Peste 37 de grade Celsius au fost înregistrate în ultimele zile în București, așa încât corturile de prim-ajutor răspândite în Capitală stau la dispoziția tuturor celor care nu rezistă căldurii insuportabile și caută, pentru câteva minute, un refugiu răcoros.
Copii roșii în obraji din cauza soarelui, de mână cu mamele lor, se împingeau să ia un pahar de apă rece și să se răcorească în cortul alb, cu aer condiționat și truse de prim-ajutor. Lângă ei, unor bătrâni li se lua tensiunea și li se spunea să se așeze cât mai comod.
Încă de dimineață și până la ora 18:00, voluntarii Serviciului Clinic de Ambulanță București-Ilfov, asistați de un polițist, oferă îngrijire tuturor persoanelor care decid să iasă din casă la ore la care ar trebui să stea la adăpost de soarele prea fierbinte. Cele 10 corturi de prim ajutor, puse la dispoziție de Primăria Capitalei, sunt amplasate în zonele cele mai circulate ale Bucureștiului, printre care și Piața Unirii, Piața Romană, Aviatorilor, Parcul Carol, Parcul Cișmigiu și 11 Iunie.
Nu au fost cazuri grave
Specialiștii și medicii recomandă evitarea ieșirii din casă între orele 13:00 și 16:00 din cauza radiațiilor solare soarelui, iar pentru a evita deshidratarea este recomandat consumul a minim 2 litri de apă pe zi și folosirea unei creme de protecție împotriva soarelui pe parcursul zilei.
Din fericire, la corturile de prim ajutor nu s-a înregistrat nici un caz grav. În general, oamenii se opresc la corturi din cauza amețelilor și a durerilor de cap cauzate de căldură. Nu au fost situații în care viața oamenilor să fie pusă în pericol: „În niciun caz. Probleme care deja se știu. Oamenilor li se face rău, li se oferă primul-ajutor, iar apoi pleacă acasă”, ne-a declarat Carina Ungureanu, șefa voluntarilor Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
De asemenea, numărul celor care sunt îngrijiți și consultați pe zi, diferă de zonele în care sunt amplasate corturile de prim ajutor, care vor sta la dispoziția bucureștenilor pe tot parcursul verii și mai ales pe perioada caniculei.