17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe aleg românii să studieze în străinătate

Ce aleg românii să studieze în străinătate

Conform UNESCO Higher Education Statistics, în 2009 peste 22.000 de români erau plecaţi la studii in străinatate, în creştere cu 52% faţă de 2001.

Previziunile pentru 2010 şi 2011 indică numere în creştere pentru aceştia, din cauza faptului că tot mai mulţi tineri devin conştienţi de numeroasele avantaje ale studiului în alte ţări. Romanian International University Fair vine în ajutorul acestora în fiecare an prin facilitarea contactului direct cu reprezentanţi ai universităţilor internaţionale şi expunerea unei ample oferte educaţionale.

 Miercuri, 12.10.2011, la ora 18.30 află şi tu cum ai putea fi unul dintre vizitatorii de top ai celui mai mare targ internaţional de universităţi desfăşurat pe 22-23 octombrie la Bucureşti şi pe 25 octombrie la Cluj, printr-o intervenţie LIVE la http://www.vokle.com/series/16607-riuf-2011.      

Aşa cum cele opt ediţii anterioare de RIUF au arătat, primele 5 destinaţii de studii în străinătate sunt: Franţa, Germania, Italia, SUA şi Ungaria, cu numere în scădere pentru Franţa şi Germania şi numere în creştere pentru Italia, care va deveni, conform previziunilor statistice, destinaţia preferată de români în 2011.

Se mai întâmplă şi alte schimbări la vârf, se aşteaptă ca Marea Britanie şi Spania să depaăşească anul acesta SUA şi Ungaria în top 5 universităţi preferate de studenţii români. Creşterea acestora în ultimii ani în detrimentul SUA şi vecinilor din vest poate fi datorată intrării României în Uniunea Europeană, când au scazut şi taxele pentru studenţii români.

Conform statisticilor RIUF, peste 60% dintre vizitatorii târgului sunt interesaţi de studiile în Marea Britanie, şi 30% de studii în România. Danemarca de asemenea a cunoscut o creştere semnificativă în 2009, ajungând să găzduiască 332 de studenţi români prezenţi acolo în comparaţie cu cei 66 din 2008.

Grecia, Norvegia şi Olanda sunt următoarele ţări în top, însă se aşteaptă ca distribuţiile să se schimbe o dată cu schimbarea taxelor pentru studii în Marea Britanie, elevii orientându-se spre facultăţi cu taxe mai accesibile. În top 25 sunt prezente şi ţări îndepărtate precum Japonia şi Australia, în care au plecat 101, respectiv 56 de elevi in 2009.   

În 2011, programele cele mai cautate de studenţii români au fost în Tehnologie şi Computer Science, Business, Management şi Finanţe, Design, Studii Sociale şi Marketing şi Publicitate.  Dacă te gândeşti să pleci să studiezi în străinătate, fie că vrei să urmezi un ciclu de licenţă, un master sau un MBA, trebuie să treci Ediţia de toamnă RIUF 2011 în agenda ta.

Se desfăşoara pe 22-23 octombrie la Bucureşti la Sala Palatului şi pe 25 octombrie la Cluj la Casa de Cultura a Studenţilor. Aici vor fi prezenţi reprezentanţi ai universităţilor internaţionale de top care îţi pot oferi răspunsuri personalizate la întrebările tale privind studiul la facultăţile lor, programul care ţi s-ar potrivi cel mai bine sau alte întrebări specifice. Pentru lista completă a expozanţilor prezenţi la RIUF şi mai multe detalii, accesează www.riuf.ro.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă