2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSocialVotul din 26 mai. Ce va conține referendumul și care vor fi...

Votul din 26 mai. Ce va conține referendumul și care vor fi efectele lui

Întrebările care vor fi adresate cetățenilor României în cadrul referendumului din 26 mai sunt cele precizate în Decretul 420/2019, semnat de șeful statului.

Cele două întrebări sunt următoarele:

Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

La fiecare dintre aceste două întrebări, cetățenii pot răspunde ori cu DA, ori cu NU.

Prima întrebare pare foarte simplă, dar a doua este ceva mai complicată, întrucât nu precizează cine va putea ataca, la CCR, o Ordonanță de Guvern, și nici ce beneficii va aduce contestarea unui asemenea act al Guvernului.

Organizația neguvernamentală APADOR – CH consideră că „prin comasarea a trei întrebări într-una singură (întrebarea 2), se limitează, paradoxal, dreptul cetățenilor de a-și exprima voința în cadrul referendumului. Pentru că nu li se dă posibilitatea de a răspunde diferit la fiecare din cele trei întrebări, ci musai cu da sau nu la toate trei“.

„Întrebarea nr. 2 conţine, în mod vizibil, trei întrebări: una priveşte interzicerea ordonanţelor de urgenţă care să modifice Codul penal (=domeniul infracţiunilor şi pedepselor), alta priveşte interzicerea ordonanţelor de urgenţă care să modifice legea organizării judiciare (=Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară), iar alta vizează posibilitatea atacării directe a ordo-
nanţelor de urgenţă şi de către alte entităţi decât cea care o poate face în prezent (în prezent, doar Avocatul Poporului poate ataca direct la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă)“, precizează un comunicat semnat de Georgiana Gheorghe, director executiv al APADOR – CH.

Va fi doar un sondaj de opinie?

Chiar și asupra primei întrebări, APADOR – CH are rezerve, întrucât consideră că, indiferent de modul cum vor răspunde cetățenii, referendumul din 26 mai va fi doar „un simplu sondaj de opinie național“, întrucât „demersul nu va avea urmări juridice și cu atât mai puțin influențe asupra luptei anticorupție“.

Aceasta, întrucât interzicerea amnistiei și grațierii pentru o anumită categorie de infracțiuni (în cazul de față, pentru infracțiunile de corupție) ar necesita o modificare a Constituției. Iar pentru o modificare a Constituției, ar trebui ca Parlamentul să adopte o lege și apoi să organizeze un alt referendum, „ca să întrebe poporul (din nou) dacă e de acord“.

Până în acest moment, nu s-a anunțat oficial cât va costa referendumul din 26 mai 2019. Se știe însă că referendumul precedent, cel pe tema familiei, a costat, în septembrie 2018, aproape 40 de milioane de euro. Referendumul de anul trecut a eșuat, iar banii alocați acestuia au fost cheltuiți inutil.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă