8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou studiu dezvăluie un obicei îngrijorător al vârstnicilor

Un nou studiu dezvăluie un obicei îngrijorător al vârstnicilor

Un nou studiu internațional cu privire la sănătatea orală dezvăluie un obicei îngrijorător: persoanele vârstnice folosesc săpunul lichid sau dezinfectantele de uz casnic pentru igiena protezei dentare, în locul soluțiilor speciale de curățare.

Studiul internațional arată că persoanele care poartă proteză dentară totală sau parțială folosesc peste zece metode alternative diferite pentru igiena protezei, precum: pastă de dinți, înălbitor de uz casnic, săpun lichid, detergent pentru vase și oțet, în locul soluțiilor de igienizare speciale.

Medicii stomatologici avertizează că metodele alternativele folosite în mod greșit pentru curățarea protezelor dentare sunt ineficiente împotriva principalelor bacterii și ciuperci din cavitatea bucală și pot deteriora materialul protezei dentare.

Cele mai multe persoane își curăță protezele dentare folosind pastă de dinți obișnuită, urmată de apă, apă de gură și tablete de curățare a protezei – fie doar una dintre acestea, fie combinându-le. Cercetările arată însă că pasta de dinți obișnuită nu omoară Candida albicans, o ciupercă care poate cauza purtătorilor de proteze dentare stomatită (afte), precum și alte bacterii asociate cu halenă sau infecții ale gingiilor. Totodată, pasta de dinți obișnuită și unele tipuri de apă de gură pot deteriora materialul din care este făcută proteza dentară.

”Proteza se îngrijește corespunzător materialului din care este făcută și nu se folosește pasta de dinți, apa sau săpunul. Sunt pacienți care odată ce își rezolvă situația protezei, uită de îndatoririle pe care le au pentru igiena și întreținerea acesteia și a cavității bucale. Protezele se curăță cu tablete de igienizare speciale și pentru o mai bună menținere pe câmpul protetic se utilizează ulterior crema adezivă”, explică medicul stomatolog Ilie Dorina.

Nevoie de informare

Studiul internațional, realizat în șase țări pe un eșantion de peste 2800 de persoane care poartă proteză dentară totală sau parțială, indică o nevoie de educare a populației asupra modului corect de utilizare și întreținere a protezelor dentare.

“Și în România este nevoie de o mai bună informare, pentru că sunt mulți pacienți purtători de proteze mobile care nu și le îngrijesc corespunzător, în ciuda faptului că medicii le recomandă soluțiile moderne de curățare. La pacienții români, fie igiena protezei lipsește, fie o curăță cu ce au prin casă, din cauză că nu sunt informați, nu au posibilități materiale sau sunt reticenți la nou. Pacienții trebuie să știe că obiceiurile greșite și uneori neașteptate pe care le aleg pot să le deterioreze proteza în timp sau pot duce la afecțiuni bucale”, afirmă stomatologul Ilie Dorina.

Rezultatele studiului au fost anunțate, în premieră, în cadrul unui simpozion desfășurat la Congresul Asociațiilor Internaționale pentru Cercetare în Stomatologie (IADR) din Cape Town, Africa de Sud.

Cercetările asupra igienei protezei dentare au intrat abia de curând în atenția mediului academic şi industriei. De aceea, până acum, recomandările existente cu privire la protezele dentare totale sau parțiale nu se bazau pe dovezi clare. Totodată, opiniile generale sunt limitate și există diferențe notabile între piețele în curs de dezvoltare și cele dezvoltate, în timp ce complianţa pacientului la recomandările medicale este redusă.

Populația care poartă proteze dentare este în creștere

Incidența protezelor dentare la grupa de vârstă de 60 de ani este ridicată. Totodată, se estimează că numărul persoanelor care poartă proteză dentară va crește din ce în ce mai mult, de aceea accesul la informații corecte despre utilizarea și îngrijirea protezelor dentare devine din ce în ce mai important.

La nivel mondial, sunt peste 810 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în anul 2050, numărul acestora va ajunge la 2 miliarde, ceea ce înseamnă 22% din populația lumii.

În România, fenomenul îmbătrânirii populației este din ce în ce mai pronunțat, iar statisticile demografice arată creșterea ponderii populației vârstnice. Cele mai recente date arată că în România sunt 4.448.848 de vârstnici de peste 60 de ani.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. […] Un studiu publicat de Romania Libera in anul 2014 vorbea despre obiceiuri gresite de ingrijire a protezei dentare de catre persoanele varstnice si o crestere a numarului persoanelor care necesita tratament cu acest tip de dispozitiv. Astfel: […]