7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecial1 martie românesc: "Zambila is ze best!"

1 martie românesc: „Zambila is ze best!”

Traficul infernal de pe bulevardul George Coşbuc anunţă aglomeraţie mare în Piaţa de flori. Însă o dată ajuns acolo îţi poţi da seama cu uşurinţă că singurele persoane care aglomerează sunt comercianţii de flori, mai mulţi chiar decât cumpărătorii. Frigul dar şi veniturile mai mici le înjumătăţesc veniturile comercianţilor, după cum se plâng şi aceştia.

Piaţa de flori George Coşbuc arată mai de grabă ca un bazar turcesc înşirat de-a lungul străzii. Pe această porţiune din Calea Rahovei traficul se face pe o singură bandă, pe mijlocul străzii. Zeci de maşini, unele cu numere de România, altele cu numere străine, doldora de flori, sunt parcate fie la marginea şoselei, fie chiar pe trotuar. De altfele strada este ocupată până aproape spre mijloc de comercianţii care şi-au înşirat încă de dimineaţă tarabele, improvizate din măsuţe sau diferite cutii, pe care stau mii de flori, cele mai multe zambile.

Flori de import, profit redus

„Take off ze ambalaj” se aude de la un comerciant care vorbeşte într-o „romengleză” cu furnizorul său de flori din Olanda. Nu după puţin timp încearcă să-i explice acestuia că „zambilele au vânzare mai mare” ca într-un final să concluzioneze „Dom’le…sir, zambila is ze best!”. Nu este singurul care cumpără florile din Olanda. Proprietarul unui magazin din piaţă declară că toate florile pe care le vedem în Piaţa George de Coşbuc şi care vor ajunge drept „mărţişor la diferite doamne şi domnişoare” sunt aduse din Olanda. Un alt comerciant spune că până şi bulbii de zambile, florile majoritare în piaţă, sunt importate tot din Olanda. În schimb sunt crescute în serele din ţară, multe dintre acestea în zona Ilfov, cum ar fi Adunaţii Copăceni.

Cumpărătorii par să nu se prea înghesuie la flori. Trecătorii se mulţumesc să arunce o privire şi să-şi continuie drumul. Rareori trece câte un bărbat cu un buchet mai voluminos de flori. Cei mai mulţi preferă să cumpere câte o zambilă, câte un ghiocel, ceea ce înseamnă bugete mult mai reduse alocate de români pentru 1 martie, spre deosebire de anii precedenţi. Vânzătorii confirmă acest lucru.

„Nu mai merge la fel de bine ca anul trecut, când de 1 martie făceam un profit frumuşel pentru o singură zi, circa 500-600 de lei faţă de cei 100-200 pe care sper să îi scot până diseară”, spune un comerciant mai în vârstă în timp ce se încălzeşte la un lighean cu jăratec încins. Totuşi speră ca de 8 martie să aibă vânzări mult mai mari decât de 1 martie, poate chiar duble.

Buchete mari la 10 lei

„Cât daţi orhideea?”, „4 lei firul”, „Dar parcă era mai ieftin în celălalt capăt”, „De unde maică. Toţi dăm cu 4. Încă anul trecut era 5 lei ca luam cu 4 de la olandez.”

Cam aşa decurge o discuţie între un comerciant şi un cumpărător. Cele mai scumpe buchete din piaţă sunt cele cu trandafiri, lalele sau zambile mai mari.

Există şi extrema cealaltă, unde multe fire valorează o nimica toată. De regulă un buchet cu 35 de fire de ghiocei de grădină costă 10 lei, cel puţin aşa îi face publicitate cineva.

Pentru o mică atenţie însă există zambilele la fir, cu sau fără ambalaj. Preţul acestora variază între 2 şi 3 lei. Totuşi o vânzătoare încearcă să ia ochii trecătorilor cu „4 fire la 5 lei”. Un trecător mai atent ar putea oberva însă calitatea inferioară a firelor respective, probabil rebuturi din Olanda (preţul de cumpărare al acestora direct de la furnizor putând fi redus şi cu 40%-50%).

Ora 12 mai răreşte rândurile de comercianţi. Unii dintre ei pleacă la masă deoarece stau de dimineaţă, iar ieri au avut o zi plină. Mulţi cumpărători s-au înghesuit în ultima zi de februarie să cumpere florile pentru a doua zi, însă vânzările nu par să fi fost mai mari pentru comercianţii de flori din piaţă. Totuşi unii dintre ei sunt optimişti şi speră ca până pe data de 8 martie să vândă toată marfa, mai ales că sunt „rezistente”, după cum remarcă un cumpărător.

 

Cele mai citite

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...
Ultima oră
Pe aceeași temă