditat cu mai putin de 1%, este "lanterna rosie" a sondajelor de opinie.