UBB, locul I la cercetare

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se situează pe primul loc între instituțiile de învățământ superior din România la cercetare ştiinţifică.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 27.05.2021 - 18:11

Clasamentul a fost realizat pe baza Indicatorilor Esenţiali de Ştiinţă (ESI - Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS).

"UBB este cea mai reprezentativă universitate românească pe baza Indicatorilor Esenţiali de Ştiinţă (ESI - Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS), evaluaţi în ultimul deceniu (1 ianuarie 2011-28 februarie 2021), actualizaţi în 13 mai 2021. În analiza ESI au fost identificate 7.108 de instituţii ale lumii care au avut contribuţii în minimum 1 din cele 22 de domenii WoS şi care se regăsesc, prin prisma citărilor primite, între primele 1% instituţii care contribuie esenţial la ştiinţă. Astfel, la nivel general, UBB este prima universitate din ţară, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care au contribuţii esenţiale la ştiinţă (1.454 în analiza generală a instituţiilor care prin citările primite se află între primele 1%)", se arată într-un comunicat al UBB.

 

Pe domenii

Potrivit sursei citate, prin prisma domeniilor academice/de ştiinţă, UBB se regăseşte în 9 dintre cele 12 domenii în care se află vreo instituţie din România.

"Prima şi singura din România în domeniul Psychiatry/Psychology şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 636 din 796 incluse în 1%). Prima din România în domeniul Engineering şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 598 din 1722 incluse în 1%). Prima din România în domeniul Environment/Ecology şi între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 930 din 1257 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%. Prima din România în domeniul Geosciences şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 765 din 806 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%. Prima universitate din România în domeniul Mathematics (poziţia 5 dacă considerăm şi institutele de cercetare) şi între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 247 din 289 incluse în 1%)", se mai arată în comunicat.

De asemenea, în domeniul Social sciences (general) UBB ocupă locul 2 în ţară între universităţi, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 1.488 din 1.707 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%.

 

" Noi la UBB monitorizăm constant ESI, deoarece reprezintă un indicator robust (include contribuţiile ştiinţifice pe 10 ani), de excelenţă (arată instituţiile care se află în vârful unui domeniu - 1%) şi destul de comprehensiv", a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Comentarii